SERIE A

Euforija trese Romu, padaju i rekordi. S ovim sastavom Mourinho napada Scudetto

Foto: Screenshot (Twitter)

NAVIJAČE Rome trese euforija nakon dolaska Paula Dybale. Bivši Juventusov dokapetan stigao je među Giallorosse i izazvao toliku euforiju u Italiji da je prodajom dresova srušio rekord Cristiana Ronalda prije četiri godine. Dybala je u Romu stigao na nagovor Josea Mourinha, koji se želi boriti za domaće trofeje nakon što je prošle sezone osvojio UEFA-inu Konferencijsku ligu. 

Roma želi borbu za trofeje

Roma je triput bila prvak Italije. Posljednji put 2001. pod vodstvom Fabija Capella, koji je tada na terenu imao fantastičnog kapetana Francesca Tottija. Uz Tottija je Roma imala još niz fantastičnih igrača, poput Gabriela Batistute, Cafua, Waltera Samuela i Emersona. Takvu Romu želi složiti Mourinho, Romu koja će pisati povijest talijanskog nogometa.

"Nemojmo samo uspoređivati Dybalin dolazak s Batistutinim. On je igrao jednu ulogu, dok Dybala igra drugu. Recimo samo da je Dybala sjajan potpis za Romu i nadamo se da će moći odigrati što više utakmica. Oni također imaju i Abrahama u napadu", rekao je Capello i potvrdio da vidi Romu visoko ove sezone.

Iako je početna ambicija kluba za sljedeću sezonu plasman u Ligu prvaka, Mourinho, rođeni pobjednik, krenut će u napad na sve trofeje. Prije Dybale u klub je stigao iskusni srpski veznjak Nemanja Matić, koji je raskinuo ugovor s Manchester Unitedom. Matić je Mourinhov miljenik i odmah će se uklopiti u njegove ideje.

Roma trenutno radi na dovođenju prekaljenog veznjaka Georginija Wijnalduma iz PSG-a te braniča Dan-Axela Zagadoua iz Dortmunda. Mourinhova je ideja poduplati svaku poziciju, odnosno imati na raspolaganju po dva dokazana imena. 

Mourinhovih 3-4-2-1

Mourinho neće raditi revolucionarne promjene u odnosu na prošlu sezonu. Očekuje se da će igrati u 3-4-2-1 formaciji, o kojoj naširoko pišu talijanski mediji. Posebno je intrigantan ofenzivni dio podebljan za Dybalu, MVP-ja Serie A iz 2020. godine.

Uz njega će se naći kapetan Lorenzo Pellegrini, a ispred njih bit će ubojiti Tammy Abraham, jedan od najboljih napadača na Apeninima. Ofenziva Rome intrigira poput one iz 2001., kada su Olimpicom dominirali Totti, Batistuta i Montella, što itekako potpiruje euforiju.

Obrana Rome ostaje jednaka kao i prošle sezone. Mourinho je uigrao trio Mancini-Smalling-Ibanez u posljednjoj liniji i sada im traži kvalitetniju nadopunu u odnosu na prethodnu sezonu jer će Roma igrati u Europa ligi, u kojoj će biti jedan od favorita natjecanja.

Na poziciji desnog beka nametnuo se Karsdorp, no s njim će se za poziciju boriti Zeki Celik, još jedna Mourinhova ljetna prinova. Lijevu stranu okupira oporavljenik Spinazzola, a u konkurenciji je i mladi Poljak Zalewski.

Wijnaldum i Dybala su ključ uspjeha

Vezni red zahtjeva još koju operaciju na tržištu i tu će Wijnaldum biti od ogromne koristi ako sve bude po Mourinhovim planovima. Aktualni veznjak PSG-a, koji je nogomet karijere igrao u Liverpoolu, pokušat će instantno uhvatiti formu nakon godinu dana stagnacije u Francuskoj i nametnuti se kao vođa veznog reda. Potrebnu kvalitetu za to ima. Uz njega je slobodno još jedno mjesto, koje zasad pripada Cristanteu.

No, krajnji uspjeh leži u učinku Paula Dybale. Mourinho i Roma od njega očekuju da svojom neospornom nogometnom klasom pogura momčad u sam vrh talijanskog nogometa. Dybala je godinama pokazivao da to može, no prije svega, Argentinac se mora mentalno i fizički pripremiti za tu ulogu, koju nije uspio do kraja ispuniti u Juventusu.

Mourinho pokazao put

U Romi ga čeka daleko manji pritisak, ali i više slobode. Sama formacija mu ide u korist jer će se nalaziti u svom omiljenom prostoru - poludesno, iza fizički moćnog napadača, a uz pomoć trojice kvalitetnih veznjaka. To bi trebalo biti i više nego dovoljno da njegov nogometni genij potpuno dođe do izražaja. Tada on svojim potezima može prelomiti svakog protivnika u Italiji.

Roma prema Transfermarktu vrijedi 411 milijuna eura i peta je po vrijednosti u Serie A, iza Intera, Juventusa, Milana i Napolija. Pritom je trenutno najmlađa u toj konkurenciji s prosjekom od 24.8 godina.

Mourinho ju je prošle sezone uveo na pobjednički kolosijek osvajanjem europskog trofeja. Od jeseni se očekuje značajan iskorak u borbi za TOP 4 pozicije, a nije teško pretpostaviti da će se Mourinho pokušati potući i za nešto više od toga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.