SIN VILSONA DŽONIJA "Ako je moj otac i pio na račun Hajduka, potrošio je manje nego Ivan Kos na stanarinu"

Foto: Pixsell

U HAJDUKU godinama postoji problem između navijača i klupskih legendi. To se više i ne krije pa u posljednje vrijeme to više nalikuje otvorenom sukobu dviju strana.
 
Otkako u klubu udruga Naš Hajduk provodi izbore i bira Nadzorni odbor, a nadzornici kasnije među sobom i Upravu, Igor Štimac, Vilson Džoni, Ivan Buljan, Nikica Cukrov i Tomislav Erceg na meti su oštrih kritika, kako Torcide tako i mnogobrojnih članova Našeg Hajduka koji žele putem dokapitalizacije postati vlasnici kluba.
 
Narodni Hajduk protiv Hajdukovih legendi 
 
S druge strane, spomenuti veterani vole kazati kako su legende i na račun svog autoriteta doslovno nakon svake utakmice Hajduka nude se medijima za izjave i komentare, pritom se služeći najčešće argumentima "ne može ulica voditi klub", "predsjednik Hajduka treba biti iz Splita" ili "u Hajduku više nema naše dice".
 
Tako stalno iskazuju svoje nezadovoljstvo vladajućom garniturom u Hajduku, ali i procesima kojima upravljaju navijači i članovi udruge. Naravno, navijači im ne ostaju dužni, pa gerilskim Facebook kampanjama preko stranica bliskih Torcidi i Hajduku klupske veterane ismijavaju i dosta oštro kritiziraju.
 
R1 živi vječno
 
Pritom tvrde kako oni klub apsolutno ničim nisu zadužili nego naprotiv, da su cijeli veteranski život kao funkcioneri živjeli na grbači Hajduka – odijevali se, putovali i hranili preko R1 računa. Dolaskom "narodne vlasti" u Hajduk s takvom praksom se prestalo, pa navijači tvrde da se legende bune protiv novog ustroja kluba jer su izgubili privilegije u kojima su uživali desetljećima.
 
Taj problem eskalirao je prije nekoliko mjeseci u Novalji, na Biloj noći Hajduka, kad je bivši bek Bijelih Vilson Džoni, ispred 200-tinjak okupljenih izvrijeđao predsjednika Hajduka Ivana Kosa.
 
 
 "U ime veterana pozdravljam predsjednika Hajduka koji se zove kao neka ptica"
 
"U ime veterana pozdravljam sve nazočne, a pozdravljam i predsjednika Hajduka koji se zove, kako ono, kao neka ptica. Kos? Da, baš tako", govorio je između ostalog tada Džoni.
 
Tada se u govoru osvrnuo i na porijeklo predsjednika Kosa, govoreći kako je žalosno da Dalmacija pored svih svojih stručnjaka nije uspjela pronaći niti jednog tko bi upravljao Hajdukom, već su navijači putem nadzornika birali Osječanina koji je svojevremeno i priznao da nikada nije ni navijao za Hajduk.
 
Sinovi legendi brane očeve pred "narodnom vlašću"
 
A da "rat" između navijača i klupskih legendi neće uskoro biti priveden kraju, dokazuje recentna Facebook prepiska između Ivana Jakova Džonija (sina Vilsona Džonija) i Tonija Ćelića (sina Dragutina Ćelića, također zaslužnog igrača Hajduka) s jedne strane te navijača Hajduka s druge strane. Riječ je o komentarima pod još jednim novinskim člankom o nedavnim problemima u Hajduku i izuzetno lošim igrama.
 
Prvi komentator stao je u obranu Vilsona Džonija koji je napisao...
 
"Moram spomenuti starog Džonija. Prvo, svaka guba komentira tog čovjeka. Drugo, kad pričamo o tom čovjeku treba stati u stavu pozor. Treće, kada upišeš njegovo ime u Google, onda možeš vidjeti
koliko je taj čovjek zadužio Hajduk i koliko je utakmica odigrao. I to kakvih…“
 
Na sve se nadovezao Ivan Jakov Džoni komentarom...
 
"On ima više trofeja nego trenutno svi aktualni igrači i funkcioneri Hajduka skupa", a taj komentar bio je dovoljan da se u raspravu uključi i Toni Ćelić.
 
