S oporavljenim Mandžukićem i Bišćanom Dinamo kreće po peti nokaut Slovenaca

NOGOMETAŠI Dinama večeras (20:15) započinju svoj europski put ove sezone. Put koji ne bi smio stati nakon dvaju okršaja sa slovenskim prvakom Lukom Koper.

I ove je godine Dinamo bio nositelj u drugom pretkolu Lige prvaka, ali je ždrijeb kuglica u Nyonu Modrima podario jednog od najtežih suparnika, jer nema sumnje da bi kudikamo lakši posao naša najbolja momčad imala protiv prvaka Malte, Luksemburga ili Farskih Otoka.

Za razliku od prošle sezone, Dinamo u novi europski pohod ne kreće s istim trenerom koji je donio naslov prvaka - Kruno Jurčić je nekoliko dana nakon završetka prvenstva podnio ostavku i zamijenio ga je Velimir Zajec.

Cilj pobjeda bez primljenog gola, Zajec poziva na maksimalnu mobilizaciju

Legendarni libero učinit će sve da drugi put u karijeri vodi Dinamo u najelitnijem klupskom natjecanju, ali već uoči prve prepreke Zeko je imao gomilu problema. Zbog odlaska na pripreme juniorske reprezentacije nije mogao računati na usluge Kramarića, Ademija i Vrsaljka, van konkurencije je zbog ozljede lani ponajbolji dinamovac Morales, a unatoč lakšim problemima očekuje se nastup argentinskog dvojca Cufre-Ibanez.

Ipak, za dobro raspoloženje Dinamova trenera zaslužni su Igor Bišćan i Mario Mandžukić, čija situacijama s povredama ide nabolje, a koje je Zajec najavio u početnom sastavu: "Moramo tražiti pobjedu, stisnut ćemo Slovence od prve minute na njihovu polovicu. Pobjeda bez primljenog pogotka - to je ono što bi me zadovoljilo uoči uzvrata, ali znam da neće biti lako, jer čeka nas momčad spremna i u taktičkom i u fizičkom smislu."

Veće probleme od Slovenaca Dinamu je stvorio azerbajdžanski Hazar


Zadnje tri godine Dinamo se uvijek mučio na otvaranju euro-sezonu, jer prva utakmica redovito dolazi i desetak dana prije početka domaćeg prvenstva. Imali su Modri problema s azerbajdžanskim Hazarom (Vugrinec ih sa "slomljenom" nogom odveo dalje), a nakon sigurne pobjede protiv Linfielda u Sjevernoj Irskoj na Maksimiru su odigrali razočaravajućih 1:1. Lani je armenski Pjunik dugo držao ukupnih 0:0, propustivši na uzvratu u Zagrebu zagorčati život Dinamu iz nekoliko lijepih prigoda.

Što se okršaja sa slovenskim predstavnicima tiče, fanovi Dinama koji se iole oslanjaju na tradiciju mogu biti mirni. Sva četiri puta maksimirski je klub prolazio dalje - protiv Maribora 2003. u drugom pretkolu Lige prvaka s ukupnih 3:2, a s 4:2 u drugom pretkolu Kupa Uefa godinu dana kasnije od Primorja (koje je u uzvratnoj utakmici postala jedina slovenska momčad koja je uspjela tući Dinamo, bilo je 2:0).

Dvije godine zaredom Dinamo je u drugom pretkolu Lige prvaka igrao s Domžalama, a i 2007. i 2008. Modri su prošli dalje s pobjedama u obje utakmice. Mamić i Zajec sigurno ne bi imali ništa protiv da se sličan scenarij ponovi i ove sezone.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.