Esport

Stigao je novi Call of Duty, evo po čemu se razlikuje od ostalih 14

Screenshot: Call of Duty: Black Ops 4

CALL of Duty: Black Ops 4 je napokon stigao. Nakon dugo vremena smo se veselili novoj Call of Duty igri, što baš i nije bio slučaj proteklih nekoliko godina. Prvi put u serijalu iz igre je maknuta klasična kampanja za jednog igrača i ubačen je battle royale mod zvan Blackout. 

>Pogledajte odgovor Call of Dutyja na megapopularni Fortnite

Call of Duty: Black Ops 4 je 15. igra serijala, odnosno peta u Black Ops seriji izašla 12. listopada 2018. Igru je razvio Treyarch, a izdao Activision. Dostupna je za PC, PlayStation 4 i Xbox One. U vrijeme kada na tržištu dominiraju battle royale igre, CoD se našao u teškoj situaciji da odgovori na izazove koje su postavili PlayerUnknown's Battlegrounds i Fortnite Battle Royale. Tako nam novi CoD stiže s Blackout modom umjesto klasičnom kampanjom za jednog igrača. U trenutku pisanja članka, Call of Duty: Black Ops 4 i to prvenstveno Blackout mod, najgledaniji je sadržaj na Twitch.tv platformi. Nije to ništa čudno za tek izašlu igru, pogotovo s takvim pedigreom. Vidjet ćemo kako će se držati za mjesec ili dva.

Multiplayer donosi četiri nova Specialista i brojne promjene s obzirom na starije Black Ops naslove. Automatska regeneracija je uklonjena, a promijenjen je i način pucanja. Tu je i Solo Missions mod sa zahtjevnim misijama s pričom između događaja Black Ops 2 i Black Ops 3. 

Zombie se vraćaju kao kooperativni mod, ali i prvi put donose dvije zasebne priče. Po izlasku igre na raspolaganju su tri mape, dok je četvrta sadržana u posebnim izdanjima igre i Black Ops Passu. Radi se o remakeu mape Five, koje će se sjetiti zagriženi igrači. Blackout je ujedno i najveći novitet u igri. Battle royale mod s klasičnim Black Ops sustavom borbe uključuje i najveću mapu u serijalu dosad. Do 100 igrača po meču mogu igrati klasične formate kao Solo, Duos, i Quads. Priča je klasična za battle royale, 100 igrača na ograničenom prostoru koji se vremenski smanjuje traži predmete i oružja kako bi ostali posljednji preživjeli. Uz klasična oružja, municiju i health kitove, igrači mogu pronaći i perkove koji će im omogućiti da bolje čuju protivnike, duže drže dah i slično. Na raspolaganju su i različita vozila za brže kretanje po mapi, uključujući helikopter. Zombije ćemo također sretati u Blackoutu, kontrolira ih računalo, stvaraju se na određenim lokacijama na mapi poput Asyluma ili Lighthousea i kada ih ubijete ostavljaju predmete. 

Blackout će dodatno pojačati konkurenciju battle royale žanru. Unaprijeđeni Black Ops sustav borbe zadržava onaj CoD osjećaj i stavlja ga u drugačiji kontekst. Međutim, oni koji dosad nisu igrali Call of Duty, razliku će odmah osjetiti. Loot sistem se ponešto razlikuje od onog u PUBG-u i igračima će trebati određeno vrijeme da se priviknu. Blackout je dosta hvaljen još kad je bio u beta fazi, a i nama se nakon nekoliko partija na PlayStationu čini vrlo zabavan. Ipak, za nešto više informacija morat ćemo se još malo igrati pa ćete na recenziju morati malo pričekati. Kako se radi o igri iz prvog lica, to bi se moglo više svidjeti kompetitivnim igračima, pogotovo onima koje PUBG više ne zadovoljava. Hoće li CoD Black Ops 4 skinuti Fortnite s trona? Teško. Iako imaju neke sličnosti, igre su vrlo različite, što je vidljivo na prvi pogled. Call of Duty je ipak ostao pucačina iz prvog lica i privući će igrače koji traže takve iskustvo. Jedna od najvećih razlika je i cijena. U Sancta Domenici Call of Duty: Black Ops 4 možete nabaviti za 549 kuna za konzole, odnosno 449 kuna za PC, dok Fortnite ostaje besplatan. 

Novi Call of Duty znači i novu sezonu Call of Duty World League. Radi se o četvrtoj sezoni tog natjecanja, koja će ove godine biti više pozornosti posvetiti amaterskoj sceni. Timovi će se natjecati u pet na pet formatu, a ukupni nagradni fond iznosi šest milijuna dolara. LAN-ovi više neće imati regionalna ograničenja te će na njima moći nastupati igrači iz cijelog svijeta. Održat će se i posebna serija turnira za amaterske timove, ali i turniri za timove koji nisu osigurali mjesto u Pro League. Prema dosad najavljenom, cilj je privući veću bazu igrača i povećati zajednicu oko profesionalne scene, tako da može sudjelovati više amaterskih i profesionalnih timova, a ne samo oni najbolji. 

Imajte na umu i da igra zahtijeva puno prostora, točnije oko 110 GB. Dobro ste pročitali. Sama igra zauzima oko 55, dok je otprilike toliko velika i zakrpa koju ćete morati preuzeti prije početka igranja. Problemu se doskočilo tako da se igra mogla početi preuzimati i prije službenog datuma izlaska. Sancta Domenica je tako omogućila da se igra kupi dan ranije iz 18:00, a održana je i promocija povodom izlaska nove igre. Mi smo tako taj 12. listopada dočekali spremni. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.