Srpska tenisačica: U minusu sam, tatu tražim 50 eura za osnovne stvari, to je jadno

Foto: Profimedia

SRPSKA tenisačica Dejana Radanović (27) nalazi se na 243. poziciji WTA ljestvice. U karijeri ima 309 pobjeda i 198 poraza, najviši plasman bio joj je 187. mjesto na svjetskoj ljestvici, a prema službenim podacima, ukupno je od turnira zaradila 202.442 dolara. Međutim, u intervjuu za novu.rs požalila se da svaku godinu završava u minusu.

"Prošle sam godine na jednom turniru bila u plusu, a odigrala sam ih 17, 18. Osvojila sam turnir u Skoplju. Ako je nagradni fond bio 40 tisuća dolara, pobjednica dobiva otprilike deset posto. Tamo gdje je ždrijeb s 32 igračice, uglavnom bude deset posto. A turnir koji sam ja osvojila imao je 48 igračica, dakle 16 više, pa oni 40 tisuća dolara dijele na sve nas. Sa 16 igračica više, ja kao osvajačica dobivam manje.

Tada sam kao osvajačica dobila 4000 i bila u plusu, a tu su i gorivo, hotel i sve to. Na kraju sam otišla u Bugarsku i Kuršumliju i s ta tri sam se vratila s 1000 dolara zarade, a osvojila sam prilično jak turnir. Na ovoj razini si na svakom turniru u minusu", izjavila je Radanović.

"Kad platiš trenera, dvoranu, loptice, terene, troškove na turnirima, torbe... cifra dođe do 200 tisuća"

"Stalno si u crvenoj zoni. Tenis je sport, fizički i mentalno, šah u pokretu. Toliko stvari ima, stalno si u crvenom, da bi i na kraju bio u minusu. Onda bih se pitala, kao jedna glupa osoba, koliko se iscrpljujem da bih na kraju bila tisuće i tisuće u minusu. Nemam odgovor na pitanje zato što stvarno nema smisla", dodala je Radanović, govoreći o problemima koje spominju brojni tenisači koji se nalaze ispod 100. mjesta WTA i ATP ljestvica.

"Jedan kolut žica za rekete košta 100 eura, a godišnje ih je potrebno deset. Tu su i avionske karte, oprema, plaćanje hotela po turnirima. Za jedan normalan, prosječan život tenisačice, da ne ideš u hotele s pet zvjezdica, osim u Indiji, otprilike treba između 30 i 60-70 tisuća eura. Kad platiš trenera, dvoranu, loptice, terene, troškove na turnirima, torbe... Cifra dođe do 200 tisuća.

U tenisu si uspješan ako si u top 100, iako su standardi pomaknuti zbog Novaka Đokovića, pa nisi dovoljno dobar ni ako si 20. Puno je kvalitetnih igrača, a malo mjesta. Recimo, lani sam stvarno imala sjajnu godinu. Krenula sam s 1000. mjesta i došla do 250., što je stvarno super. I onda se vraćaš na to da dođeš do 250 i opet si na gubitku", nastavila je Radanović.

"Tata je zasad glavni i jedini sponzor"

Smatra kako je potrebno ući barem među 150 najboljih na WTA ljestvici za kakav-takav život. "Nitko od nas, a pričam s igračicama, ne traži pola milijuna na računu ako smo 500. na svijetu. Ljudi samo traže normalan život.

Ne znam što bi trebalo uvesti, ali možda neke plaće ili pomoć oko avionskih karata. Da možeš otići na turnir i ne brinuti se koliko si u minusu", rekla je Radanović te otkrila kako joj je dugogodišnji partner ujedno i kondicijski trener, zbog čega dijelom uspijeva ušparati, ali istovremeno paze na dodatne troškove te "neće ići jesti bifteke od 50 eura". 

"Tata je zasad glavni i jedini sponzor. On je moj majstor, nemam ni od odjeće, proteina, opreme...", dodala je Radanović, koja zaziva uvođenje plaće za tenisačice i tenisače. "Ja moram tati reći da mi da 100 eura za proteine, 50 eura za osnovne potrebe. Ne bahatim se, već su to osnovne stvari koje sportaš mora koristiti da bi se time bavio. Nemamo svoj džeparac, uvijek ovisiš o nekome i moliš nekoga. To je loše i jadno."