Slovenci zauzeli prvo mjesto u skupini. Nadaju se Euru nakon 24 godine čekanja

Foto: EPA

REPREZENTACIJA Slovenije pobjedom 0:1 na gostovanju kod Sjeverne Irske popela se na prvo mjesto skupine H u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Slovenci su pobijedili pogotkom bivšeg igrača Rijeke, danas Panathinaikosa Adama Gnezde-Čerina u petoj minuti utakmice koja nije bila lijepa, ali je u njoj ponovo momčad Matjaža Keka stigla do željenog rezultata.

"Ne patimo od umjetničkog dojma, nije me briga za to. Ovo je prva generacija koja je pobijedila u Belfastu. Ovo je jedan od najvažnijih trenutaka u povijesti slovenskog nogometa. Bili smo vrlo emotivni prije ove utakmice, malo i nervozni, ali u ovakvim susretima momčad raste. Nije bilo spektakularnog nogometa.

Teško vam je igrati kad protivnik u svakom kontaktu želi napraviti prekršaj. Ali znali smo kakva je reprezentacija Sjeverne Irske. Odigrali smo utakmicu koncentrirano, pobijedili i to je najvažnije u ovom trenutku", rekao je slovenski izbornik nakon utakmice.

Mlada jezgra momčadi

Golman Jan Oblak najveća je zvijezda ove momčadi, no Kek je u svoj sustav uklopio još zanimljivih pojedinaca. Okosnicu ekipe čine mu mladi igrači. Stoper Jaka Bijol ima 24 godine i igra za Udinese, vršnjak je i suigrač Sandija Lovrića, koji po Transfermarktu vrijedi 10 milijuna eura.

Gnezda Čerin uglavnom je u prvom sastavu, kao i Jan Mlakar, donedavni prvotimac Hajduka. Benjamin Šeško, 20-godišnji napadač Leipziga, prvi je izbor Keka za mjesto centarfora, ujedno je i najvrjedniji igrač Slovenije po Transfermarktu (24 milijuna eura). Slovenska reprezentacija po podacima s istog izbora vrijedi otprilike tri puta manje od Hrvatske.

Slovenija ima samo jedan poraz

Kao i Danska, Slovenija ima šest pobjeda te po jedan remi i poraz u skupini. Jedini kiks momčad Matjaža Keka napravila je protiv Finske, kod koje je u gostima izgubila 2:0. S Danskom, favoritom skupine, odigrala je neriješeno. 

Slovenija će do kraja kvalifikacija gostovati u Kopenhagenu te u zadnjem kolu ugostiti Kazahstan u utakmici koja bi mogla biti odlučujuća za plasman na Euro. Danci će još gostovati u Sjevernoj Irskoj, a Kazahstanci će biti domaćini San Marinu.

Prema sadašnjoj situaciji, u trokutu reprezentacija koje se bore za prva dva mjesta u skupini, ona koja ostane na trećem mjestu trebala bi imati zajamčen nastup u doigravanju kroz plasman u Ligi nacija. Zadnji put je Slovenija na Europskom prvenstvu bila 2000. godine.