Srbija je pred povijesnim uspjehom u nogometu. Piksi najavio susret odluke

Foto: EPA

IZBORNIK Srbije Dragan Piksi Stojković povest će igrače u prijateljsku utakmicu protiv Belgije u srijedu, a potom i u odlučujući dio kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo. Slijedi joj utakmica protiv Bugarske, najslabije momčadi skupine G u kojoj Srbija drži drugo mjesto i direktan plasman na Euro u svojim rukama.

Plasira li se na Europsko prvenstvo, bit će to povijestan rezultat za Srbiju. Otkako nastupa kao samostalna država još nije igrala niti na jednom EP-u. Stojković je jedan osvojeni bod udaljen od toga da postane najuspješniji srpski izbornik u povijesti, kako to opisuju srpski mediji, pa je upitan je li ponosniji na igračku ili trenersku karijeru.

Piksi: Nisam ja važan, važan je kolektiv

"Nisam ja važan, važan je kolektiv, to je bitno za srpski nogomet. Shvatit ćete neke stvari, bit će vam jasnije, taj je uspjeh iznimno bitan za srpski nogomet. Bit ću ponosan kad završimo kvalifikacije i na svoj rad i na rad tima, na igrače i na savez. Uspjeh neću pripisati sebi, nisam ja takav", rekao je i nastavio o stanju srpskog nogometa:

"Rezultati u Europi nisu baš tako dobri, moramo biti ne samo hrabri, već i rezultatima moramo opravdati neka očekivanja. Sigurno je da su protivnici daleko bolji, daleko jači, taj niz od 21 poraza, jedne pobjede i dva neriješena rezultata dovoljno govori o trenutnom stanju."

Srbija može na Euro i bez pobjede

Što se raspleta kvalifikacija tiče, postoji opcija prema kojoj Srbija ne mora niti do boda protiv Bugarske, a prema kojoj može do Eura. To će se dogoditi ako Litva zaustavi Crnu Goru.

"Ne bih imao ništa protiv niti da ovi odigraju jednu lijepu utakmicu u našu korist, ali mi želimo trijumfalno završiti kvalifikacije. Pod time se podrazumijeva pobjeda i nema tu kalkulacija. Matematički nam treba bod, ali zar stvarno mislite da ćemo mi igrati na neriješen rezultat? Stvarno mislite da ćemo reći igrajte na nulu? Srbija će pucati iz svih oružja. Želimo trijumfalno završiti ove kvalifikacije, ali ne bih imao ništa protiv niti da ovi odigraju jednu lijepu utakmicu u našu korist."