Sezona je tek počela, ali ovaj derbi je prevažan. Hajduk ga ne smije izgubiti

Foto: Matija Habljak/PIXSELL, Goran Kovačić/PIXSELL

U NEDJELJU 1. listopada na Poljudu nas u 10. kolu SuperSport HNL-a očekuje najveći hrvatski derbi između vodećeg Hajduka i trećeplasiranog Dinama, koji uz utakmicu manje ima priliku preskočiti najvećeg rivala u direktnom okršaju. Ulaznice za utakmicu ekspresno su rasprodane. Dinamovce će dočekati prepune poljudske tribine i trenutno vodeća ekipa lige. Izabranici Ivana Leke imaju dva boda prednosti i utakmicu više u odnosu na ekipu Sergeja Jakirovića.

Momčad koja u derbiju uspije doći do sva tri boda kolo će završiti na prvom mjestu s prednošću ispred najvećeg rivala i velikim psihološkim impulsom u borbi za titulu. Teško se oteti dojmu da bi obojica trenera u ovom trenutku prihvatila po bod, ali s obzirom na kvalitetu obje ekipe, samo jedan trenutak može odlučiti utakmicu u korist Bijelih ili Modrih. Najveći derbi hrvatskog nogometa je za Index najavio Goran Tomić.

Derbi će nam puno toga reći

Znam da je sezona tek počela i da je puno do kraja, ali ovaj derbi bi je mogao znatno usmjeriti na jednu ili drugu stranu. Puno toga će biti jasnije. Hajduk je izvanredno krenuo u sezonu i onda doživio dva neočekivana poraza da bi vratio malo samopouzdanja pobjedom nad Lokomotivom i u nešto boljoj atmosferi dočekuje derbi.

Očekivao sam da će Hajduk iskoristiti tih pet uvodnih pobjeda da napreduje i da bude još bolji i iznenadili su me ti kiksevi protiv Istre i Gorice. Ruku na srce, Hajduk je pobjeđivao, ali nije igrao bog zna kako spektakularno.

Kiksevi stavili upitnik nad Hajduk

Ta dva poraza stavljaju veliki upitnik nad momčad i Hajduku bi pobjeda bila ogroman vjetar u leđa. Dobiti Dinamo dvaput na startu sezone nije mala stvar i velika je poruka i sigurno da bi sa psihološke i bodovne strane to Splićanima došlo fantastično.

Hajduk ima bolju momčad nego lani, doveo je dobre i iskusne igrače i kad bi zimu dočekao na prvome mjestu, u zimskom prijelaznom roku išao bi all-in da osvoji tu titulu. Iz toga kuta je Hajduku ova utakmica jako važna jer će, ponavljam, puno toga reći.

S druge strane, Dinamo se konsolidirao i stabilizirao nakon turbulentnog ulaska u sezonu. Objektivno, Dinamo je sigurno kvalitetnija momčad i bio bi favorit da se igra na nekom neutralnom terenu, ali na krcatom Poljudu u paklenoj atmosferi je to ipak dosta teže.

Dinamo mora biti svjestan svoje snage i kvalitete. Godinama dominira ligom, to je momčad koja ima pobjednički gard i koja nema razloga da se povuče na Poljudu. Poznavajući Sergeja Jakirovića, siguran sam da se Dinamo neće zatvoriti i čekati nego će od prve minute igrati na pobjedu.

Izostanak Ristovskog veliki minus

Ako ne bude igrao, Dinamu će jako nedostajati Stefan Ristovski. On je u prvenstvenom derbiju na startu sezone odlično uštopao Marka Livaju. No on je po meni puno bolji na beku zbog ogromne energije koju ima, čvrstine i moći ponavljanja.

Moharrami je ipak primarno napadački orijentirani bek dok je slabiji u fazi obrane i taktički i fizički. Ristovski uvijek dobro igra velike utakmice i njegov izostanak bi bio veliki udarac za Dinamo. Stoperi će vjerojatno biti Šutalo i Perić i to je trenutačno najbolje što Dinamo ima na tim pozicijama.

Ugodno iznenađenje mi je Gabriel Vidović kojeg inače nisam toliko pratio. Unio je neku novu energiju i lepršavost u Dinamov napad, nisu se momčadi još navikle na njega i može biti faktor iznenađenja. 

Ako izgubi, Hajduk će teško stići Dinamo

Ovaj derbi neće možda toliko značiti u bodovnom smislu koliko će u psihološkom. Dinamo se diže, sve je bolji i uhvatio je dobar ritam i pobjeda na Poljudu okrenula bi puno toga u njegovu korist. Zagrepčani imaju i utakmicu manje od Hajduka koju će vjerojatno dobiti i tako bi ostavili Hajduk praktički već na četiri boda minusa. A to je onda jako teško stići u HNL-u.

Sumnjam da će to biti neka lepršava i otvorena utakmica. Više klasično tvrda i borbena, ali u svakom slučaju ni jedni ni drugi ne bi smjeli kalkulirati nego ići na pobjedu pa što bude. Pobjeda u ovom derbiju nosi jako puno.