Rusija potvrdila: Spriječili smo teroristički napad na Igrama u Sočiju

Foto: Fotomontaža/Index, Hina, CNN

MINISTARSTVO vanjskih poslova Rusije potvrdilo je kako je uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju spriječen teroristički napad. Zamjenik ministra Oleg Siromolotov otkrio je što se točno dogodilo.

"Uoči ZOI-a u Sočiju udružili smo se s obavještajnim agencijama iz cijelog svijeta. U razradi sigurnosnog plana sudjelovale su 82 obavještajne agencije iz 62 države. Svi su zajedno radili na sigurnosti tijekom Igara u Sočiju", rekao je Siromolotov.

Obavještajne službe na vrijeme su reagirale na jednu dojavu. Naime, džihadisti su planirali raznijeti avion tako što je jedna žena samoubojica trebala unijeti eksploziv skriven u kremi za ruke. Vjeruje se da su na meti bili sportaši, ali i navijači koji su putovali prema Sočiju. Policija je, na svu sreću, na vrijeme reagirala te je uhitila ženu koja je boravila u Austriji, dok su organizatori napada pronađeni i uhićeni u Francuskoj.

"To je bila ozbiljna teroristička prijetnja, ali provjerom i suradnjom pet obavještajnih službi na vrijeme smo reagirali te su osobe osumnjičene za terorizam uhićene", zaključio je Siromolotov.

Međutim, Rusi su izrazili žaljenje što je suradnja prestala nakon ZOI-a u Sočiju te su izrazili nadu da bi borbu protiv terorizma trebao preuzeti UN. Rusi su, inače, ozbiljno shvatili prijetnje te su za utakmicu Rusije i Hrvatske sigurnosne službe u visokom stanju pripravnosti.

Obzirom da je Francuska meta napada različitih terorističkih ćelija, sigurnosne službe imat će pune ruke posla iduće godine kada se održava Europsko prvenstvo u nogometu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.