Sopić za Index: Preživljavanje je problem SHNL-a. Moramo razmisliti kako dalje

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

BENZINSKE crpke na hrvatskim autocestama u zadnje vrijeme su malo tužnija i osamljenija mjesta. Željko Sopić često bi znao najaviti da će upravo one biti prve postaje za proslave velikih pobjeda njegovih momčadi. Iznenada je dobio otkaz u Rijeci početkom ove sezone, između dvije europske utakmice, kad ga je zamijenio Radomir Đalović.

Iznenadilo ga je to, no prihvatio je mirno odluku Damira Miškovića. Nije odmah uletio u novi angažman, iako kaže da ponuda ima sa svih strana. Dok se odmara od prošlih (turbulentnih i uspješnih) angažmana, za Index je komentirao razne teme vezane uz hrvatski nogomet.

Rijeka je na korak do plasmana u Konferencijsku ligu. Kakve, po Vama, ima šanse za prolazak?

Mislim da je Rijeka bolja momčad i da može proći. Rezultat 1:1 je aktivan za obje ekipe. Znam da neće biti lako, ali mislim da bi Rijeka trebala proći. No moraš napraviti neki iskorak ako misliš igrati Konferencijsku ligu. Olimpija je momčad koja nije izgubila utakmicu ove sezone, ako se ne varam. To je ekipa koja zna igrati na rezultat.

Siguran sam da neće srljati ni u uzvratu i da će igrati kao na Rujevici. Rijeci priželjkujem brzi gol, mislim da će joj tako biti puno lakše. Odgovarala bi joj utakmica kao u Osijeku, da napada iz tranzicije jer ima dobre igrače naprijed.

S Rijekom se niste ružno rastali. Dapače, rekli ste da momčadi želite sve najbolje.

Ne samo Rijeci nego svim hrvatskim klubovima. Ostali su sad samo Dinamo i Rijeka, ali interes hrvatskog nogometa i reprezentacije je da što više naših klubova igra u Europi. Svi u Hrvatskoj danas moramo navijati za Rijeku.

Grafika: Sofascore

Rekli ste da Vas je iznenadio otkaz. Kako danas, s malim odmakom, gledate na te događaje?

Mogu o tome lamentirati, ali nema smisla. Tu stranicu treba zatvoriti. Bilo je kako je bilo. Privatan je klub, Damir Mišković se odlučio za takav potez. Nema tu nikakve zle krvi. U sportu je to tako. Nekad izgubiš pet utakmica zaredom pa ne dobiješ otkaz, nekad imaš pet pobjeda zaredom pa te smijene... Život ide dalje.

Imate li već neke ponude?

Naravno. Već sljedeći dan nakon što sam potpisao sporazumni raskid imao sam neke opcije i kontakte. Svaki dan me ljudi zovu. Ali ne treba skakati iz jednog posla u drugi glavom bez obzira. Treba pričekati i pametno odabrati neki iskorak koji bi me zadovoljio kao trenera.

Niko Kovač je rekao da ne želi ulijetati u momčad usred sezone, već da voli doći na ljeto pa neke stvari posložiti. Dijelite li to mišljenje? 

Nekad se dogodi da se ta želja ispuni, a najčešće se to ne dogodi. Znamo kakav je trenerski posao. Nekome ne krene dobro pa netko uđe umjesto vas ili vi uletite umjesto nekoga. Nema se tu što lagati.

Ne mijenjaju se treneri kad sve ide dobro. Rijetko ćete kad dobiti situaciju da započnete sezonu s klubom. Donošenje nekih odluka i mijenjanje nekih stvari u klubu je mač s dvije oštrice. Ako momčadi ne ide, onda upiru u vas prstom.

U Gorici sam, na primjer, dobio sedam igrača koje nitko nije htio. Oni su bili kvalitetni i karakterni i zato smo uspjeli ostati u ligi. Rezultat jedini pokazuje jesi li u pravu ili u krivu.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Evidentno je da je SHNL slabiji nego što je bio prethodnih godina. Koliki je to problem?

Preživljavanje je problem SHNL-a. Naši klubovi moraju prodati igrače da bi preživjeli, da bi mogli imati budžet i isplatiti plaće. Nemoguće je konstantno dovoditi igrače za 0 eura, a prodavati ih za 3, 4, 5 ili više milijuna. Liga ima velik priljev igrača. Puno je tu i stranaca koji nisu toliko kvalitetni da poboljšaju ligu.

