Esport

Srbija među najboljih osam na 890.000 dolara vrijednom CS:GO turniru

Foto: Twitter

NAJBOLJA regionalna CS:GO ekipa Valiance&CO predstavlja Srbiju na World Electronic Sports Games 2018 (WESG) CS:GO turniru s nagradnim fondom od 890 tisuća dolara. Nakon osvojenog prvog mjesta u skupini i pobjedom nad timom Singularty, koji predstavlja SAD, plasirali su se među najboljih osam. U četvrtak u 8:00 će se protiv poljskog tima AGO boriti za ulazak u polufinale.

>Kreće razvoj nacionalnih LoL liga za zemlje regije, uključujući Hrvatsku

Od 11. do 17. ožujka u Chongqingu u Kini održava se završnica WESG 2018 turnira u CS:GO-u. Radi se o jednom od najvećih turnira CS:GO esporta s ponešto drugačijim formatom, u kojem se zapravo natječu nacionalni timovi, odnosno svi igrači moraju imati državljanstvo države koju predstavljaju. Svjetsko prvenstvo u esportu ne postoji, a WESG pokušava biti nešto najbliže tome. Cijelo natjecanje prate i određene kontroverze, čak pet CS:GO timova otkazalo je svoj nastup, ali u ovom slučaju to je tema za neke druge tekstove.

Valiance&CO najbolja je regionalna CS:GO ekipa, trenutno 18. na svijetu. Za potrebe WESG-a u ekipi umjesto Litvanca "Rokasa "EspiranTa" Milasauskasa i "Otta "ottonDa" Shivoa nastupaju Aleksa "Impulse" Stankić, bivši igrač Valiancea te trenutni trener Luka "emi" Vuković, koji je tu poziciju preuzeo nakon posljednjih promjena u ekipi. Uz navedeni dvojac prvu petorku za spomenuti turnir čine još Nemanja "nexa" Isaković, Nestor "LETN1" Tanić te Nemanja "huNter" Kovač, a vođenje ekipe s trenerske pozicije preuzeo je Petar "Peca" Marković.

Foto: Twitter

Valiance&CO iza sebe ima vrlo dobru 2019. Bili su blizu plasmana na IEM Katowice Major, plasirali su se u polufinale prve sezone United Masters League, a tu je i nekoliko dobrih rezultata na manjim turnirima. Sve to nakon velikih promjena u postavi krajem prošle godine, kada su u tim stigla tri nova igrača. Kako stvari sada stoje, pred Valiance&CO bi mogao biti i najveći uspjeh dosad. 

Bez obzira na sve okolnosti WESG 2018 turnira, na njemu i dalje nastupaju neka od najvećih imena CS:GO esporta. Među najboljih osam, uz Valiance&CO, još su se plasirali MIBR, Fnatic, OpTic, G2 Esports i Windigo. Ulazak među najbolje četiri ekipe u ogromnoj konkurenciji bio bi veliki rezultat i garantiranih 50 tisuća dolara, dok će pobjednički tim kući odnijeti pola milijuna.

Prema dostupnim podacima, Valianec&CO je dosad osvojio oko 70 tisuća dolara, a jedan meč ih dijeli da taj iznos praktički poduplaju i, što je još važnije, dobiju priliku igrati za finale jednog od najbogatijih CS:GO turnira. Za to će Valiance&CO prvo morati nadigrati poljski AGO, ekipu koju dobro poznaju i s kojom se često susreću na natjecanjima. 

Kakva su im očekivanja pred četvrtfinalni meč i što misle o protivniku iz Kine nam je javio Petar "Peca" Marković, ovog puta u ulozi menadžera i trenera ekipe: "Sutra oko 8:00 po našem vremenu igraju protiv poljske ekipe AGO koju dobro poznajemo i s kojom smo igrali u više navrata. Posljednji put smo mi odnijeli pobjedu. Igrali smo u nešto drugačijem sastavu, ali smo prilično sigurni u naše momke i, ako ne bude problema, u plasman među najbolje četiri ekipe."

Foto: A1 Adria League

Aleksa "Impulse" Stankić bivši je igrač ekipe, a Luka "emi" Vuković trener, tako da obojica dobro poznaju suigrače, ali i način igre. Peca tako navodi da ne sumnja u individualnu igru svojih igrača. Otkrio nam je i kako provode vrijeme u dalekoj Kini: "Danas smo imali slobodan dan, nakon pobjede protiv ekipe Singulartiy. No iskoristili smo ostatak dana vježbajući. Malo smo istraživali protivnike, malo smo gađali Deathmatch i botove, tako da slobodno mogu reći - spremni smo za sutra!"

Kako se zbog velike vremenske razlike mečevi igraju u ranim jutarnjim satima, nekima je teže pratiti mečeve Valiance&CO-a. Zbog interneta u Kini i informacije od igrača i timova nešto sporije pristižu. Međutim, Valiance&CO i dalje u regiji ima veliku podršku, a na to se osvrnuo i Peca: "Hvala svim ljudima koji nas podržavaju. Podrška nam uvijek znači i nadamo se da vas nećemo razočarati."

Veliki rezultati ne dolaze bez mukotrpnog rada, promjena, napredovanja i brojnih drugih faktora, pogotovo u esportu i pogotovo u našoj regiji. Iako za Valiance&CO inače igraju Litvanac i Finac, ekipa je to čiji se korijeni protežu u samo temelje srpskog, pa i regionalnog esporta. 

Foto: Twitter

Evolucija je to ekipe iNation koja je izbacila jednog od najboljih CS:GO igrača današnjice Nikolu "NiKu" Kovača, poznatog analitičara i trenera FaZe Clana Janka "YNk" Paunovića te Aleksandra "kassada" Trifunovića, trenera ekipe Renegades, ali i mnoge druge talente. Ni nakon što su kao Binary Dragons potpisali za Valiance, stvari nisu uvijek tekle glatko, ali ponovo su uzlaznoj putanji, među 20 najboljih timova na svijetu, a veliki rezultat na WESG-u mogao bi biti novi veliki vjetar u leđa za još veće stvari.

U sklopu WESG-a, osim CS:GO-a, održavaju se još natjecanja u nekoliko igara, a srpski igrači su ostvarili dobre rezultate u Hearthstoneu i PES-u 2019. Uroš "Ast3r1x" Raković plasirao se među najboljih osam u Hearthstoneu, a Marko "ROKSACZV22" Roksić osvojio je treće mjesto u PES-u koji se prvi put igra na WESG-u. Sjajni rezultati za susjede.

Treba spomenuti i kako je Srbija jedna od četiri europske zemlje koje imaju direktan odlazak na WESG, dok je ostatak Europe podijeljen u regije. Timovi iz ostalih zemalja regije tako spadaju u Istočnu Europu te se natječu s timovima iz Turske, Bugarske, Azerbejdžana, Grčke, Cipra i drugih. Zašto je to tako je sasvim nova tema koja nema previše veze sa samim igračima koji su najzaslužniji za novi veliki rezultat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.