TRANSFERI

Sa Cityjem se sad može uspoređivati samo jedan klub na svijetu

Foto: EPA-EFE

ERLING HALAND trebao bi na ljeto postati novi igrač Manchester Cityja. Engleski novinar Mike Keegan, urednik Daily Maila, otkrio je ekskluzivne detalje ugovora kojim bi trebao biti riješen jedan od najspektakularnijih transfera u povijesti nogometa. Aktualni prvak Engleske i viceprvak Europe tako će dobiti jednog od dva najtraženija igrača na svijetu posljednjih nekoliko godina.

Pep Guardiola i sada ima sjajan kadar koji mu omogućuje varijacije u stilu igre momčadi, ali i adaptacije tijekom susreta. Prelazak Halanda u plavi dio Manchestera djeluje kao varanje i upisivanje šifre u igricu. Klub koji je i sada teško pobijediti ovim transferom dobiva auru nepobjedivog. S norveškim napadačem će dimenziju više dobiti ne samo momčad nego i cijeli klub, koji je ovime ostvario veliku pobjedu nad konkurencijom. 

City je dobio novo naličje kluba. S njime se sad može uspoređivati samo jedan klub

Dovođenje velikih zvijezda oduvijek je osim nogometne logike imalo i komponentu pokazivanja mišića. Štoviše, ponekad je ono što neki igrač donosi izvan terena bilo bitnije od onog što donosi na terenu, a najbolji primjer toga su Galacticosi s početka milenija. 

Dovesti igrača kojeg želi cijeli svijet velika je premija i bitno poboljšava imidž kluba. Bez obzira na to koliko Haland pruži na terenu u odnosu na očekivanja, činjenica da je City uspio na tržištu potući Real Madrid, Barcelonu, Manchester United i druge velikane je nevjerojatan poslovni i marketinški plus.

Dokaz da najtraženiji igrač na svijetu prepoznaje Manchester City kao klub koji mu sa sportskog aspekta može omogućiti ostvarenje svih želja, koji ima dovoljno love i koji je dovoljno relevantan samo povećava mogućnost da neki drugi halandi budućnosti dođu na Etihad.

Ostvari li se taj transfer, samo će se jedan klub na cijelom planetu moći mjeriti sa Cityjem po pitanju glamura i interesa - Real Madrid. I to samo ako dovede drugog od dva najtraženija igrača na svijetu, Kyliana Mbappéa. 

Pep još nikad nije doveo ovakvu zvijezdu

City i sada u kadru ima niz internacionalaca, velike zvijezde i igrače koji su među najboljima na svijetu. Međutim, još uvijek nema pravog, globalnog svjetskog superstara, onog koji može biti logo kluba.

Nema ono što PSG ima s čarobnom trojkom u napadu, Manchester United s Ronaldom i Pogbom ili Bayern s Lewandowskim. Pep još nikad nije doveo igrača s tolikim igračkim i marketinškim potencijalom, napadača kojem javnost i stručnjaci diljem svijeta predviđaju kako će u narednom desetljeću biti stalni favorit za Zlatnu loptu.

Ne treba zaboraviti da je Halandu tek 21 godina, a već sad se u Bundesligi skoro ravnopravno nosi s najboljim napadačem u njemačkoj klupskoj povijesti, Bayernovom poljskom devetkom. I to sve čini u momčadi koja stvara bitno manje šansi i zabija bitno manje golova.

Činjenica da će Guardiola dobiti tipa koji može biti lice kluba i cijelog Premiershipa ne smije podcijeniti igrački značaj koji Haland može donijeti momčadi koja uz Liverpool igra daleko najbolji i najkompletniji nogomet današnjice.

Kaos koji treba Cityjevom savršenom redu

City je momčad koja obožava posjed i kontrolu ritma igre. Ponekad je dojam da su svako dodavanje u njihovoj igri i svaki tajming isplanirani do zadnjeg detalja. Zbog toga su na velikom uzorku utakmica najbolja momčad Europe u posljednjih pet godina.

