Sportski direktor Hajduka: Nemamo budžet za borbu s Dinamom i Rijekom

Foto: Screenshot / NK Hajduk

HAJDUK je završio s utakmicama u 2017. godini. Splitski klub završio je polusezonu u HNL-u na drugom mjestu s 38 bodova, 12 manje od lidera Dinama, te dva više od trećeplasiranog Osijeka te tri od aktualnog prvaka Rijeke. Momčad Željka Kopića, koji je preuzeo ekipu nakon otkaza Joanu Carrillu, ostvarila je 11 pobjeda, pet remija i četiri poraza.

Dva puta je Hajduk izgubio na Poljudu (Rudeš 2:3 i Rijeka 0:2), te u gostima od Osijeka (2:1) i Dinama (3:1). Sportski direktor Mario Branco analizirao je cijelu situaciju kluba.

"Na -12 smo od vodeće momčadi, i navijači su pokazali veliko nezadovoljstvo. Želimo popraviti tu situaciju, radim najbolje što znam, ali nije baš lako radti u situaciji kad ljudi traže vašu glavu svaki dan. No, to je dio mog posla, za to sam i plaćen bolje nego neki drugi, jer ću možda već sutra ostati bez posla. Bio bih sretan da zaigramo finale Kupa, te da osvojimo više od lanjskih 69 bodova. Sretan sam trenutačnom situacijom, ali ne i u potpunosti zadovoljan", rekao je Branco na pressici.

 
Navijači Hajduka su nezadovoljni unatoč drugom mjestu na ljestvici. Jednostavno, poraz od Rudeša na Poljudu bila je kap koja je prelila čašu, a Branco je otkrio kako cijela situacija pravi probleme njemu i klubu u razgovorima oko novih ugovora ili novih transfera, jer se igrači osjećaju nesigurno.
 
"Kad sam dolazi u Split, već sam znao za Torcidu, najstariju navijačku grupu u Europi, koja je svojim doprinosom na stadionu digla ime Hajduka na viši nivo diljem Europe i svijeta. Oni su najbolji navijači u Hrvatskoj, jedni od najboljih u Europi, strastveni su, no ponekad, kad stvari ne idu u pravom smjeru, odnosno onako kako bi oni željeli, onda reagiraju. Reakcije po meni moraju ostati na tribini, bilo transparentima, pjesmama, zvižducima..., ali ne podržavam kad se ulazi u privatne živote igrača, trenera, sportskih direktora, predsjednika... Mi smo profesionalci. Split je sjajan grad, ali ako se ove informacije prošire, one će biti loše za nas. Mi smo u pregovorima s nekim igračima, bilo oko produženja ugovora ili novih ugovora, i situacija koja se dogodila stvorila je meni i klubu određene probleme. S igračima smo dogovorili sportske i financijske detalje ugovora, ali i oni imaju privatni živote, ako se osjećaju nelagodno ili nesigurno u privatnom životu, neće pristati. Imam veliki respekt prema našim navijačima, koji su najveća snaga ovoga kluba, koji im na koncu i pripada kao vlasnicima, i ako su nezadovoljni, onda imaju mehanizme kako nas mijenjati".
 
"Na kritike nisam osjetljiv, nemam problem da se kritizira moj rad, ali ne dozvoljavam napade na osobnoj razini, poput onih da imam interese od nekih igrača koje dovodi i zastupa moj brat", naglasio je Branco.
 
Na red su došli napadači. Prvo o suspenziji Saida...
 
"Vrlo jednostavno, svlačionica je u rukama trenera, on je jedini autoritet. Ako igrač izađe iz okvira, klub mora reagirati. Carrillo je tražio da ga prebacimo u drugu momčad, to smo i napravili, jer je moj posao da podržim trenerovu odluku. Onog trenutka kad je Kopić imenovan trenerom, vratio sam Saida u momčad, jer sam mu želio ponuditi sve što imamo na raspolaganju. Da je Kopić od mene tražio da Said ili Ohandza idu u B momčad, a da dva mlada napadača prebacim u prvu momčad, ja bih i tu odluku poštovao i podržao".
 

 
Hajduk je na čekanju s novim ugovorom Ohandze, koji zbog situacijale s navijačima razmišlja ostati ili pak ne...
 
"Lani je u ovo vrijeme bilo dosta buke oko toga, no cijelu godinu imamo dobre odnose i s njim i s njegovim menadžerom. Prošli tjedan smo mu službeno ponudili produženje ugovora pod još boljim uvjetima. Ali, morate i njega razumjeti. Već dugo je tu, i on razmatra mogućnosti, tako da smo trenutno 'na čekanju'. I ta situacija s navijačima natjerala ga je da razmotri budućnost u klubu. Mi smo jako zadovoljni onim što Franck pruža, jako smo zadovoljjni progresom koji je postigao s našim timom liječnika, nutricionista, fizioterapeuta, kondicijskih stručnjaka..., želimo ga zadržati, ali moramo vidjeti kakvi su njegovi planovi. Ali na koncu, ne bih imao problem preuzeti rizik da Franck ostane do kraja sezone i ode bez odštete. Ono što nam on može donijeti na terenu, kompenzirat će mogući financijski gubitak. Za sada pregovaramo i zadovoljni smo kako se situacija razvija."
 
