Samo četiri kluba vrijede manje od Dinama u Ligi prvaka

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

DINAMO je u uzvratnoj utakmici play-offa Lige prvaka pobijedio Qarabag u gostima 2:0 golom Marka Pjace i autogolom Matheusa Silve te s ukupnih 5:0 ušao u Ligu prvaka. Hrvatski prvak će u današnjem ždrijebu doznati s kim će igrati u novom formatu elitnog europskog natjecanja.

Ova pobjeda Dinamu je donijela mjesto u glavnoj fazi Lige prvaka i nevjerojatno bogatstvo, koje ukupno iznosi čudesna 34 milijuna eura. Liga prvaka od ove se godine igra u novom, ligaškom formatu, dakle ne više po skupinama kao prijašnjih sezona. Osim Dinama, Ligu prvaka je izborilo još 35 momčadi.

Novi sustav natjecanja

Dinamo se nalazi u trećoj jakosnoj skupini novog formata, u kojem će igrati osam utakmica u grupnoj fazi. Četiri utakmice igrat će kod kuće, a četiri u gostima. Osam najboljih klubova ide u osminu finala, momčadi od 9. do 24. mjesta razigravaju za osminu finala, a ostali ispadaju iz Europe i ne idu u Europa ligu.

Dinamo će svoje protivnike doznati već danas u 18 sati u ždrijebu u Monte Carlu. Bit će u trećoj jakosnoj skupini, a ždrijeb će mu automatski izvući po dva protivnika iz svake skupine. Jedina restrikcija u ždrijebu parova je da klubovi iz iste zemlje ne mogu igrati međusobno te da svatko može izvući najviše dva kluba iz iste zemlje.

Samo četiri kluba vrijede manje od Dinama

Transfermarkt je objavio popis svih 36 klubova koji će igrati u glavnoj fazi Lige prvaka poredan po vrijednosti momčadi. Najvrjedniju momčad ima aktualni osvajač natjecanja Real Madrid, koji vrijedi 1.34 milijarde eura, a slijede ga još dva kluba koja vrijede preko milijardu eura. To su Manchester City (1.27 milijardi eura) i Arsenal (1.2 milijardi eura).

Dinamo se nalazi pri dnu ovog popisa, što uspjeh ulaska u Ligu prvaka čini samo još većim. Dinamo je peti najmanje vrijedan klub u Ligi prvaka s procijenjenom vrijednošću od 71.8 milijuna eura. Ispod njega se nalaze Crvena zvezda (67.9 milijuna eura), švicarski Young Boys (63.2 milijuna eura), austrijski Sturm Graz (60.9 milijuna eura) i slovački Slovan Bratislava koji je uvjerljivo najmanje vrijedan klub s procjenom od 21.4 milijuna eura. Za usporedbu, Hajduk vrijedi 50.51 milijun eura, Rijeka 38.1 milijun eura, a Osijek 18.2 milijuna eura.

Grafika: Transfermarkt

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.