Srbija i Albanija, vjekovni neprijatelji, zajedno organiziraju U-21 Euro

Lorik Cana, kapetan Albanije, gleda kako Stefan Mitrović iz Srbije skida zastavu Velike Albanije, koju je 2014. na stadion u Beogradu donio dron. Foto: Profimedia

NEVJEROJATNO zvuči da će Srbija i Albanija, koje se oduvijek ne podnose, zajedno organizirati veliko nogometno natjecanje. Deset godina nakon što smo gledali nezaboravne scene u kojima dron sa zastavom Velike Albanije, koja obuhvaća i dijelove Srbije, u Beogradu prekida utakmicu domaćina i Albanije u kvalifikacijama za Euro, pa tučnjavu igrača i pokušaj linča gostiju od srpskih navijača, dolazi revolucionarna vijest.

Srbi i Albanci jedini su se prijavili

Rok za podnošenje kandidature za domaćinstvo U-21 Europskog prvenstva 2027. je završio, a došla je samo jedna prijava - ona zajednička Srbije i Albanije. UEFA je objavila, prenosi agencija AP, da su samo Srbi i Albanci zajedničkom kandidaturom ispunili rok, a da su se povukle Belgija i Turska, koje su također najavljivale kandidaturu. To znači da će gotovo sigurno biti prihvaćen prijedlog iz Beograda i Tirane.

Konačna odluka bit će donesena na sastanku Izvršnog odbora UEFA-e 16. prosinca. Iz Srbije i Albanije poručuju da svojom kandidaturom, zajedničkom organizacijom prvenstva za 16 reprezentacija, žele nadvladati tenzije između svojih zemalja.

"To je 100 posto nogometni projekt s vrlo dobrom političkom porukom koju možemo prenijeti"

Na prvenstvu će se 31 utakmica igrati na 8 stadiona. U Srbiji su novi stadioni izgrađeni u Zaječaru, Leskovcu i Loznici. Tu su, dakako, stadioni Zvezde i Partizana, a gradi se i Nacionalni stadion. Albanci imaju suvremene stadione u Tirani i Elbasanu.

"To je 100 posto nogometni projekt s vrlo dobrom političkom porukom koju možemo prenijeti", izjavio je Armand Duka, prvi čovjek albanskog nogometa i potpredsjednik UEFA-e. Dodajmo da u prilog tome ide i činjenica da se iduće godine kongresi UEFA-e održavaju u Beogradu i Tirani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.