hrvatska reprezentacija

Samo jedan igrač može zamijeniti Brozovića. Nejasno je zašto je zapostavljen

Foto: Slavko Midzor/Pixell

HRVATSKA reprezentacija pobijedila je Austriju u Beču 3:1 i kao prva u skupini plasirala se na Final Four Lige nacija, koji će se održati od 14. do 18. lipnja sljedeće godine. Uz Hrvatsku, ondje će nastupiti i Nizozemska, a za preostala dva mjesta se bore Mađarska i Italija, odnosno Portugal i Španjolska.

Utakmicu između Hrvatske i Austrije za Index je analizirao hrvatski trener Ilija Lončarević.

Sve je već više puta viđeno. Ova je utakmica iznenada postala jako važna zbog Final Foura i zbog svega što nastup na završnom turniru nosi. No, rekao bih da nikad u povijesti reprezentacija u ovako dobroj atmosferi nije otišla na neko veliko natjecanje. Koliko ja pamtim, ovo je prvi put da prije nekog velikog turnira nema negative oko reprezentacije. Atmosfera je odlična i to je sjajno, no nadam se samo da to neće biti dvosjekli mač i da ćemo u Katar otići s ovim elanom i bez ozljeda. 

Početak je bio identičan utakmici s Austrijom u Osijeku. I tamo smo odigrali fantastičnih prvih 20 minuta, samo što tada nismo zabili. No, iako je rezultat u Osijeku (0:3) bio dijametralno suprotan od ovog u Beču, već tada je bilo jasno da je reprezentacija na jednom dobrom putu. Daliću sad do Svjetskog prvenstva preostaje samo raditi na nijansama, na detaljima.

Potrebno je raditi na uigravanju i pripaziti da se ne događaju pogreške kojih je i u Beču bilo. Naš problem je uvijek isti. Čim stanemo u napadu, čim nismo maksimalno napeti prema naprijed, događaju nam se problemi u obrani. Naš vezni red ima problem što se tiče defenzivne organizacije i tada obrana pati.

Izlazak Brozovića je ogolio sve naše probleme. Samo ga Mišić može zamijeniti i nije mi jasno zbog čega ga se zapostavlja

Izlazak Brozovića je ogolio sve naše probleme. Njegovom ozljedom nastala je rupa u veznom redu koju nismo mogli zakrpati. Taj se problem može kamuflirati jedino maksimalnom agresijom, i s loptom u nogama i u fazi obrane. Vezni red i napad mora stalno gristi, napadati i puhati za vrat protivniku. Ne bude li tako, imat ćemo ozbiljnih problema jer je ovako obrana prilično ranjiva.

Problem s Brozovićem je potvrdio da mi nemamo pravu zamjenu za Marcela. Zapravo, imamo je i to u HNL-u. Josip Mišić je jedini naš igrač koji može poziciju zadnjeg veznog odigrati približno kvalitetno kao Brozović i nije mi jasno zbog čega je taj dečko toliko zapostavljen. Tehnički i taktički jedino on može tu poziciju odigrati na razini Brozovića.

Igrali smo na trenutke fenomenalno, a onda bi se dogodio niz individualnih početničkih pogrešaka nastalih zbog pretjerane samouvjerenosti naših igrača. Lijepo da su momci sigurni u sebe, ali vraga ne treba izazivati. Imali smo i sreće jer su Austrijanci u prvom poluvremenu imali nekoliko odličnih šansi.

Zato treba biti oprezan jer takve pogreške mogu biti kobne. Naravno da sam zadovoljan kako reprezentacija izgleda, ali ne treba padati u preveliku euforiju. No, ne bude li ozljeda i nekih nenadanih problema, uvjeren sam da Hrvatska na SP-u može napraviti odličan rezultat.