Ronaldo (38) u Zenici postao najefikasniji na svijetu. Usput izveo još par pothvata

Foto: Profimedia

CRISTIANO RONALDO (38) je samo tri dana nakon što je postigao dva gola za pobjedu Portugala nad Slovačkom (3:2) u Portu, kojom se domaćin čak tri kola prije kraja kvalifikacija plasirao na Euro, isto ponovio za trijumf 5:0 kod Bosne i Hercegovine u Zenici. Ronaldo je prije par dana golovima i pobjedom postavio niz teško dohvatljivih rekorda, a jučer u Bosni ih je popravio te postavio nove. Protiv Slovačke je postao nogometaš s najviše pobjeda u karijeri, čak 780. U Zenici je dakako povećao rekord za još jednu.

> KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ GOLOVE

Golovima Bosni i Hercegovini postao najefikasniji na svijetu

Popravio je svjetske rekorde po broju utakmica (203) i golova (127) za reprezentaciju, koje je već držao. S dva gola BiH došao je do 859 golova u karijeri. Nadalje, kod Slovačke je ostvario pothvat postizanja 100 golova u tri desetljeća. 2000-e je završio s 206 golova, 2010-e s 550 i s ova dva gola Slovačkoj je došao do 100 golova u 2020-ima, a kod Bosne je dakako prebacio stotku za ovo desetljeće.  

Golovima u Zenici došao je do 40 golova postignutih ove godine u klubu i reprezentaciji. To mu je čak 12. godina u kojoj je uspio zabiti toliko, ali ove godine je poseban pothvat. Zato što je Ronaldo kao veteran pretekao 15 godina mlađeg Erlinga Haalanda te je trenutno s 40 golova najefikasniji nogometaš ove godine na svijetu.

Otkako je navršio 30, zabio je toliko da bi bio najbolji strijelac u povijesti Njemačke, Francuske, Španjolske, Italije, Engleske...

Sve ovo je impresivno, ali nestvarno zvuči još nešto što je dosegnuo golovima Slovačkoj i BiH. Ronaldo je tako postigao čak 75 golova za Portugal otkako je navršio 30 godina. Samo ti golovi, koje je postigao u navodnoj jeseni karijere i sada već debelo veteranskim godinama, učinili bi ga najboljim strijelcem u povijesti Njemačke, Francuske, Španjolske, Italije, Engleske i još 187 reprezentacija. 

Portugal je prije Ronalda bio nižerazredan. U njegovoj eri je postao sila

Ronaldo je golovima u završnici kvalifikacija postao i prvi igrač u povijesti koji će nastupiti na šest europskih prvenstava. Kad smo kod toga, ovaj podatak najbolje ilustrira kako je Portugal od nižerazredne reprezentacije pojavom Ronalda postao sila: prije njega plasirao se na samo 3 od 17 SP-a i 3 od 11 EP-a. Početkom Ronaldove ere ima 5/5 plasmana na SP i sada 6/6 plasmana na Euro.