Srbin je počeo igrati košarku u malom slavonskom mjestu, sada ulazi u Kuću slavnih

Foto: Profimedia

JEDAN od najboljih šutera u povijesti košarke i bivši srpski reprezentativac Predrag Peđa Stojaković (47) bit će primljen u FIBA-inu Kuću slavnih. Legendarni Peđa jedan je od najboljih igrača u povijesti ovih prostora, a rođen je u Hrvatskoj gdje je napravio i prve košarkaške korake.

Rodio se u Požegi 1977. godine, a njegov prvi klub bio je KK Papuk iz Velike gdje je stasavao pod trenerom Damirom Burcarom. Njegova obitelj je 1991. početkom rata morala izbjeći u Srbiju, a mladi Peđa prešao je u Crvenu Zvezdu gdje je počeo dobivati prve seniorske minute.

Već kao 16-godišnjak otišao je u grčki PAOK i tamo proveo iznimno uspješnih pet godina. U sezoni 1997/98. bilježio je 23,9 poena po utakmici i bio izabran za najboljeg igrača prvenstva, u polufinalu je zabio tricu za pobjedu protiv Olympiacosa i tako okončao pet godina dominacije kluba iz Atene.

Legenda Sacramenta

Na ljeto 1998. je stigao u NBA, točnije u Sacramento Kingse. U sezoni probio se u prvu petorku i postizao 20,4 poena po utakmici s postotkom šuta za tri od 40 posto. Bio je drugi u glasanju za igrača koji je najviše napredovao nakon Tracyja McGradyja, a iduća sezona bila mu je još uspješnija.

Postao je All-Star igrač (što je ostvario ukupno tri puta) i pobjednik natjecanja u tricama, a Sacramento je odigrao sjajnu sezonu i postao jedna od najpoznatijih ekipa koja nije uzela prsten. Uz Peđu su u petorci bili njegov sunarodnjak Vlade Divac te američki igrači Mike Bibby, Chris Webber i Doug Christie.

U finalu Zapada su ih u sedmoj utakmici izbacili Lakersi predvođeni Shaqom i Kobejem, a mnogi smatraju kako su Kingsi bili oštećeni od strane sudaca. Nakon osam godina u Kingsima koji su kasnije umirovili njegov dres s brojem 16, igrao je za Indiana Pacerse, New Orleans Hornetse i Toronto Raptorse.

Prva Europe i svijeta sa Srbijom

Najzad, kao kruna njegove NBA karijere stigla je sezona 2010/11. kada je stigao u Dallas Maverickse i kao važan igrač s klupe pomogao u rušenju LeBrona Jamesa i Miami Heata u velikom finalu. Igračku karijeru okončao je kao prvak NBA lige.

Njegova reprezentativna karijera nije bila ništa manje uspješna. S reprezentacijom Srbije, odnosno SR Jugoslavije, postao je prvak svijeta u Indianapolisu 2002. gdje je Srbija pobijedila američki Dream Team, a Stojaković je bio izabran u najbolju petorku turnira. Godinu dana ranije predvodio je ekipu do zlata na Europskom prvenstvu kada je bio najbolji strijelac ekipe i najbolji igrač prvenstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.