"A meni stari kao legenda Hajduka ima preko 400 utakmica. Iako je trener s profesionalnom licencom, nikada nije dobio priliku voditi niti jednu kategoriju Hajduka. Od djece do seniora, a kamoli nešto više", piše nezadovoljni Ćelić.
 
Hajdukovci s Facebooka napali Džonija mlađeg
 
"Ma bolji su ovi brate sad. Ne smije tvoj stari doći. Splićanin je, jebiga, da je iz Zagreba možda bi i dobio šansu", odgovorio mu je ubrzo Ivan Jakov Džoni ironičnim komentarom, podbadajući pobornike Ivana Kosa, Osječanina koji "ne navija za Hajduk".
 
Screenshot njihove prepiske brzo se proširio tijekom dana na gotovo svim Facebook stranicama bliskim Hajduku, Torcidi i udruzi Naš Hajduk uz obilje kritike i nezadovoljstva. Prva je screenshot objavila stranica "Dnevna doza velikog navijača Hajduka".
 
Za komentar smo se obratili Ivanu Jakovu Džoniju.
 
"Što se tiče tih komentara s Facebooka, to su bile samo činjenice i smatram da nema smisla oko toga dizati prašinu. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa tako i osoba iz objave. Pokušavam izbjegavati što više te prepirke preko Facebooka", rekao nam je.
 
Ivan Jakov Džoni: Muka mi je čitati takve gluposti na račun mog oca
 
On smatra da su optužbe o jedenju i pijenju njegova oca na račun Hajduka čiste gluposti. 
 
"Što se tiče tih R1 računa i sličnog, to su priče bez ikakva pokrića, rekla-kazala. Muka mi je više čitati takve gluposti. I da je slučajno jeo i pio na račun Hajduka, mislim da je taj njegov račun u tih petnaestak godina manji od rente za stan Ivana Kosa."
 
Dodao je kako je njegov otac cijeli život radio kao pas i mukotrpno trenirao, a i to da mnogi danas zaboravljaju koliko su on i njegovi suigrači dali Hajduku u toj zlatnoj generaciji. 
 
"Svi koji mi svakodnevno vrijeđaju oca pričama bez ikakva pokrića, neka se stave u poziciju moje majke i devetogodišnjeg brata"
 
"Oni koji iz dana u dan vrijeđaju na Facebook stranici 'Dnevna doza velikog navijača Hajduka' neka se stave u poziciju moje majke, devetogodišnjeg brata i mene. Kada svakog dana čitaš takve stvari, onda ti jednostavno prekipi. Pa to dijete od devet godina će pročitati sve. Dosta ljudi koji pišu te gadarije imaju i vlastitu djecu, pa neka se zamisle kako bi njima bilo. A sigurno im ne bi bilo ugodno", ispričao nam je mlađi Džoni koji je inače dugo godina proveo u Hajduku, a s 12 pridružio se Hajdukovoj akademiji te nastavio svoju karijeru graditi u nižim uzrastima.
 
Za Hajduk je debitirao 2013., a dvije godine poslije raskinuo je sve veze s Bijelima. U međuvremenu je bio na probi u Manchester Cityju, a danas je ovaj 23-godišnjak igrač singapurskog Tampines Roversa.
 
Kako je neosporna igračka legenda Hajduka postala simbol posprdnog nazivanja zaslužnika tom riječju?
 
Njegov otac Vilson (67) ima preko 250 službenih utakmica za Hajduk i 450 nastupa ukupno. Kao prodorni desni bek bio je važan član najjače generacije u povijesti kluba, one iz 70-ih, s kojom je osvojio tri prvenstva i pet uzastopnih kupova Jugoslavije. Ipak, u naponu snage i zbog sukoba s upravom kluba, 1978. prelazi u najveći rival Dinamo, gdje je nakon sjajne sezone proglašen najboljim igračem lige. Nakon toga je igrao u Njemačkoj, a po završetku igračke karijere bio je skaut Hajduka.
 
Navijači Hajduka ne zamjeraju mu što je kao igrač prešao u Dinamo, ali nikako mu ne opraštaju šurovanje s Mamićem, za kojeg je također po Dalmaciji snimao igrače. Predbacuju mu i niz ispada u alkoholiziranom stanju dok je radio u Hajduku.
 
Zato im je Vilson Džoni, neosporna igračka legenda Hajduka, postao simbol posprdnog nazivanja zaslužnika tom riječju.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.