Atletika

Srbija slavi europsko zlato, Ivana Vuleta najbolja u skoku u dalj

SRPKINJA Ivana Vuleta nakon šest godina ponovno je stigla do europskog zlata u skoku u dalj, ona je u Münchenu ostvarila svoj najbolji rezultat sezone od 7.06 metara i tako za tri centimetra nadvisila srebrnu Njemicu Malaiku Mihambo, braniteljicu naslova te aktualno olimpijsku pobjednicu i svjetsku prvakinju. Do bronce je skokom od 6.80 m u posljednjoj seriji stigla Britanka Jazmin Sawyers, ona je za četiri centimetra nadvisila Ukrajinku Marinu Beh-Romančuk.

Norveški trkač Jakob Ingebrigtsen na Europskom je prvenstvu u atletici ponovio pothvat koji je ostvario prije četiri godine u Berlinu te nakon naslova na 5000 metara osvojio i onaj na 1500 metara. Ingebrigtsen je u Muenchenu do zlata na 1500 metara stigao s rekordom europskih prvenstava od 3:32.76 minuta što je bilo prebrzo za konkurenciju. Do srebra je sa 3:34.44 stigao Britanac Jake Heyward, a do bronce Španjolac Mario Garcia sa 3:34.88.

Naslov europskog prvaka obranio je i Poljak Wojciech Nowicki u bacanju kladiva, on je u finalu bacio najbolji rezultat sezone u svijetu od 82.00 metara. Usto Nowicki je i olimpijski pobjednik te svjetski doprvak. Do srebra je s osobnim rekordom od 80.92m stigao Mađar Bence Halasz, dok je Norvežanin Eivind Henriksen brončani sa 79.45m. Peterostruki svjetski prvak, legendarni Poljak Pawel Fajdek u Muenchenu je ostao bez medalje, četvrti sa 79.15m.

Tamberi najbolji u skoku u vis

Osebujni Talijan Gianmarco Tamberi najbolje se snašao po neugodnim mokrim uvjetima u skoku u vis te olimpijskom zlato pridodao i europsko. Tamberi je jedini preskočio 2.30m, srebro je sa 2.27m osvojio Nijemac Tobias Poyte, a istu je visinu, ali s više neuspješnih pokušaja preskočio i brončani Ukrajinac Andrij Procenko.

Belgijanka Nafissatou Thiam nastavila je svoju dominaciju u sedmoboju, sada ima po dva zlata s OI, SP i EP. Ona je u Münchenu slavila sa 6628 bodova, 96 više od druge Poljakinje Adrianne Šulek, dok je broncu s nacionalnim rekordom od 6515 bodova osvojila Švicarka Annik Kaelin.

Domaće navijače oduševila je Konstanze Klosterhalfen koja je osvojila zlato na 5000 metara, ona je silovitim finišom ciljem prošla u vremenu 14:50.47 minuta ispred zlatne i srebrne sa 10,000 metara, Turkinje Yasemin Can i Britanke Eilish McColgan koje su završile kao druga i treća sa 14:56.91, odnosno 14:59.34.