RETROSPORTIVA

Roditelji su mislili da je gej, a on je samo htio biti poput diktatora ili Isusa

Foto: Profimedia

U INDEXOVOJ rubrici Retrosportiva vraćamo se u prošlost i prisjećamo sportaša, klubova i događaja koji su fascinirali svijet prije 20, 30 ili 50 godina. Ova priča posvećena je čovjeku koji je puno veću slavu stekao nakon sportske karijere pa je taj dio života legendarnog Arnolda Schwarzeneggera manje poznat, ali ništa manje intrigantan nego njegovi holivudski i guvernerski dani.

DANAS ga svijet poznaje kao glumačku superzvijezdu, najvećeg akcijskog junaka devedesetih, ali i kao bivšeg guvernera Kalifornije. Arnold Schwarzenegger imao je život s čijom se ispunjenošću i raznovrsnošću malo koji može mjeriti, ali ništa od planetarne slave ne bi imao da nije bilo mišića.

Prije nego što je postao poznat kao Conan barbarin i među megazvijezde se lansirao kao Terminator, nosio je nadimak Austrijski Hrast i bio je jedan od najdominantnijih bodybuildera u povijesti, četverostruki pobjednik natjecanja Mr. Universe i sedmerostruki u natjecanju Mr. Olympia. 

Otkako je bio dječak, maštao je odlasku iz Austrije, od konformističkog života kakav nije želio, od batina oca policajca za kojeg se kasnije ispostavilo da je i nacist. San mu je bio, ni više ni manje, postati filmska zvijezda. A na put kojim je krenuo u lov na taj san odlučio se nakon što je vidio naslovnicu časopisa na kojoj je bio bivši nogometaš Leeds Uniteda.

Sanjao je o tome da ga pamte stotinama, tisućama godina. Kao diktatore ili Isusa

Arnold je rođen 1947., dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata, u strogoj katoličkoj obitelji. Otac Gustav bio je šef lokalne policije i želio je da Arnold krene njegovim stopama, dok ga je majka Aurelia zamišljala kao trgovca. Ali Schwarzenegger je od ranih dana znao da ne želi takav život, biti običan kotačić u stroju društvene korisnosti.

Želio je biti netko i nešto, želio je da ga ljudi zapamte. "Uvijek sam sanjao o vrlo moćnim ljudima, diktatorima i sličnima, ljudima kojih se sjećaju stotinama godina ili tisućama, poput Isusa", poznati je Schwarzeneggerov citat koji najbolje pokazuje njegovu motivaciju da postane ono što je danas.

S ocem nikad nije bio blizak. Gustav nije krio da više voli starijeg sina Meinharda jer je sumnjao na to da Arnold zapravo nije njegov. Gustav je u mladosti bio sportaš i želio je da se i njegova djeca bave sportom te ih je forsirao u bavarskom curlingu. Igrao je Arnold i nogomet, ali to nije bio sport za njega.

U teretani se prvi put istuširao, a život mu je promijenila naslovnica

"Smetalo mi je kad nakon utakmice nisam dobivao zasluge i slavu, osjećao sam se ispunjeno samo ako bi me istaknuli kao najboljeg igrača", prisjećao se svojedobno Schwarzenegger, objašnjavajući zašto mu je više odgovarao individualni sport. Prvi kontakt s bodybuildingom ostvario je s 13 godina, kada ga je nogometni trener poslao u teretanu da poradi na snazi.

Tamo je prvi put spoznao draži tuša jer odrastajući u siromašnoj obitelji nije imao vode u kući, nego su se svi prali vodom iz bunara, a Arnold bi došao na red posljednji, kad je voda već bila odvratno prljava. 

Kao jedan od najvažnijih događaja za obitelj u to vrijeme istaknuo je kupnju frižidera. Svi u obitelji redali su se u otvaranju i zatvaranju njegovih vrata kako bi osjetili hladan zrak na rukama i licu.

Samo godinu dana kasnije bodybuilding je odabrao kao poziv koji mu je postao karta za obećanu zemlju Ameriku, u kojoj je postao filmska zvijezda. Inspiraciju je ugledao na naslovnici časopisa u jednoj trgovini sportske opreme u Grazu. "Promijenila mi je život preko noći", rekao je Schwarzenegger.

