Staring obranio titulu, Prachnio nokautirao Spahovića i postao FFC prvak

Foto: FFC

ZAVRŠEN je MMA dio FFC 21 eventa, koji je večeras održan u Rijeci. Program je ponudio dvije borbe za titulu te još pet mečeva. Dion Staring i dalje je teškaški prvak, nakon taktičke pobjede nad Andreasom Kraniotakesom, ali zvijezda večeri je Marcin Prachnio. Poljak je postao prvi FFC prvak u poluteškoj kategoriji, nakon što je nokautirao favoriziranog Tomislava Spahovića.

Osim dva prvaka, event je sigurno obilježio Ivica Trušček, koji je odradio preokret u borbi protiv Vladislava Kancheva te je došao do pobjede nokautom. Slobodan Maksimović bio je bolji od Lemmya Krušića, a do treće ovogodišnje pobjede došao je srpski teškaš Darko Stošić. David Vasić je također bio uspješan protiv Daniela Ilieva iz Bugarske, a prvi poraz u karijeri doživio je veliki hrvatski talent Bruno Guštović. 

Kratke izvještaje svake borbe pročitajte u nastavku teksta.

Balasz Kisz def. Bruno Guštović - prisiljavanje na predaju (gušenje), 1. runda (2:05) 

Borba dva najmlađa borca na programu bila je vrlo brzo gotova, i to iznenađujućim porazom mladog hrvatskog talenta. Guštović je čak bolje otvorio borbu te je gradio prednost na nogama, a posebno je dobro izgledao middle kick koji je sjeo u predjelu torza. To je prisililo 18-godišnjeg Mađara na selidbu borbe u parter i to je uspio.

Tamo je odmah krenuo na trokut, koji je izgledao podosta čvrst, no Gustović izlazi iz zahvata, no njegov protivnik brzo radi tranziciju te napada 'heel hookom', odnosno polugom na peti. Još jednom Guštović dobro izlazi, čak dolazi i u gornju poziciju, ali to je kratko trajalo. Kisz ponovno radi odličan potez, hvata gušenje s leđa te prisiljava Guštovića na tapkanje.

David Vasić vs. Daniel Iliev - tehnički nokaut (udarci), 1. runda (3:22)

Oduševio je svoje navijače David Vasić, borac iz pulskog Trojana, koji je fenomenalno iskoristio priliku koju je dobio na FFC-u. Protiv bugarskog nokautera Daniela Ilieva imao je problema u startu, dok je borba bila na nogama, no čim je uspio odvesti sve u parter, počeo je raditi na završnici. Bugar je preživljavao jedno vrijeme, gdje su bili uključeni udarci koljenima i ground n' pound, a sudac Grant Waterman je nakon nekog vremena zaključio kako je Bugar primio dovoljno batina te je prekinuo borbu.

Darko Stošić def. Ivan Vitasović - prisiljavanje na predaju (poluga na ramenu), 1. runda (2:59) 

Impresivna pobjeda sjajnog srpskog teškaša, do koje je došao puno lakše nego što se to u najavama očekivalo. Vitasović je na nogama bio podosta rezerviran, a Stošić je to koristio za udarce sa distance, sve dok ju nije skratio te došao do sjajnog slam rušenja. Na podu je krenuo raditi na dolasku u ground n' pound, no nakon što do njega nije došao ustao se i počeo napadati Vitasovića preko nogu.

Nakon što mu je noge uspio maknuti, ponovno je skočio na njega, ovog puta u bočnu poziciju, a onda mijenja taktiku te umjesto udaraca kreće na polugu i dolazi do tapkanja borca iz Pule. Stošiću je ovo treća FFC pobjeda, sve tri su bile prekidom i sve tri u ovoj godini. Odmah nakon borce je pokazao što mu je idući plan, uči u ring s FFC prvakom teške kategorije.

Ivica Trušček vs. Vladislav Kanchev - tehnički nokaut (udarci), 2. runda (2:15)

Ivica Trušček je još jednom oduševio hrvatske MMA fanove, a ovog puta je prezentirao i veliko srce. Mjesec dana nakon pobjede nad Viktorom Halmijem, prvi FFC poraz nanio je i bugarskom borcu Vladislavu Kančevu. Tim je došao do skora 7-1 u FFC-u, čime je sigurno najuspješniji borac ove organizacije. Jedini poraz doživio je od Laszla Senyei, i to podijeljenom odlukom.

Kančev već na samom početku pokušava iznenaditi Truščeka, kojeg je srušio, ali borac iz Križevaca se brzo ustaje, no tamo je Kančev ponovno bolji te pogađa nekoliko preciznih kickova, kojima je otvorio boksačku seriju, iz koje se Ivica ipak izvukao i vratio na sredinu ringa. Nakon toga su uslijedile ponešto monotonije dvije minute, da bi posljednjih šezdeset runde ponudilo malo više akcije, a u samoj završnici borci dolaze svaki do jednog rušenja.

