LIGE PETICE

Ronaldo je frustriran. Dugo su mu lagali, a Messi mu je zauvijek pobjegao

Foto: EPA-EFE

OD TRENUTKA kada je 2003. godine kao jedan od najboljih tinejdžera na svijetu prešao u Manchester United za 19 milijuna eura, Cristiano Ronaldo nikad nije proživljavao teže trenutke u karijeri. Devetnaest godina, 687 golova, 30 trofeja i pet Zlatnih lopti nakon prvog velikog transfera, portugalski napadač zatvorio je krug.

Ponovo igra na Kazalištu snova, ali ove sezone ne postoji ništa magično ni sanjivo u njegovoj igri. Momčad krcata zvijezdama igra užasan nogomet i gleda kako joj Liga prvaka klizi kroz prste. Nije samo postao teret ekipi, nego pokazuje i zabrinjavajuće znakove potpunog pucanja pod pritiskom. Njegov pad od statusa božanstva do smetala bio je dugačak i bolan, a Ronaldo više ni ne krije da se s tim ne zna nositi.

Incident s dječakom stigao je samo par dana nakon što je puknuo na Rooneya

Jedna od najvećih tema dana na Otoku je incident jednog od najboljih napadača u povijesti nogometa nakon subotnjeg poraza od Evertona. Podsjećamo, jedan dječak snimao je sve igrače Uniteda dok su prolazili prema svlačionici, baš kao i mnogi navijači oko njega.

Portugalski nogometaš, očito bijesan zbog poraza, ugledao je mobitel te udario dječaka po ruci kojom ga je držao. Mobitel je pao na pod i razbio se, a dječak je ostao s desecima šokiranih navijača oko sebe. Vrlo brzo nakon utakmice saznalo se da je riječ o autističnom dječaku koji je prvi put u životu uživo gledao utakmicu, a cijelu situaciju istražuje i policija.

Nije to bio prvi Ronaldov incident ovog tjedna. Wayne Rooney je kao gost u jednoj emisiji, upitan treba li Ronaldo ostati u Unitedu, odgovorio: "Gledate li u budućnost, morate ići s mlađim, gladnijim igračima. Ronaldo više nije igrač kakav je bio s 20 godina. Opasan je po gol, no potrebno je više. Mislim da će Jadon Sancho i Marcus Rashford iduće sezone biti bolji."

Rooney je na Instagramu objavio fotografiju sebe, Jamieja Carraghera i voditelja Davida Jonesa. Ronaldo je ubrzo odgovorio u komentarima ispod fotografije te napisao bivšim kolegama: "Dvojica ljubomornih." 

Najgora sezona Ronalda ikad

Takva frustracija nije neshvatljiva ako pogledamo što se događa na terenu. Manchester United trenutno drži sedmu poziciju, za vodećim Cityjem zaostaje čak 23 boda, a u posljednjih deset utakmica ima tri pobjede, pet remija i dva poraza, od čega ih je gradski rival demolirao s 4:1.

Ronaldo je u 2022. godini dao četiri pogotka, od čega ih je čak tri utrpao Tottenhamu. Od 25 utakmica koje je odigrao u ligi ove sezone, u njih čak 17 nije postigao niti jedan gol. Ali njegova golgeterska forma i s tim povezani problemi daleko su od njegove i klupske najveće brige.

Zapravo, jedino taj segment Ronaldove igre nije zabrinjavajuć. Na kvalitetu, iskustvo i totalnu slobodu u igri i dalje se može očekivati da će imati sezonu s blizu 20 golova, ali cijena koju United za to plaća je ogromna.

CR7 usporava igru, nema više nikakvu moć pretrčati ili predriblati igrača, suigrači moraju u oba smjera za njega raditi 90 minuta, a učinak i utjecaj na igru mu je mnogo slabiji od najboljih napadača Premiershipa poput Salaha ili Kanea.

Ni po jednom kriteriju osim golova Ronaldo nema brojke kojima bi bio siguran starter u ligi, a i po kriteriju promašenih šansi je u vrhu poretka lige. Onaj dio igre koji se teže kvantificira, igra bez lopte, još je gori. Ronaldo ne igra obranu, ne pomaže momčadi u presingu, a ni u fazi napada više ne uspijeva toliko često kretnjom doći do komadića prostora iz kojeg može biti opasan po gol.

Za igrača koji s pravom nosi titulu jednog od najvećih i najefikasnijih ikad, ovo što prikazuje je ispod svake kritike. Dapače, problemi u njegovoj igri koji su u fokusu javnosti postoje već jako dugo, ali sad su posebno naglašeni jer igra u najboljoj svjetskoj ligi, na najvećoj pozornici i u disfunkcionalnoj momčadi u kojoj se ponaša kao šerif.

Porukom za Novu godinu otkrio je sve frustracije. Predugo su mu lagali, a Messi mu je pobjegao

Upravo se u tom detalju krije najveći Ronaldov problem. Njegova igra je još od odlaska iz Reala bila svake sezone u sve očitijem padu. Njegove golgeterske brojke su i Juventusu i u Unitedu sjajne, ali mu se igra prilagođavala do one mjere do koje se to radi za samo nekoliko najboljih igrača na svijetu.

A Ronaldo već nekoliko sezona nije ni blizu te razine i nije čudno što njegove ovlasti i navike guše igru. Predugo je imao sjajan medijski tretman u kojem su golovi maskirali sve probleme koje je donosio momčadima za koje je igrao, a rekordi koje je nagomilavao tijekom najboljeg dijela svoje karijere, a onda rušio pod stare dane iskrivljavale su njegovu trenutnu vrijednost.

Od božanstva koji "u Juventusu nije imao s kim igrati" i čovjeka koji će Unitedu vratiti davno izgubljeni sjaj, Ronaldo je postao lik koji ide na živce navijačima, suigračima i sam sebi. Utrku za najboljeg igrača u povijesti, koju i danas fanatično juri, izgubio je i formalno onog trenutka kada je Messi uzeo sedmu Zlatnu loptu.

S 37 godina na leđima i činjenicom da je više od polovice životnog vijeka imao status idola i mesije, možda nije fer očekivati od Ronalda da se prilagodi na novi status koji uživa, onaj u kojem će netko poput Rooneya realno i odmjereno reći nešto što cijeli svijet vidi.

Još se oko Nove godine vidjelo da Ronaldo i United u ovoj fazi karijere jednostavno nisu dobar spoj. Tada je na svojem Instagramu objavio novogodišnju čestitku u kojoj je hvalio rekorde koje je postigao u prošloj godini, dok je istovremeno između redaka kritizirao nedostatak rada u klubu.

U odnosu na čovjeka koji je u dobrom dijelu karijere bio vođa momčadi primjerom i liderstvom, sada djeluje kao frustrirani tinejdžer kojeg samo slab klub dijeli od toga da mu se nogometni svijet divi onako kako je to činio kad je stvarno bio jedan od najboljih.