Na naslovnici je bio Reg Park, koji je objedinjavao ono što je Arnold bio i ono što želi biti. U mladosti nogometaš, a zatim slavni bodybuilder kojem je taj sport otvorio vrata filmske industrije.

Park je do svoje 17. godine igrao u rezervnoj momčadi Leeds Uniteda, kada je upoznao snagatora Davida Cohena i iz znatiželje počeo dizati utege, a fascinantni rezultati koje je vidio na tijelu nagnali su ga da se ostavi nogometa. Reg the Leg (skraćeno od legenda) postao je Mr. Universe 1951. i 1958. godine, a 1961. započeo je glumačku karijeru u talijanskim filmovima o Herkulu.

Mama se zabrinula zbog fotografija golišavih muškaraca na zidu

Arnold je u slobodno vrijeme odlazio u kino i gledao filmove Rega Parka, ali i njegova prethodnika Stevea Reevesa, još jedne bodybuilderske zvijezde u ulozi Herkula, kao i plivača Johnnyja Weissmullera, koji je utjelovio Tarzana. Fotografije njih i sličnih snagatora prekrivale su zidove Arnoldove sobe pa se majka zabrinula.

"Ne znam je li mislila da sam gej, ali smatrala je da nešto nije u redu sa mnom. Zvala je doktora i pitala ga može li joj pomoći jer njen sin po zidovima ima slike golih muškaraca dok njegovi prijatelji nad krevetima imaju slike djevojaka", prisjećao se Schwarz.

Pobjegao iz vojske kako bi otišao na natjecanje

Ali te fotografije na Arnoldovu zidu nisu bile zbog pohote, nego zbog inspiracije. Ni Gustav ni Amelia nisu ni slutili što je njihov sin spreman napraviti kako bi ostvario snove. Nije ni on sam toga bio svjestan, ili barem nije razmišljao o posljedicama, kada je 1965., dok je služio obvezni vojni rok, zbrisao s osnovne obuke i otišao u Njemačku na natjecanje Junior Mr. Europe.

Pobijedio je, ali po povratku su ga bacili u vojni zatvor na nekoliko dana. "To mi je natjecanje toliko značilo da nisam zapravo razmišljao o posljedicama", objasnio je Arnold.

Ali ne samo da su ga časnici pustili prije vremena jer se nisu osjećali dobro zbog svoje odluke nego su mu uskoro izgradili teretanu i osiguravali mu prehranu potrebnu da do kraja vojnog roka nabaci desetak kila mišića. Ispostavilo se da su mu nadređeni u vojsci postali prvi superfanovi, kakvih će kroz život sakupiti na milijune.

Zato nije nastradao ni kada je tenkom slučajno probio zid garaže i uništio cijevi za plin i vodu iako je nadređeni "vrištao i skoro dobio srčani udar kada je vidio štetu". 

U Londonu je upoznao idola i uz njega postao najbolji

U vojsci je još ojačao i iduće godine prvi put sjeo u avion kako bi otputovao u London na natjecanje Mr. Universe. Iako nije pobijedio, nego završio kao drugi iza Chestera Yortona, koji je imao bolje definirane noge, to mu je bio možda i najvažniji dan u životu. 

Primijetio ga je Charles Bennett, jedan od sudaca na natjecanju, i ponudio se da mu bude trener. Kako Arnold nije imao novca, Bennett ga je pozvao u svoj ionako prenapučen stan iznad svoje teretane u Londonu. Uz njegovu pomoć iduće godine osvojio je prvu od četiri titule u nizu.

Bennett mu je bio puno više od trenera. Arnold je govorio da je u njegovoj obitelji dobio ljubav i razumijevanje kakve nije imao u svojoj. Tamo je naučio i osnove engleskog jezika te stekao profinjenije manire. Povrh svega, zahvaljujući Bennettu upoznao je idola Rega Parka.

