Sesar otkrio što se dogodilo s Lukom Božićem i završio priču

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

HRVATSKA košarkaška reprezentacija od nedjelje se priprema za početak kvalifikacija za Eurobasket, koji donosi gostovanje u Francuskoj u petak, 23. veljače, te domaću utakmicu protiv Cipra u Rijeci tri dana kasnije. Novi kapetan Mario Hezonja momčadi se priključio u utorak, a od pozvanih nema samo Zadrana Marka Ramljaka i Luke Božića. Ramljak je u dogovoru sa Sesarom ostao sanirati ozljedu, a Božić je jučer operirao umnjak.

"Možemo pričati je li ispalo nespretno, ali ako ima problem sa zubom, tražili su najpogodniji termin za operaciju i pokazalo se da je to jučer", rekao je Sesar nakon treninga u razgovoru s novinarima. "Kasno sinoć dobili smo mail da je tjedan dana na poštedi i pod antibioticima. Što se mene tiče, tu je završena priča za ovo okupljanje, a dalje ćemo biti u kontaktu. 

Nemamo se pravo odreći ni jednog igrača, a Luka Božić je MVP ABA lige, sad i Kupa, pošten i radišan dečko. Da je došao, imao sam pripremljenih nekoliko napadačkih setova za njega, a kad bude tu, možemo pričati o detaljima", rekao je Sesar i prebacio temu na igrače koji su tu.

"Bitna je atmosfera, način na koji se igrači odnose jedan prema drugom i na koji nose hrvatski dres, što nam je svima obaveza i čast. Momci su to prošlog ljeta strahovito dobro odradili, u tome su pomogle pobjede i dobar rezultat i očekujem da se na krilima toga dobra atmosfera zadrži. Momci su stalno u kontaktu po društvenim mrežama, grupama, igra može biti bolja ili lošija, ali ponašanjem, odnosom i radom su pokazali da pripadaju ovdje", nahvalio je Sesar ekipu.

Francuzi izuzetno atletski moćni

Lakše je preboljeti MVP-ja ABA lige kad u ovom prozoru Hrvatska može računati na Marija Hezonju, koji će za ovu akciju prvi put biti kapetan reprezentacije i "grijati" traku za Darija Šarića kad mu završi NBA sezona.

"Priključio nam se tek danas jer je s Realom osvojio kup i jučer su imali nekih obaveza. S ostalima smo prošli i obnovili znanje od prošlog ljeta, taktičke postavke, nije im izašlo iz glave. Nekoliko novih igrača treba to pohvatati, ali ostali im zaista pomažu i već je drugog dana bilo puno bolje nego prvog", objasnio je Sesar pa se okrenuo utakmici s Francuskom.

"Izuzetno su atletski moćni, imaju 10 igrača iz Eurolige i dva iz Eurokupa, dvorana im je rasprodana. Bit će teško, moramo imati svoj ritam utakmice, ne gubiti glavu kad dođe do propadanja, što duže ostati u utakmici i uzeti bodove ako se ukaže prilika. Mislim da imamo svoje adute i igrače koji to mogu izvesti, ali trebat će i sreće", rekao je Sesar.

Falit će Šarić i Zubac, trebat će pravi Smith

Iz idealne hrvatske momčadi nedostaju NBA igrači Dario Šarić i Ivica Zubac, s kojima bi bilo puno lakše nositi se s fizički moćnim Francuzima, jednom od najjačih europskih reprezentacija, koja je ipak prošle godine na Svjetskom prvenstvu podbacila i ispala već u uvodnoj skupini.

"Bilo bi lakše da nam fali jedan centar i jedan bek nego dva visoka, a pogotovo Dario, koji je bio kreator igre. Lessort i Poirier su dva euroligaša centra, s puno znanja, fizičke kvalitete i mase, tu ćemo imati problema. Pripremamo se na to kako ih braniti, ali nisu samo oni opasnost, bekovi igraju agresivno po cijelom terenu i imaju šutersku moć", rekao je izbornik.

Uz reprezentaciju je opet i naturalizirani Amerikanac Jaleen Smith, koji je usred sezone prešao u Partizan, u kojem mu je u posljednje vrijeme smanjena uloga. Sesar se nada da se to u nadolazećih tjedan dana neće osjetiti.

"Došao je u Partizan kad se ozlijedio Avramović, a sad kad se on vratio, izgubio je poziciju. Razgovarali smo, rekao mi je da samo želi igrati i sigurno mu nedostaje igra, ali tako je izabrao. Ni u Virtusu nije imao neku minutažu. Borit će se, on je vrijedan dečko koji sve može braniti, u napadu može kreirati kao playmaker, ali prirodno je dvojka, scorer i za ove utakmice bi nam stvarno dobro došlo njegovih 10-15 poena", zaključio je Sesar.