30 godina hnl-a

S četiri gola u 55 minuta šokirao je HNL pa titulu posvetio tek preminuloj majci

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

PRIJE 30 godina, 28. veljače 1992., službeno je započelo natjecanje u Hrvatskoj nogometnoj ligi. Tim povodom na Indexu u prigodnom serijalu 30 godina HNL-a u 30 dana možete čitati 30 priča o ključnim događajima te intervjue s najvažnijim i najzanimljivijim akterima tri desetljeća duge povijesti samostalne hrvatske lige.

U pretposljednjoj priči serijala prisjećamo se najuzbudljivije utrke u povijesti hrvatske nogometne lige, koja se nije vodila za prvaka, nego za najboljeg strijelca, a završila je s trojicom igrača s identičnim učinkom, što se nikad nije dogodilo u, recimo, njemačkoj ili španjolskoj ligi.

KAO ŠTO je uglavnom činio od 2006. naovamo, Dinamo je u sezoni 2019./20. dominirao HNL-om i osvojio ga s 15 bodova prednosti na vrhu. Pa ipak, ta je sezona bila po mnogočemu specifična. Ne samo po tome što ju je, kao i sva ostala sportska natjecanja na svijetu, na nekoliko mjeseci prekinula pandemija koronavirusa.

Nakon dugo vremena HNL je dobio i drugog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka pa je borba za drugo mjesto bila važnija nego godinama unatrag, a na užas navijača u svim ostalim većim hrvatskim središtima, osvojila ga je dugogodišnja Dinamova filijala Lokomotiva.

Pobjedom u Gradskom vrtu u posljednjem kolu Lokomotiva je u direktnom okršaju za Ligu prvaka pobijedila Osijek autogolom Danijela Lončara u 88. minuti i preskočila Rijeku, koja bi u slučaju remija u Osijeku završila kao druga.

Ovo se nikad nije dogodilo u La Ligi i Bundesligi, samo jednom u Italiji i Francuskoj

Osim borbe za Ligu prvaka, do zadnjih minuta posljednjeg kola na relaciji Rijeka-Osijek-Split vodila se manje važna, ali ništa manje uzbudljiva borba za najboljeg strijelca lige, koja je završila povijesnim trostrukim egalom između Antonija Čolaka, Mirka Marića i Mije Caktaša.

Koliko povijesnim? Recimo da u preostalih 29 sezona HNL-a nikad na vrhu nisu bila izjednačena ni dva, a kamoli tri igrača. To je izuzetno rijedak događaj i u ligama Petice. U Njemačkoj i Španjolskoj to se nikad nije poklopilo, u Francuskoj se dogodilo samo jedanput u istom razdoblju, a u Italiji jedanput u povijesti.

Iznimka je tek Premier Liga, koja je nekoliko mjeseci mlađa od HNL-a, a u 29 godina je čak triput imala trojicu na vrhu, posljednji put 2018./19. kada su čast podijelili Liverpoolovi Mohamed Salah i Sadio Mane te Arsenalov Pierre-Emerick Aubameyang.

Presudila je minutaža

Utrka za prvog strijelca HNL-a zapravo je te sezone dugo izgledala kao dvoboj, a onda se iz prikrajka prišuljao Mirko-Antonio Čolak i s četiri gola Istri u posljednjem kolu dostigao učinak Caktaša i Marića, ali titulu najboljeg strijelca ponio je jer je proveo najmanje vremena na terenu u sezonu - gotovo 200 minuta manje od Caktaša i preko 500 manje od Marića.

Uoči posljednjeg kola Marić je bio vodeći strijelac s 19 golova, Caktaš je bio na 18, a Čolak na 16. Tog 25. srpnja 2020. od njih trojice prvi je priliku za podebljavanje konta dobio Caktaš. Za razliku od Rijeke i Osijeka, koji su još bili u igri za drugo mjesto, Hajduk je na svoju žalost bio rasterećen na petom mjestu i igrao u Zaprešiću kod Intera, koji je već bio ispao pa je igrao u ranijem terminu od 18:55 sati.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Hajduk se u Zaprešiću mučio u prvom poluvremenu i nije uspijevao probiti domaćine, a u 50. minuti ostao je s igračem manje. Ipak, sedam minuta poslije Caktaš je presjekao indolentno dodavanje, izbio sam pred golmana i postigao svoj 19. gol sezone. Nakon što su si Zaprešićani zabili autogol, a onda i samo ostali s desetoricom, Caktaš je još jedanput s desne strane izašao pred golmana i pogodio bliži kut.

Utakmica je završila pobjedom Hajduka 4:1 i Caktaševim vodstvom na listi strijelaca s 20 golova. U 21:05 čuli su se prvi sudački zvižduci u Gradskom vrtu te na Rujevici, gdje je Rijeci trebala pobjeda nad Istrom uz remi Osijeka i Lokomotive, kojima je pobjeda donosila Ligu prvaka bez obzira na ishod druge utakmice.