Zapravo, tek upoznavši njega spoznao je savršenstvo. "Izmjerio mi je listove i bicepse i rekao mi: 'Arnolde, listovi su ti 19 inča, a bicepsi 21 inč. Možda takav možeš pobijediti na Mr. Universeu, ali nikad nećeš otići do kraja.' To me razljutilo jer sam bio mlad i već sam postao Mr. Universe, a on me sad gnjavi. Ali progutao sam ponos i poslušao ga. Trenirao sam kao lud, bio sam neumoran, radio sam što mi je Reg Park rekao i listovi su mi došli do 21 inča, zbog čega mi je tijelo bilo puno simetričnije. Zbog njega sam naučio isključiti ego i biti zahvalan na kritikama", ispričao je Schwarzenegger za Men's Health. Reg the Leg nije mu postao samo sportski nego i životni mentor.

Arnold je štedio za selidbu u Ameriku i prihvaćao je svakakve poslove, poput pojavljivanja u televizijskim emisijama u kojima bi kao u cirkuskoj atrakciji podizao teške predmete, a nije se sramio ni skinuti potpuno gol za naslovnice časopisa. U međuvremenu je uz Parkovu pomoć uzeo još tri naslova Mr. Universea i, konačno, otišao u Ameriku. 

Američki san nije ostvario ni kao sportaš ni kao glumac, nego kao - zidar

Tamo mu je glavni sportski cilj bio da se dokaže kao najbolji bodybuilder svijeta osvajajući natjecanje Mr. Olympia, ali brzo je počeo raditi i na krajnjem cilju - Hollywoodu. Trenirao je u čuvenom Gold's Gymu u Veniceu pokraj Los Angelesa.

Ako je definicija američkog sna brza zarada, Schwarzenegger ga je ostvario vrlo brzo, prije nego što se uopće upustio u glumu. Njegov prijatelj Franco Columbu, talijanski bodybuilder kojeg je upoznao u Njemačkoj i s njim se odselio u SAD, bio je vješt zidar. Njih dvojica otvorila su firmu. U novinama su se reklamirali kao europski stručnjaci za masoneriju, a onda svoju egzotiku bogatašima iz Kalifornije prodavali po prenapuhanim cijenama.

No Arnold nije odustajao od svojih primarnih ciljeva. Prvi pokušaj da postane Mr. Olympia 1969. godine završio je drugim mjestom, ali nakon toga osvojio je tu titulu šest puta zaredom. 

Prvu filmsku ulogu dobio je 1970., tko bi rekao, kao Herkul, baš kao i Reg Park i Steve Reeves. No još nije dobro govorio engleski, a naglasak mu je bio toliko jak da je do premijere Herkula u New Yorku preko svih njegovih rečenica osim jedne snimljen tuđi glas.

Svi su ga odbijali, zbog čudnog tijela, jakog naglaska, predugog prezimena...

Za drugu ulogu glas mu nije ni trebao jer je glumio gluhonijemog ubojicu u filmu The Long Goodbye iz 1973., da bi tri godine kasnije već dobio Zlatni globus za najbolji glumački debi u filmu Stay Hungry s Jeffom Bridgesom, ali za to mu nije trebalo posebno glumačko umijeće jer je imao ulogu - austrijskog bodybuildera.

"Na početku mi je bilo vrlo teško. Govorili su mi da imam prečudno tijelo i presnažan naglasak, da mi je prezime predugo i da ga moram promijeniti. Što god im je palo na pamet, rekli bi mi da moram promijeniti. Kome god sam se obratio, rekli su mi da nemam šanse", govorio je o glumačkim počecima Schwarz.

Zbog toga se borio s depresijom i svakodnevno meditirao više od godinu dana, dok god nije prestao osjećati potrebu za tim. Tih je godina u kratkom razmaku izgubio brata i oca, ali kako ni s jednim od njih nije bio blizak, nije djelovao previše pogođeno niti im je otišao na sprovod. 

Meinhard je 1971. poginuo u prometnoj nesreći koju je sam skrivio dok je vozio pijan. Otac Gustav teško je podnosio tu tragediju i godinu dana kasnije preminuo je od moždanog udara. Arnold je kroz život davao različita objašnjenja zašto nije došao na sprovode, ali poanta je da nije osjećao potrebu.

