Srpski mediji: "Skandal na Maksimiru. BBB-i istakli ustašku šahovnicu protiv Betisa!"

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

SRPSKI mediji ogorčeni su znakovljem koje su na utakmici protiv Betisa pokazali BBB-i. Telegraf pod naslovom "Skandal na Maksimiru: Bad Blue Boysi istakli ustašku šahovnicu na meču protiv Betisa!" piše: "Navijači Dinama iz Zagreba redovno na utakmicama na Maksimiru ističu ustaške simbole, a nisu propustili priliku za tako nešto i na utakmici protiv Betisa u Konferencijskoj ligi. Na tribinama je ponovno viđen skandalozan prizor, jer su najvatrenije pristalice, BBB-i, istaknuli ustaški simbol, šahovnicu s prvim bijelim poljem, što je bio simbol NDH. Na zastavi plave pozadine bila su ispisana bijela slova "Blue Hooligans", a između ove dvije riječi stajala je ustaška šahovnica. Dinamo je i u prošlosti često plaćao kazne kod UEFA-e zbog isticanja ustaških simbola, a nema sumnje bit će posla za delegata i disciplinsku komisiju i ovoga puta."

"U Zagrebu podigli šahovnicu koja bode oči. Europska utakmica, a grb iz ustaške NDH"

Mondo donosi tekst s naslovom: "U Zagrebu podigli šahovnicu koja bode oči. Europska utakmica, a grb iz ustaške NDH" u kojem navodi: "Na utakmici Dinamo Zagreb - Betis Sevilla u nokaut-fazi UEFA Konferencijske lige, navijači "Bad Blue Boysi" istaknuli su hrvatski grb s prvim bijelim poljem, koji je korišten u periodu marionetske Nezavisne države Hrvatske. U Hrvatskoj ima onih koji govore da to prvo polje nema težinu i kao dokaz pokazuju krov Crkve svetog Marka u Zagrebu, mnogo starije od ustaške države, ali posljednjih godina to polje izaziva kontroverze i kosi se sa zvaničnim grbom na hrvatskoj zastavi. Na njoj je i danas prvo polje crveno.

Zakon zločinačke NDH (1941. - 1945.) o državnom grbu, državnoj zastavi, poglavnikovoj zastavi, državnom pečatu, pečatima državnih i samoupravnih ureda kaže: "Grb Nezavisne Države Hrvatske je štit s 25 četvorinskih polja bijelih (srebrnih) i crvenih (boje krvi), poredanih naizmjenice u pet redova tako da je početno polje bijelo (srebrno). Nad grbom je znak u obliku zvjezdolike troplete vitice iste crvene boje koja uokviruje bijelo polje u kojemu je veliko slovo U tamno modre boje."