Srpski mediji: Vidi li FIFA ovo? Hrvatska mora biti žestoko kažnjena

Foto: EPA

HRVATSKA je pobijedila Kanadu 4:1 u drugom kolu skupine F Svjetskog prvenstva. Srpski mediji pišu o transparentima na tribinama katarskog stadiona te kanadskom golmanu Milanu Borjanu, kapetanu srpskih korijena, koji je izjavio da Knin i Dalmaciju smatra dijelom Srbije, a ne Hrvatske. 

"Hrvatska mora biti žestoko kažnjena"

Kurir je objavio tekst pod naslovom "Vidi li FIFA ovo?! Šokantno veličanje Oluje usred Mundijala! Hrvatska mora biti hitno žestoko kažnjena" u kojem piše: "Borjan je bio izložen žestokim uvredama hrvatskih navijača. Bilo je to šokantno veličanje zločinačke vojne operacije Oluja usred Mundijala u Kataru. Hrvati su istaknuli i uvredljiv transparent na račun Borjana, sa slikom traktora koja asocira na vojnu akciju Oluja tijekom koje je protjerano više od 250 tisuća Srba i ubijeno više od dvije tisuće ljudi, pretežno civila.

Inače, John Deere je najpoznatija marka traktora na svijetu, iskorištena je za bolno podsjećanje na vrijeme kada su Srbi napustili Krajinu na traktorima poslije jednog od najvećih etničkih čišćenja u Europi. U koloni izbjeglica iz tadašnje Republike Srpske bio je i Milan Borjan.

Hrvatski navijači stalno su ga provocirali i skandirali: 'Milane, Srbije, napušite se k...' Navijači su više bili fokusirani na golmana Kanade nego na utakmicu. Imali su i transparent na kojem je pisalo: 'Ništa ne bježi kao Borjan.' Hrvati su nastavili provocirati Borjana, vikali su i: 'Vukovar, Vukovar'."

"Sramotne uvrede"

Alo je napisao tekst s naslovom "Sramotne uvrede na račun kapetana Zvezde. Hrvati nakon pobjede prozivaju Borjana, spominju traktore, četnike i Knin", dok je B92 objavio: "Tijekom meča na Mundijalu, navijači Vatrenih uputili su niz pogrdnih skandiranja. 'Borjane, Turčine, napuši se kur*ine', 'Žena ti je kur'a, Borjane', 'Ustašo, Borjane'."