Kontakt je ionako održavao samo s majkom. S ocem nikad nije imao dobar odnos, a kasnije je saznao da je Gustav bio i član nacističke stranke iako nikad nije dokazano je li direktno sudjelovao u bilo kakvim zločinima.

Bodybuilder koji je želio biti glumac proslavio se kad je bio oboje istovremeno

Kad su mu se glumačka i sportska karijera počele ozbiljno preplitati, Schwarzenegger je objavio da će mu Mr. Olympia 1975. biti posljednje natjecanje. Za snimanje filma Stay Hungry morao je izgubiti dosta kilograma i nije mu bilo lako vratiti tijelo u šampionsku formu. Ali pristao je da ga na napornim tromjesečnim pripremama prate kamere dokumentarca Pumping Iron, koji ga je naposljetku proslavio više nego bilo koja dotadašnja uloga u igranom filmu.

Nije samo kamerama otvorio svoj svijet već ih je i pustio da ga snimaju u emotivnijim i ranjivijim trenucima, pa i napušenog. Film je pratio 100 dana priprema glavnih favorita, prvenstveno Schwarzeneggera i Loua Ferrigna, kao i samo natjecanje, koje je završilo uvjerljivom pobjedom Austrijskog Hrasta.

No filmaši su ostali bez novca i trebalo je više od dvije godine te pomoć samih natjecatelja u financiranju da se film dovrši. Kada je 1977. konačno objavljen, postao je velik hit, a Schwarzeneggera je učinio poznatim diljem SAD-a. Ferrigno je svoju satisfakciju za poraz dobio ulogom u Nevjerojatnom Hulku, koju je jako želio i Schwarzenegger. Ferrigno je bio Hulk u ukupno četiri filma i stekao svjetsku slavu, a Arnold je postao Conan barbarin. 

Iako je mislio da su njegovi natjecateljski dani prošlost, Schwarz se trenirajući za ulogu Conana vratio u tako dobro formu da je poželio još jedanput postati Mr. Olympia. Ali odluku je držao tajnom da se nešto ne bi zakompliciralo te da ne bi morao odustati. Prihvatio je posao stručnog sukomentatora na televiziji, a onda u zadnji čas objavio: "Kad sam već tu, zašto se ne bih i natjecao?"

Sedma pobjeda za konačni oproštaj

Iako se pripremao samo sedam tjedana, pobijedio je i sedmi put. Doduše, pobjeda nije prošla bez kontroverzi i brojni sudionici su smatrali da ju je postigao samo zbog imena jer mu ni mišićna masa u bedrima ni kondicija nisu bile na razini vrhunske konkurencije te godine.

Baš kao ona 1975., i ta je pobjeda dokumentirana u filmu The Comeback. On nije imao ni približan uspjeh onome koji je ostvario Pumping Iron, ali je posljednja poveznica Schwarzeneggera i bodybuildinga. Uskoro je dobio ulogu u Terminatoru, a sve nakon toga je povijest.

Iako je danas puno poznatiji kao glumac i bivši guverner, Schwarzenegger je nedvojbeno ostao najvažnija osoba u povijesti bodybuildinga i imao je značajan utjecaj na kulturu fitnessa, koja se posebno razvila osamdesetih godina. Prije njega na bodybuildere se gledalo kao na nakaze, čudake i egotripere te ih se smatralo homoseksualcima, kao što su o Arnoldu neko vrijeme mislili njegovi roditelji. Upravo je on svojom karizmom promijenio sliku o bodybuilderima.

Neizbježne će uvijek biti i poveznice sa steroidima, za koje je Arnold priznao da ih je koristio, ali ne za rast mišića, nego samo za njihovo održavanje prilikom skidanja kilograma za natjecanje, i to u vrijeme dok su bili legalni.

Štoviše, jako je osjetljiv na tu temu te je tužio i dobio slučaj protiv liječnika koji mu je javno prognozirao ranu smrt zbog njihova korištenja. No Schwarzeneggeru su već 74 godine, još je živ i zdrav, a još prije tri godine bio je u dovoljno dobroj formi da snimi još jednog Terminatora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.