Rooney više nije trener Ivana Šunjića. Mandat mu je trajao samo 83 dana

Foto: Profimedia

NAKON samo 83 dana na klupi engleskog drugoligaša Birmingham Cityja jedan od najvećih engleskih nogometaša u povijesti Wayne Rooney više nije trener kluba u kojem igra i bivši igrač Dinama Ivan Šunjić. Presudio mu je poraz od 3:0 na gostovanju kod Leedsa na Novu godinu.

Za Šunjića ova smjena ne bi smjela biti problematična u smislu njegovog statusa budući da je većinu utakmica ove sezone bio u početnom sastavu pod oba trenera koja su vodila klub. Šunjiću ugovor s engleskim klubom istječe na kraju ove sezone, a u karijeri je dosad upisao 156 nastupa uz šest golova i šest asistencija.

Bivši kapetan Engleske i Manchester Uniteda preuzeo je klupu 11. listopada i potpisao ugovor na tri i pol godine. Definitivno mu nije išlo kako je planirao budući da je njegova momčad izgubila čak devet od 15 utakmica koje je vodio te ju je tako spustio sa 6. na 20. mjesto ljestvice Championshipa, sa samo šest bodova prednosti ispred zone ispadanja.

Rooney: Nisam imao dovoljno vremena

Izvršni direktor kluba Garry Cook prilikom smjene trenera izjavio je: "Predano ćemo učiniti sve što je potrebno kako bismo donijeli uspjeh St. Andrew'su. Nažalost, Wayneovo vrijeme s nama nije išlo kako smo planirali i odlučili smo krenuti u drugom smjeru. Potraga za nasljednikom počinje odmah, a navijače ćemo obavijestiti kada budemo imali novih vijesti."

Rooney je bio prvi trener kojeg je angažirao novi vlasnik Birminghama Tom Wagner, a njegova grupacija Knighthead Capital Management postala je vlasnik kluba u kolovozu 2023. Rezultati koje je legendarni Englez ostvarivao na klupi bili su daleko ispod očekivanja koja su bila postavljena pred njega.

Nakon smjene Rooney je izjavio: "Nogomet je posao u kojem je rezultat najvažniji i shvaćam da rezultati nisu bili na razini na kojoj sam želio da budu. Ipak, vrijeme je najdragocjenija roba koju trener treba i ne vjerujem da je 13 tjedana bilo dovoljno za provođenje promjena koje su bile potrebne."

"Osobno će mi trebati neko vrijeme da prebolim ovaj neuspjeh. Uključen sam u profesionalni nogomet, bilo kao igrač ili menadžer, od svoje 16. godine. Sada planiram odvojiti malo vremena sa svojom obitelji dok se pripremam za sljedeću priliku na svom trenerskom putu.

Želio bih zahvaliti Tomu Wagneru, Tomu Bradyju i Garryju Cooku na prilici da vodim Birmingham City te na podršci koju su mi svi pružili tijekom mog kratkog perioda u klubu. Na kraju želim Birmingham Cityju i njegovim vlasnicima sve najbolje u ostvarivanju njihovih ambicija", zaključio je.