Kako će ga se tenis riješiti? Hvalio se nacističkim korijenima i vrijeđao crnce

Foto: Profimedia

THIAGO SEYBOTH WILD trebao je biti najbolja priča ovogodišnjeg Roland Garrosa. Temperamentni 23-godišnji Brazilac je u 1. kolu turnira šokirao Daniila Medvedeva i pobijedio ga u pet setova, nakon čega mu se ždrijeb solidno otvorio prema drugom tjednu. Dobio je Pellu 3:1 i u subotu igrao protiv Yoshihita Nishioke, ali je izgubio 3:6, 7:6, 2:6, 6:4, 6:0 iako je u drugom setu imao servis za set i 6:3 u tie-breaku.

No, osim Nishioke, najzadovoljniji Brazilčevim porazom su vjerojatno organizatori Roland Garrosa, koji su se njegovim ispadanjem riješili dosta problema. Naime, osim što je na trenutke fantastičan igrač s ubojitim forhendom i maksimalno agresivnom igrom, Thiago Seyboth Wild je iznimno problematičan lik.

Od njegovih rezultata puno su poznatiji njegovi ispadi na terenu i izvan njega. Poznat je kao serijski uništavač reketa, što se vidjelo nakon što je izgubio spomenuti tie-break od Nishioke te rastavio reket na sastavne dijelove.

Problemi sa zakonom

Prije par godina je na challengeru u Španjolskoj desetak puta zabio reket u teren i onda ga u naletu bijesa bacio na susjedni teren. Samo slučajno nije pogodio nekog od igrača koji su tamo igrali. No puno veći problem od reketa za Seybotha Wilda je zakon.

Nakon što je pobijedio Medvedeva, novinari u Parizu proguglali su sve što mogu naći o 172. tenisaču svijeta. Malo tko se sjeća da je prije pandemije koronavirusa 2020. u Čileu osvojio jedan ATP naslov, a 2018. je bio i juniorski osvajač US Opena.

Google je izbacio desetke tekstova brazilskih medija o ozbiljnim optužbama za psihičko i fizičko zlostavljanje njegove bivše djevojke, brazilske influencerice Thayane Lime. Oni su bili u vezi u razdoblju od 2018. do 2019. godine, u kojem ju je Seyboth Wild navodno sustavno zlostavljao te je protiv njega podignuta optužnica.

Nakon što je pobijedio Medvedeva i kreirao jednu od najvećih senzacija ove teniske sezone, Brazilca je jedan njemački novinar pitao kako komentira optužbe za nasilje nad svojom "bivšom suprugom". Seyboth Wild se uozbiljio i bio je dosta neugodan.

Odbrusio novinaru

"Mislim da to ne treba biti tema ove press-konferencije niti je to pitanje koje biste ikome trebali postavljati. Vi sigurno niste osoba koja bi trebala odlučivati hoće li se o nečemu pričati ili ne. Pišite što hoćete, nije me briga. I da, nikad nisam bio oženjen tako da to možete izostaviti, dobro!?" odgovorio mu je Seyboth Wild.

No samo to pitanje bilo je dovoljno da novinari detaljnije istraže što su Brazilci pisali o slučaju zlostavljanja i ono što su otkrili šokiralo je internet. Thayana Lima pobjegla je od Brazilca u Ameriku, gdje trenutačno živi, a vodeći brazilski mediji, poput O Globa, objavili su prepiske preko WhatsAppa u vrijeme kad je par bio u dobrim odnosima i kad nije.

Seyboth Wild je zahvaljivao Limi na svemu što je za njega napravila jer je prije par godina imao problema s alkoholom. Pisao joj je da ga je izvela na pravi put i pomogla mu da se posveti tenisu, ali stvari su ubrzo krenule jako loše.

Vrijeđao ju je i hvalio se naci-korijenima

Thiago ju je počeo zlostavljati prvo porukama. Zabranio joj je da pokazuje dubok dekolte i da ima duge nokte jer tako izgleda "kao jeftina crna kurva". Na večeri s obitelji, držeći je ispod stola, slomio joj je prst na ruci i navodno ju je sve češće fizički zlostavljao.

U porukama je otkrio da se ne srami nacističke povijesti svoje obitelji. "Tvoja majka ne voli homoseksualce, crnce i Židove, je li tako?" pitala ga je Lima, a Seyboth Wild je odgovorio: "Tako je. Obitelj s majčine strane su nacisti, doslovno. Moj pradjed s majčine strane je naučio Hitlera kako treba živjeti i doveo ga je iz Austrije u Njemačku."

Osim toga, Seyboth Wild se Thayani pohvalio fotografijom na kojoj su Hitler i njegov navodni pradjed. Brazilci su utvrdili da je na fotografiji osoba jako slična Antonu Drexleru, osnivaču ultradesničarske strane iz 1919. godine, ali nisu ga uspjeli rodbinski povezati sa Seybothom Wildom.

Sva ta pitanja bila su spremna za Wilda na press-konferenciji nakon poraza od Nishioke, ali se Brazilac na njoj nije pojavio. Glasnogovornik ATP-a rekao je da je Thiago odradio sve medijske obveze nakon meča i da neće biti na redovnoj presici na koju je obavezan doći. Umjesto toga, Seyboth Wild se javio brazilskom O Globu priopćenjem.

"Ne živim u Brazilu pa ne mogu na sud"

"Želim reći da se neki procesi u Brazilu, u kojima ja ispadam žrtva, odvijaju u diskreciji i ja o njima ne mogu davati nikakve izjave, što bi trebalo vrijediti i za drugu stranu. Želim naglasiti da nije bilo nikakvog suđenja pa ne mogu biti kriv ni za što.

Osim toga, nisam primio nikakav poziv na sud jer više nemam stalnu adresu u Brazilu. Zadnjih par mjeseci trenirao sam u Argentini i u drugim zemljama. Isto vrijedi i za drugu stranu koja živi u SAD-u. Moji odvjetnici su o svemu obaviješteni. Trenutno sam maksimalno fokusiran na svoju tenisku karijeru, a nevinost ću dokazati uskoro", napisao je Seyboth Wild.

Ispao je s Roland Garrosa, ali ga se očekuje na sljedećim turnirima. Kad je u top formi, Seyboth Wild je atraktivan igrač za gledatelje, ali njegova sumnjiva prošlost mogla bi i njemu i ATP-u biti ogroman teret u budućnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.