europa liga

Slavia je odbila klečati protiv rasizma. Zašto je to izazvalo veliku pažnju?

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

SLAVIA PRAG odbila je prije utakmice kod Arsenala (1:1), prvog susreta četvrtfinala Europa lige, kleknuti u znak podrške pokretu Black Lives Matter, ali i protiv rasizma u sportu.

Igrači i osoblje domaćih kleknuli su neposredno prije početka meča, ali gosti su za to vrijeme stajali, među njima i njihovi tamnoputi igrači. 

Odbijanje klečanja u znak podrške spomenutom pokretu, koji se nakon početne borbe za narušena prava američkih crnaca kompromitirao, već su kao gestu napravili mnogi sportaši, pa i oni tamnoputi. 

Wilfried Zaha, zvijezda Crystal Palacea, objavio je da prestaje klečati jer je to isprazna gesta koja ničim stvarno ne doprinosi smanjenju rasizma u sportu ili općenito životu. Napominjemo, ovo klečanje više nije samo iskaz podrške pokretu BLM, nego i bunt protiv rasizma u sportu.

Međutim, činjenica da je sada u čast crnačkih žrtava i protiv rasizma u sportu odbila klečati momčad čiji je igrač optužen za grube rasističke uvrede tamnoputog suparnika i to nedavno, također u Britaniji, ovaj potez Slavije čini kontroverznim.

Prije tri tjedna, na uzvratu osmine finala EL-a između Rangersa i Slavije (0:2), veznjak domaćih Glen Kamara optužio je braniča gostiju Ondreja Kudelu da mu je rekao "Ti si majmun, znaš da jesi!".

Kudela nije kažnjen zbog toga, a kasnije je govorio da je nakon utakmice pretučen u tunelu Ibroxa.

Utakmicu u Londonu nije igrao zbog tri žuta kartona. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.