Sevilla je igrala užasno, a onda dovela nepoznatog trenera u trenirci. Izveo je čudo

Foto: EPA

SEVILLA je sedmi put u povijesti osvojila Europa ligu. U ovogodišnjem je finalu u Budimpešti boljim izvođenjem jedanaesteraca svladala Romu nakon što je poslije 90, a onda i 120 minuta bilo 1:1. Roma je povela u prvom dijelu golom Paula Dybale, ali Sevilla se vratila autogolom Gianluce Mancinija. Utakmicu je komentirao trener Seville Jose Luis Mendilibar.

Na pitanje kako se osjeća kao prvak, španjolski stručnjak je odgovorio: "Ne znam vjerujem li da se ovo dogodilo. Uručili su nam trofej i podijelili medalje, tako da smo valjda pobijedili, zar ne? Mislim da ću tek na godišnjem odmoru shvatiti što smo napravili."

Objasnio je kako su odigrali loše prvo poluvrijeme, dok su u drugom bili agresivniji i bolji. "Gotovo se ništa nije odigralo u produžecima. Lopta je stajala, događale su se ozljede, promjene igrača... Bili smo bolji u raspucavanju i osvojili trofej", nastavio je Mendilibar, čiji ugovor sa Sevillom vrijedi do kraja sezone.

"Bila bi ludost kada ne bih ostao"

Podsjetimo, Mendilibar je doveden privremeno u ožujku kako bi Sevillu spasio od ispadanja iz španjolske La Lige, a dva mjeseca kasnije taj 62-godišnji Bask ju je neočekivano uveo u finale Europa lige, koje je u konačnici i osvojio. 

"Da, htio bih ostati u Sevilli, to sam cijelo vrijeme govorio. Prekrasno mi je raditi s dečkima, brzo su usvojili što sam zatražio od njih. I oni su meni dali puno toga. Imamo dobru zajednicu, bila bi ludost kada ne bih ostao", rekao je Mendilibar, čija se momčad kolo prije kraja španjolskog prvenstva nalazi na 11. mjestu. Osvajanjem Europa lige osigurala je nastup u idućoj sezoni Lige prvaka.

Tko je Jose Luis Mendilibar?

Mendilibaru su dosad jedino europsko iskustvo bile dvije utakmice Intertoto kupa 2005. s Athletic Bilbaom, u kojem se zadržao samo četiri mjeseca. Prepoznatljiv je po tome što utakmice vodi u trenirci. "Mendilibar je poput susjeda kojeg u trenirci sretneš u nedjelju u pekari kada dođeš po kruh", opisao ga je novinar Marce Jaime Rincon sredinom svibnja.

"Bez glamura, navikao voditi ekipe iz blata, bez umjetnih pripremljenih govora i sofisticiranih sustava, za njega je nogomet nešto jednostavno", opisao je Rincon. Mendilibar, bivši igrač Athletic Bilbaa, počeo je karijeru u podmlatku Athletica pa vodio niželigaše Basconiju, Aurreru i Lanzarote. Bio je kratko trener Athletica, a zatim i Valladolida, Osasune te Levantea.

Najviše se istaknuo vodeći Eibar u La Ligi, momčad iz istoimenog baskijskog gradića s 27.400 stanovnika, od 2015. do 2021. godine. Momčad iz najmanjeg mjesta u Primeri je u debitantskoj prvoligaškoj sezoni odveo do osme pozicije, a iduće sezone i do četvrtfinala kupa.