hrvatska reprezentacija

Španjolski mediji: Balkanci su patili. Onda je kiksere Dalića i Lovrena spasio genije

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

ŠPANJOLSKI mediji slave asa njihovog najvećeg kluba nakon što je Luka Modrić vodio Hrvatsku do pobjede kod Austrije (3:1) u zadnjem kolu Lige nacija za prvi odlazak reprezentacije na Final Four natjecanja. "Modrić je povećao legendu o sebi" naslov je u AS-u ispod kojeg piše:

"Dalić se istaknuo pogrešnim odlukama"

"Realovac je Hrvatsku vodio do povijesne pobjede za prvi završni turnir Lige nacija, ali do tog trijumfa se jako napatio. Austrija je od početka nasrnula na Hrvatsku, čiji izbornik Dalić se istaknuo pogrešnim odlukama. Ipak, suprotno smjeru igre Hrvatska je povela zahvaljujući sjajnoj kontri koju je poveo Vlašić, a dovršio Modrić. Mudro se oslobodio klupskog suigrača Alabe i precizno zabio. Balkanci su morali zabiti taj gol i to je napravio njihov kapetan.

Međutim, Austrija je ekspresno odgovorila. Arnautović, koji je tijekom cijelog boravka na terenu zlostavljao Lovrena, natjerao je Stanišića na grešku nakon koje je Baumgartner ušutkao brojne Hrvate na Prateru. Slijedio je novi šok za Hrvatsku jer je već u 19. minuti ostala bez ključnog igrača Brozovića.

Ozlijeđenog veznjaka zamijenio je Majer, ali činilo se da je to bila još jedna Dalićeva greška. Prva i najveća je što se u strahu od opasnog Arnautovića, umjesto za mladog Šutala odlučio za veterana Lovrena. Arnautović nije bio nimalo impresioniran ovim čuvarom. Livaković je spasio njegov siguran gol, a zatim je izvozao Lovrena u 23. minuti te namjestio Baumgartneru čisti gol.

"Livaja je zabio, a Beč se pretvorio u Zagreb"

Ovaj nije zabio iako je austrijska polovica Pratera već slavila. Arnautović je zatim opet zamalo zabio, ali je Livaković čudesno obranio. Sve do 62. minute bila je bolno vidljiva druga velika Dalićeva greška; ostavljanje Sose na klupi, zbog čega je Hrvatska bila bezopasna s lijeve strane.

Austrijski izbornik Rangnick gomilao je snage u sredini, a hrvatski mu je pomagao tako što ga zbog toga nije kaznio po bokovima. Sve do 69. minute Hrvatska je bila  gora, a na životu ju je održavao Livaković. Tada je konačno uvedeni Sosa odigrao za Perišića, a ovaj centrirao na Livajinu glavu i 20 tisuća Hrvata učinilo je da Beč izgleda kao Zagreb.

"Kakva ironija: Lovren, kojeg je Arnautović zlostavljao cijelu utakmicu, zabio je za pobjedu"

Zatim je Rangnick odgovorio istom mjerom na brojne Dalićeve kikseve tako što je u 72. izvukao Arnautovića. Za to ga je kaznio od svih ljudi Lovren. Onaj kojeg je austrijski as najviše zlostavljao je ironijom sudbine također glavom zapečatio pobjedu. Ipak, Modrić je prvo ime Hrvatske u velikoj pobjedi. U 37. godini ju je maestralno vodio do borbe za još jedan naslov."

Marca također piše da je Hrvatska usprkos naizgled uvjerljivoj pobjedi bila podređena: "Modrić je zabio prvi gol i vodio momčad koja je patila prije nego što su Livaja i Lovren glavom zabili za pobjedu. Modrić je kod prvog gola demonstrirao veliku vještinu i mudrost jer je nanjušio nebranjeni koridor te njime prošao i zabio."

Ovaj španjolski list također ističe pogreške u taktici Hrvatske nakon Brozovićevog prisilnog i preranog izlaska: "Modrić je ostao izoliran na centru, zbog čega se morao spuštati po loptu, pa je Hrvatska u vezi ostajala bez nužne kreacije. Austrija je to koristila za stalan pritisak na Hrvatsku, koju je spasio golman Livaković. Tako je bilo sve do druge polovice drugog poluvremena. Hrvatska je sve do tada bila bezopasna. I onda je u tri minute sve riješila s dva gola."

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SVE GOLOVE