Marco Futacs oporavlja se od ozljede te bio trebao s ekipom na pripreme u Tursku. Zanimljivo, da nije bilo ozljede napadač bi vjerojatno napustio Poljud, tvrdi Branco. 
 
"Da se Marko nije ozlijedio, vjerojatno ni ne bi ostao u Hajduku. Igrao bi protiv Evertona, imao je poziv reprezentacije i vjerujem da bi otišao još na ljeto, jer je imao klauzulu koja mu je to omogućavala. Vidjet ćemo, prilično smo sigurni da će on produžiti ugovor, iskreno, volio bih da ostane dok god sam ja tu. Oporavlja se bolje i brže od očekivanja, vjerujemo da će s momčadi u Tursku, te da bi mogao započeti treninrati s momčadi. Do kup utakmice s Lokomotivom, dakle nakon šest mjeseci od ozljede, on bi mogao biti na raspolaganju treneru. Za mene nije pitanje Futacs ili Almeida, smatram da na proljeće mogu igrati i skupa".
 
Prema njegovom mišljenju, Hajduk može prodati veliki broj svojih najvažnijih igrača bez problema. No, Splićani žele financijsku stabilnost i rezultat.
 
"Prodali smo u godinu i pol dana igrače za 18.5 milijuna eura. Po prvi put u zadnje vrijeme prodali smo mladog igrača za veliki iznos. Uopće nije problem prodati naše igrače, postoji tržište i interes za Ercega i Nižića, na nivou koji ne biste očekivali kad su dolazili. Isto tako možemo prodati i Lopeza, Radoševića, Savvasa, Memollu, Hamzu, Saida, Ohandzu... Bilo koga od njih možemo prodati bez problema. Ključ je održati financijsku stabilnost kluba i postići rezultat".
 
 
Budžet Hajduka dvostruko je manji od Rijekinog, te petostruko od Dinamovog...
 
"Naš budžet za igrače, trenere... dakle za pogon, veći je 30-40 posto nego lani, ali je još uvijek dvostruko manji od Rijekinog, te peterostruko manji od Dinamovog. Ako želimo biti u borbi s njima, moramo malo po malo dizati budžet. Vrhunski igrači znače i vrhunske odštete i vrhunske plaće, a kad dovedete samo jednog takvog igrača, onda i ostali u svlačionici traže više. Na žalost, u Hajduku se baš sve brzo sazna, pa i koliko tko zarađuje", poručio je sportski direktor.
 
Također, svi u klubu spremaju se za siječanj i prijelazni rok. Branco je otkrio o čemu je razgovarao s trenerom Kopićem. 
 
"Dovest ću ono što trener bude tražio od mene. Pričao sam s Kopićem, on je s ovim igračkim kadrom napravio neki rezultat i nećemo raditi promjene samo zbog promjena. S ovim igračima smo pojeđivali Dinamo, Osijek i Rijeku..., ali i gubili od Rudeša. Ovo je moj četvrti prijelazni rok, možda sam neskroman, ali vjerujem da smo nakon svakoga bili bolja momčad. U proljeće ćemo igrati u puno dinamičnijem sustavu, i za to trebamo igrače koji mogu ispuniti te zahtjeve."
 

 
Kapetan Zoran Nižić pristao je potpisati novi ugovor, a Branco tvrdi kako bi uz njega ima još mjesta za jednog ili dvojicu igrača u reprezentaciji Hrvatske na Svjetskom prvenstvu.
 
"Dogovorili smo prije par dana bolji ugovor, jer je on kapetan i jedan od vrijednih igrača u svalačionici. Vjerujem da je zadovoljan, razumije poziciju Hajduka, ali i da je kao kapetan Hajduka i standardan igrač bliže odlasku u Rusiju. Nižić je redovito pozivan od izbornika Dalića, a vjerujem da ćemo imati još neke igrače na širem spisku".
 
Za kraj je sportski direktor svima u klubu i oko njega čestitao Božić i Novu godinu...
 
"Prije svega želim zahvaliti na toplom prijemu, osjećam se kao jedan od vas domaćih i želim svima sretan Božić i novu godinu, puno zdravlja, a ja se nadam da ćemo s Hadukom svima donijeti i malo više sreće i zadovoljstva, jer to je ono što žele i zaslužuju", zaključio je Branco. 

 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.