Uvijek sam za davanje prednosti hrvatskim igračima. Morat ćemo ozbiljno razmisliti kako dalje. Mladi igrači nam stagniraju. Ne znam trebamo li se vratiti drugim momčadima, uvesti kvote mladih igrača... Morat ćemo nešto napraviti jer naša liga je inkubator igrača za reprezentaciju.

Vidimo da sadašnja generacija polako odlazi. Trebaju nam mlade snage, koje trebamo crpiti iz naše lige, iz koje odlaze najbolji igrači. Ako ne možeš kupiti igrača za deset puta manji iznos nego što ga prodaješ, naravno da ti liga slabi. Nažalost, mi nemamo 70 posto budžeta od karata, TV prava i ostalog. Svodi se to na 20-30 posto. Zato moramo prodavati igrače.

Jedini klub koji se značajno pojačao ovog ljeta u Hrvatskoj je Dinamo. Koliko može ova ekipa?

Bio sam na utakmici Dinama protiv Qarabaga u Zagrebu, gledao sam ga i jučer. Mislim da je Dinamo, odnosno trener Jakirović, napravio vrhunski posao u prijelaznom roku. Doveli su igrače koji im trebaju na kritičnim pozicijama. Prošli su Qarabag s 5:0. Izgleda lagano, ali shvatit ćemo, kad Qarabag bude igrao u Europa ligi, koliko je to dobra momčad.

Mi smo skloni sve podcjenjivati. Dinamo je prošao odličnu, pravu momčad punu dinamičnih, kvalitetnih igrača. Nikome neće biti lako igrati s Azerbajdžancima. Dinamo je iskusna i karakterna momčad.

Čini se da u hrvatskoj javnosti prevladava mišljenje da je prvenstvo već riješeno i da će Dinamo sigurno biti prvak.

Mislim da takve izjave nisu u sportskom i viteškom duhu. Kakva je to poruka tvojim igračima u kabini? Čak ni trener Dinama Jakirović ne želi to prihvatiti. Dinamo možda je najjači, ali drugi klubovi ne smiju ići u javnost s porukama da je prvenstvo riješeno.

Predati se nakon tri kola nije ispravno. Dinamo na papiru ima najbolju momčad, no glupo je donositi nakon tri-četiri kola zaključke da je netko najbolji i da će biti prvak. Svašta se može dogoditi u prvenstvu. Tko je vjerovao da ćemo se Gorica i ja izvući nakon što smo bili u minusu 11 bodova? Nitko. Tko zna što se može dogoditi još u prvenstvu...

Ivan Rakitić jedno je od najvećih imena koja su igrala u SHNL-u. Kako vidite njegovu igru i formu na početku ove sezone?

Svi ovi poznavatelji nogometa o Rakitiću bi trebali govoriti s "Vi". Evidentno je da čovjek nije došao spreman, ali ja ga ne bih vadio protiv Ružomberoka čak i da je umirao na terenu. Rakitić i mrtav umoran ima veću kvalitetu od mnogih igrača koji su svježi. Jedna njegova lopta može preokrenuti sve. Druga stvar je da ne igraju imena, nego trenutna sportska forma. Trebat će mu još par utakmica.

Siguran sam da će se nakon ove reprezentativne stanke napuniti znanjem i energijom. Znanja mu ne nedostaje niti mu je ikad nedostajalo. Vratit će se puno bolji. Ne možeš pokazati svoju kvalitetu ako si nespreman.

Zna se kako se dolazi u sportsku formu. To je najveći problem sportskih klubova - mi se pojačavamo nakon što ispadnemo iz Europe. Igrači nam dolaze u upitnom stanju. Sve dolazi na onu staru izreku - koliko para, toliko muzike. 

Imate li ambiciju nastaviti voditi neki klub iz SHNL-a ili više težite odlasku u inozemstvo?

Vidjet ćemo. Prvo ću se par dana još odmoriti pa ću onda razmisliti o tome. Upita ne manjka, ali nisam jedan od onih koji će se zaletavati i već drugi dan uletjeti u neki novi posao. Odmorit ću se još malo s obitelji pa ću odlučiti što dalje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.