Trušček dobro otvara drugu rundu, dolazi do tempa te pogađa nekoliko udaraca kojima je uzdrmao Bugarina, a kasnije smo vidjeli kako mu je i poprilično oštetio lice. No, Ivica je prežestoko krenuo u nastavak serije, a Kanchev to koristi za eskivažu i rušenje, nakon čega hvata Truščekova leđa. Iz te pozicije nije puno napravio, a kad su se borci vratili na noge, vidjeli smo Kancheva kako sakriva već ozlijeđeno lice. Posebno se to vidjelo u situaciji gdje je Truščeka odgurao do kuta, no tamo nije ništa napravio, nego je samo primao udarce. Sudac Waterman je primijetio da Kanchev više nije aktivan te je prekinuo borbu, čime je Ivica došao do pobjede, koju je posvetio svom preminulom prijatelju.

Slobodan Maksimović def. Lemmy Krušić- jednoglasna odluka sudaca 

Borba koja je pobjedniku trebala osigurati mjesto u borbi za FFC titulu do 66 kilograma u potpunosti je pripala Slobodanu Maksimoviću, koji je uspio iskontrolirati sitnijeg borca, Lemmya Krušića. Taktikom Georgesa St-Pierrea, Maksimović je došao do vrijedne pobjede i na putu je po FFC pojas.

Prva runda prošla je puno bolje za krupnijeg Maksimovića, koji je vratio puno više kilograma nego Lemmy, koji zapravo nije puno niti skidao. Prva polovica zapravo je bila podosta monotona, gdje je Slovenac pokušao doći do rušenja, ali je samo gubio snagu. Maksimović je to iskoristio da bi on srušio njega, a nakon što je vidio da nema dovoljno dobru poziciju, kratko se ustao te Krušića pogodio nogom u glavu (soccer kick). Onda se vratio na njega, a samim krajem runde je krenuo i po polugu na ruci, do koje je skoro došao, ali Krušića spašava kraj runde.

Druga i treća runda izgledale su slično. Krušić je pokušavao, no dobio se dojam da se bori protiv puno snažnijeg i kondicijski spremnijeg borca, čija je taktika bila kontrola, u kojoj bi primio što manje udaraca. Krušić je možda vjerovao u umor svog protivnika, koji je skidao veliki broj kilograma, ali to mu nije upalilo. Posljednju minutu je Lemmy još jednom napao, čak je uspio i publiku podići na noge, ali u njemu nije bilo snage, ali niti vremena da popravi vrlo slabih 14 minuta, odnosno 14 minuta dominacije Slobodana Maksimovića.

Marcin Prachnio def. Tomislav Spahović - nokaut, 1. runda (3:22) - BORBA ZA TITULU!

Marcin Prachnio prvi je FFC prvak do 93 kilograma težine! To je napravio tako što je nokautirao favoriziranog Tomislava Spahovića. Zapravo, Prachnio je borca iz Sarajeva savladao njegovim oružjem, nokautom za koji je bio potreban samo jedan snažni udarac.

U samom početku je Prachnio, čija je baza kyokushin karate, pokušao nožnim tehnikama, a jedan je kružni udarac Spahović predosjetio, izbjegao te iskoristio za rušenje. Na podu nije bilo aktivnosti i borci su brzo ponovno bili na nogama, gdje Spahović bolje pogađa te je stvorio dojam kako je Poljak više puta bio uzdrman.

Zapravo, Spahovića je koštao klinč, u koji je ušao nakon neuspjelog rušenja. To je Prachnio odlično iskoristio, s nekoliko koljena u stomak, čime je sigurno otežao disanje Spahoviću. Nakon što su se odmaknuli, Prachnio je bio strpljiv, a onda je dočekao trenutak spuštanja glave te je pogodio Spahovića desnim aperkatom, koji je rezultirao spektakularnim nokautom i pojasom oko pasa poljskog borca.

Dion Staring def. Andreas Kraniotakes - jednoglasna odluka sudaca - BORBA ZA TITULU!

Pojas FFC teškaškog prvaka ostaje kod Diona Staringa, koji ga je osvojio prošle godine u obližnjoj Opatiji. Nizozemac je sve tri runde bio bolji od Andreasa Kraniotakesa iz Njemačke te je teškaški pojas potpuno zasluženo i dalje oko njegovog pasa.

Nije prva runda ponudila previše akcije, no ono što su gledatelji mogli vidjeti, pripalo je aktualnom prvaku, koji je na samom početku runde otvorio sjajnim udarcem koljenom, kojeg veže desni swing i grčki Nijemac je na podu. Tamo je Staring bio dominantniji, no nedovoljno konkretan, nakon čega se borba vratila na noge. No, tamo je umjesto akcije uslijedilo nekoliko klinčeva, a tako je dočekan i kraj prve runde, gdje Kraniotakes nije uspio puno toga ponuditi.

Druga runda je krenula slično. Staring je osjetio da je snažniji borac, tako da mu klinčevi nisu smetali, a i kad je došlo do distance, brzo bi udarcima "ulazio" u Grka te ga ponovno krenuo kontrolirati. Dosta je tu Staring koristio i nedostatak kondicije svog protivnika, dok je njemu sigurno dobro došla nova konstitucija, budući da se borio s preko deset kilograma manje nego što smo od njega navikli. Krajem treće runde Staring napokon dolazi do rušenja, nakon toga i gornje pozicije, ali nije bilo dovoljno vremena da ground n' poundom završi.

Nakon borbe, sa svog komentatorskom mjesta ustao se Igor Pokrajac te je Staringa izazvao na borbu za naslov koji je ovaj upravo obranio. Staring je rekao kako je spreman taj izazov prihvatiti te kako bi mu bilo čast.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.