FILIP HRGOVIĆ

Sljedeći Hrgovićev protivnik je opasni kriminalac koji je u zatvoru bio 12 godina

Foto: Getty Images/Guliver Image

FILIP HRGOVIĆ sinoć je u Danskoj strašnim nokautom u drugoj rundi pobijedio Alexandrea Kartoziju i došao do 11. pobjede u karijeri u isto toliko nastupa.

Inferiorni Grk, koji je mogao teško stradati, nije bio ni blizu Hrgovićeva nivoa, a od siline udarca nije mogao doći ni na proglašenje protivnika.

Kartozia je bio samo jedan u nizu boraca na kojima je Hrgović bildao svoj status koji mu je potreban da bi uskoro dobio šansu boksati s najboljima na svijetu. Na tom putu sljedećeg mjeseca negdje u SAD-u bit će mi u 38-godišnji Rydell Booker (22-1-0) koji je do 2018. godine pauzirao dugih 14 godina.

Jedan od najperspektivnijih teškaša

Booker, koji će u veljači napuniti 40 godina, bio je jedan od najperspektivnijih američkih teškaša početkom ovog stoljeća. Rođen u Detroitu, Booker je do sredine 2004. godine nanizao 22 pobjede bez ijednog poraza, čime si je izborio meč za IBA-ovu titulu protiv Jamesa Toneya koji je nešto ranije demolirao Evandera Holyfielda. Pobjednik bi dobio šansu boksati za svjetsku titulu.

No, paralelno s boksačkom karijerom Booker je gradio i onu kriminalnu. Pet mjeseci prije borbe s Toneyem uhićen je zajedno s još trojicom muškaraca zbog posjedovanja više od kilograma kokaina i čekalo ga je suđenje.

"Morao sam prihvatiti tu borbu, iako za nju nisam bio spreman. Trebao mi je novac za skupe sudske troškove i nisam imao izbora", rekao je godinama kasnije Booker koji je od Toneya izgubio jednoglasnom odlukom sudaca nakon 12 rundi.

Toney je otišao prema Madison Square Gardenu i borbi s Johom Ruizom, a Booker prema Lansingu u Michiganu. Ali, ne u sportsku dvoranu, nego u zatvor i to na 12 do 30 godina. Booker je tijekom borbe s Toneyem bio na slobodi pod jamčevinom te je čekao suđenje za posjedovanje droge. U svibnju 2005. godine, dok je bio na uvjetnoj, uhićen je zbog napada na policajca, nedopušteno nošenje oružja, opiranja uhićenju i napada na drugu osobu. Nagomilani prekršaji bili su kobni jer je bio na uvjetnoj i dobio je dugogodišnju zatvorsku kaznu. Imao je 24 godine.

"Želio sam umrijeti"

U konkurenciji oružanih pljačkaša, silovatelja i ubojica, Booker je svrstan među opasne zatvorenike kategorije 4 (od mogućih 5). U zatvoru je bio pod strogom kontrolom, ali je uspijevao izbjegavati sukobe s drugim zatvorenicima. Morao je odležati najmanje 12 godina, nakon čega je mogao zatražiti pomilovanje ili dobiti još veću kaznu.

"U svojim najcrnijim epizodama razmišljao sam o tome da bih u zatvoru mogao biti do 2035. godine. Želio sam da se završi, da umrem", rekao je Booker u ekskluzivnom intervjuu u zatvoru 2006. godine.

"Ja nisam kriminalac. Ja sam samo bio na krivom mjestu u krivo vrijeme. Nisam imao veze s tom drogom, ali nisam želio ostaviti svoje prijatelje. Napravio sam stvari zbog kojih mi je žao i nadam se da ću dobiti drugu priliku u društvu", govorio je tad Booker i dodao:

"U zatvoru sam jer sam bio odan ljudima za koje sam mislio da su mi prijatelji. Ja sam dobra osoba, ali sam iznevjerio puno ljudi do kojih mi je stalo. Užasno mi je žao, ali obećavam da ću odavde izaći kao bolja osoba ako ikad izađem".

Trenirao kao konj u zatvoru

Booker je u zatvoru bio 12 godina prije nego što je 2017. godine pomilovan i pušten na slobodu. U zatvoru nije imao s kim sparirati, ali je trenirao kao konj udarajući vreće u gimnastičkoj dvorani. Iako već u poznim boksačkim godinama, Booker u 37. godini nije želio odustati od boksa.

"Možda imam puno godina, ali moje tijelo je još mlado. Dvanaest godina nisam boksao, a u zatvoru sam pazio na zdravlje. Moje najbolje vrijeme tek dolazi", kazao je po izlasku.

Dobro je krenulo. Dobio je prve četiri povratničke borbe i u listopadu prošle godine našao se u ringu s Kubratom Pulevim kojemu je trebala jedna borba. Iako nije imao nikakve šanse i nije ozbiljnije zaprijetio Bugarinu, Booker je izdržao svih 12 rundi i izgubio jednoglasnom odlukom sudaca.

U međuvremenu se pokazao kao odličan sparing-partner najboljim svjetskim boksačima. Sparirao je s Anthonyjem Joshuom dok se ovaj spremao za borbu s Ruizom koju je senzacionalno izgubio, a u zadnje vrijeme radio je upravo s Filipom Hrgovićem u Miamiju.

"On je sigurno kvalitetniji borac od Kartozije. Bio je nezgodan sparing-partner, jedan od najboljih s kojima sam radio. No on nije fizički spreman kao ja. Mlađi sam i u puno boljim boksačkim godinama, ali ga sigurno ne smijem podcijeniti jer je on boksao za svjetsku titulu. Jedva čekam tu borbu", rekao je Hrgović nakon pobjede protiv Kartozije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.