Šahtar u Ligi prvaka gubio 2:0 pa pobijedio 3:2. Evo zašto je to loše za Dinamo

Foto: EPA

ŠAHTAR je slavio na gostovanju kod belgijskog Royal Antwerpa 3:2. Ukrajinska momčad je do pobjede u utakmici 2. kola grupne faze Lige prvaka došla nakon što je na poluvremenu gubila 2:0. Belgijci su na poluvrijeme otišli s vodstvom koje su im omogućili Arbnor Muja i Michel Ange Balikwisha golovima u trećoj minuti utakmice. 

Preokret Šahtara započeo je u 48. minuti susreta kad je precizan bio Danilo Sikan. Jaroslav Rakitiskij je u 71. minuti izjednačio na 2:2, a pogodak za pobjedu postigao je pet minuta kasnije Sikan. Mogao je Antwerp u 97. minuti doći do boda, ali Toby Alderweireld je promašio kazneni udarac. Ova pobjeda Šahtara je vrlo loša vijest za zagrebački Dinamo.

Dinamo je pratio utakmicu

Podsjetimo, Dinamo je ove sezone ispao iz čak dva europska natjecanja pa će svoje međunarodne uspjehe tražiti u Konferencijskoj ligi. Iz Lige prvaka ga je izbacio AEK, a iz Europske lige praška Sparta.

Podsjetimo, ako bi Dinamo obranio titulu u HNL-u, imao bi šansu sljedeće sezone direktno ući u novu i nikad bogatiju Ligu prvaka koja bi klubovima koji igraju grupnu fazu donijela preko 40 milijuna eura.

Naime, od sljedeće sezone prvak u kvalifikacijama s najvećim koeficijentom izborit će izravan plasman. Dva su kluba ispred Dinama - Šahtar i Basel. No Švicarci su ispali iz Europe te više ne mogu osvajati bodove za koeficijent.

Šahtar jedina prepreka

Tako je jedini pravi Dinamov Real ostao Šahtar, koji ima koeficijent 57.000 i Dinamu (43.500) treba što više pobjeda u Konferencijskoj ligi i što više poraza Ukrajinaca. Pobjeda nosi dva boda u grupnoj fazi, a remi jedan bod. Šahtar je Ligu prvaka otvorio porazom 3:1 od Porta i ostao bez bodova za klupski koeficijent.

Utakmice protiv Antwerpa su mu najbolja šansa za uzeti bodove te eventualni prolaz u sljedeću fazu ili Europa ligu. Četvrta momčad u skupini je Barcelona i Ukrajinci će u tim ogledima teško doći do bodova. 

Dinamu treba čudo

Klubovi u Konferencijskoj ligi moraju najprije nadoknaditi bonus koji su zaradili plasmanom u grupnu fazu prije nego što im se krene povećavati klupski koeficijent. Tako je Dinamo dobio 2500 bodova za ulazak u KL, što znači da tek od trećeg boda kreće povećavati svoj koeficijent.

Pobjedom protiv Astane je uzeo dva boda i pobjedom protiv Ballkanija bi konačno povećao koeficijent. Hrvatski prvak prestigao bi Ukrajince ako bi dobio sve utakmice u grupnoj fazi i izborio četvrtfinale, a Šahtar ostao bez ijednog boda u Ligi prvaka. Kako to više nije moguće, Dinamu će sada za preskakanje Šahtara trebati pravo malo čudo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.