Čolak se uključio u borbu za vrh hat-trickom u prvom poluvremenu

I dok su Osijek i Lokomotiva, u skladu s obostrano visokim ulogom, bili oprezni, Rijeka je u derbiju della Učka sve riješila u prvom poluvremenu prvim hat-trickom Čolaka u hrvatskom nogometu, u koji je iz rodne Njemačke stigao tek sezonu ranije kao 25-godišnjak.

Rijeka je povela kada je Andrijašević loptu prema golu proslijedio petom, a onda se odbila o stativu prije nego što ju je s pola metra u mrežu pospremio natrčali Čolak. Za 2:0 pogodio je nakon što ga je proigrao Pavičić, također petom, a treći je zabio iz penala.

Uoči posljednjih 45 minuta sezone tako je na vrhu i dalje Caktaš s 20 golova, a Čolak se izjednačio s Marićem na 19. A u drugom poluvremenu prva je udarila - Lokomotiva.

Jakić je u 53. minuti pospremio odbijanac za vodstvo Zagrepčana i stvorio još veću potrebu za Marićevim golom, a Osijekov napadač nije razočarao i već se četiri minute kasnije odlično snašao s loptom spuštenom nakon prekida i ljevicom pogodio rašlje.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U međuvremenu je na Rujevici Čolak zabio i četvrti put, na sličan način, nakon što mu je Andrijašević spustio glavom, a Istrina obrana statirala. U tom trenutku na vrhu su bila trojica s 20 golova, a do kraja je ostalo više od pola sata. No Marić se do kraja utakmice u Gradskom vrtu nije ni našao u prilici, a Lokomotiva je pobijedila golom u 88. minuti kada se nakon flipera u šesnaestercu lopta odbila od nesretnog Lončara u gol.

Čolak je vjerovao u čudo, a titulu je posvetio tek preminuloj majci

Marić tako nije ostao samo bez izlaska u Ligu prvaka nego i bez titule najboljeg strijelca, iako je uoči zadnjeg kola bio sam na vrhu. Čolak se također na kraju nije radovao zbog momčadskog uspjeha jer je Rijeka završila na trećem mjestu, ali barem je osvojio HNL-ovu "zlatnu kopačku".

"Prije utakmice sam rekao da nogomet piše čudne priče. Vjerovao sam da mogu doći do naslova najboljeg strijelca. Ovo je za sve naše navijače u Rijeci, za cijeli klub, za Franka i za moju mamu koja me danas gledala s neba. Hvala svima, hvala puno svima koji su uz nas", rekao je tada sa suzama u očima Čolak, kojem je samo nekoliko dana prije preminula majka.

Trojici junaka ove utrke karijera je nakon toga krenula u sasvim različitim smjerovima, a najbolje je prošao onaj koji je i osvojio titulu prvog strijelca HNL-a. Čolak je mjesec i pol kasnije u transferu vrijednom tri milijuna eura prešao u grčki PAOK, ali tamo se nije nametnuo pa je u ožujku prošle godine otišao na posudbu u švedski Malmö.

Foto: EPA

To se ispostavilo kao fenomenalan potez jer je u švedskom prvenstvu postigao 14 golova u 26 utakmica, a posebno se istaknuo u kvalifikacijama za Ligu prvaka kada je s pet golova u osam susreta bio ključni igrač Šveđana u senzacionalnom pohodu iz prvog pretkola do grupne faze.

Još nakon fenomenalne sezone u Rijeci postao je povremeni hrvatski reprezentativac, a PAOK ga je ove zime vratio s posudbe, pa iako je u dva i pol mjeseca igrao malo, u posljednjoj utakmici prije reprezentativne stanke zabio je jedini gol u pobjedi na gostovanju kod AEK-a.

Marić zabija u Serie B, Caktaš u Osijeku nadoknađuje propušteno na Bliskom istoku

I Marić je otišao odmah nakon sezone, Osijek ga je prodao ambicioznom talijanskom drugoligašu Monzi za klupski rekord od 4.5 milijuna eura, ali tamo je u cijeloj sezoni zabio samo dva gola. Ove sezone je na posudbi u Crotoneu, također u Serie B, i puno mu bolje ide, zasad je na devet golova ove sezone.

Caktaš? Nakon što samo zbog broja odigranih minuta nije obranio titulu najboljeg strijelca HNL-a, ušao je u posljednju godinu ugovora s Hajdukom, ali kako nije prihvaćao novi, potpuno je ispao iz momčadi i na kraju kao slobodan igrač otišao u saudijski Damac. 

Dosadilo mu je nakon pola godine pa je raskinuo ugovor i vratio se u HNL potpisavši za Osijek. Na terenu mu ne ide loše, zabio je triput u sedam nastupa, svakako bolje nego u eskapadama izvan terena jer se već stigao osramotiti u osječkom noćnom klubu, u kojem je nadoknađivao mjesece u Saudijskoj Arabiji, zemlji lišenoj alkohola i noćnih ludorija.