Osvojili su 439 bodova u prvenstvu u tom periodu (jedina prava konkurencija je Liverpool s 418 bodova),  ali im u najvećim derbijima ponekad nedostaje faktor X koji će ravnopravnu utakmicu prelomiti u njihovu korist. Haland je upravo taj faktor.

Haland je doza kaosa koja je potrebna Cityjevoj savršenoj kontroli, bik koji u trenucima kada je ekipi najteže može razgrnuti obranu i zabiti gol iz situacije koja ne djeluje opasna. City i sad ima vrhunske napadače, ali nema nijednog specijaliziranog golgetera. S Halandom dobiva ono što su svi gurmani Football Managera dobivali Maximom Tsigalkom. Cijeli gol za samo pola šanse.

I u taktičkom smislu Haland može ponuditi Cityju nešto što trenutno momčad nema, a to je fizički dovoljno kvalitetan i snažan napadač koji može okupirati pažnju oba stopera, potisnuti ih dalje od bekova i sredine terena i time otvoriti više prostora suigračima.

City često u fazu završnice ulazi tako što probija stranu i traži povratne lopte na krilne igrače ili osmice koje se uvlače u sredinu terena. U Halandu imaju tipa koji može potrpati takve otpatke u gol, ali i metu koju se može gađati i u glavu, ako situacija to zahtijeva.

Prvak Engleske često mora u ligi napadati nisko postavljene suparnike koji mu često oduzimaju dimenziju dubine. Zbog toga momčad mora vrlo organizirano i s velikim brojem igrača stizati u završnicu kako bi otvorila rupu u barem jednom dijelu obrane.

Haland zbog svoje snage može pronaći dubinu i na manjem prostoru. Snažan je i dosta golova u dosadašnjem dijelu karijere zabio je tako što je primio nisku loptu, zagradio stopera i okrenuo se licem prema golu. Sve to bit će dodatna varijabla koju će suparnici Cityja morati riješiti, ali ni ovaj transfer nije bez opasnosti.

Haland se nikad nije susreo s onim što ga čeka u Cityju

Jedno od pitanja koje se postavlja je kako će svlačionica prihvatiti novu glavnu zvijezdu ekipe. Ako su informacije o pola milijuna funti tjedne plaće iz engleskih izvora točne, to bi moglo narušiti balans u ekipi.

Trenutno najplaćeniji igrač Cityja je De Bruyne koji zarađuje "samo" 400 tisuća funti tjedno. Još uvijek je svjež problem koji su starosjedioci u svlačionici Manchester Uniteda (posebno Rooney) imali s novim igračima koji su dolazili i dobivali veće ugovore od onih koji su već godinama nosili momčad.

I Norvežanin će se u Cityju susresti s onim s čim nikad nije. Više neće biti u Borussiji Dortmund, svima simpatičnom razvojnom klubu u kojem je imao luksuz biti FIFA-ina maskota, ali nikad nije imao pravi rezultatski pritisak. 

Svaki promašaj u Engleskoj broji se i analizira duplo preciznije i ažurnije nego bilo koji pogodak. Haland mora biti spreman na to da će, u slučaju da jedan detalj ili promašaj odluče sezonu u korist Liverpoola (kao najvjerojatnijeg konkurenta), to značiti i da će on barem djelomično ponijeti titulu promašaja.

U suštini, ovo bi bio jedan od najvećih transfera u povijesti. Uzimanjem još jedne velike zvijezde Premiership bi se dodatno odvojio od svih ostalih liga Petice. City bi dobio još više instantnih fanova i followera na Instagramu, a popularnost kluba probila bi dosad poznate okvire. Transfer se ne čini samo kao spoj iz snova nego kao šifra za varanje u igrici u kojoj je City ionako najbolji.