LUKA MODRIĆ

Što čeka Modrića u novom Realu? Pojavio se izazivač koji ga može izbaciti iz prvih 11

Foto: Guliver

NADOLAZEĆI Euro Luka Modrić dočekuje miran po pitanju barem kratkoročne budućnosti, nakon što je nedavno Real Madrid i službeno potvrdio produljenje ugovora s hrvatskim veznjakom na još jednu godinu. Međutim, početkom sljedeće sezone napunit će 36 godina, za njim će biti još jedno iscrpljujuće ljeto s reprezentacijom, poput onog 2018. kada je nakon svjetskog srebra formu tražio mjesecima, a Real ima novog trenera u Carlu Ancelottiju i spremnu zamjenu u Martinu Odegaardu.

Što Modrića u takvoj situaciji očekuje u Realu sljedeće sezone?

Krajem prošle godine činilo se da karijera Luke Modrića u Real Madridu polako završava. Modrić je u rujnu 2020. napunio 35 godina i ušao je posljednju sezonu ugovora s Kraljevskim klubom. U prethodnoj sezoni (19./20.) na terenu je proveo samo 55% mogućeg vremena, najmanji udio minuta još od debitantske sezone (12./13.). Zatim je Zidane od Florentina Pereza zatražio da se prekine posudba Martina Odegaarda, koji je sjajno igrao u Real Sociedadu te je ondje mogao ostati još jednu sezonu.

Sve je ukazivalo na to da će protekla sezona biti oproštajna za Hrvata koji je u Realu od dolaska 2012. godine osvojio 16 trofeja, ali koji više nema sposobnosti pridonositi ekipi na najvišoj razini.

Devet mjeseci kasnije, Modrić iza sebe ima jednu od najboljih sezona u karijeri, potpisao je novi ugovor kojim će ostati u Madridu barem još jednu sezonu, a njegova zamjena Martin Odegaard je četvrtu godinu zaredom proveo na posudbi, ovaj put u Arsenalu.

El Clasico je bio prekretnica

Zidane se odmah u prvoj utakmici sezone 20./21. odlučio postaviti Odegaarda u početnu postavu, a veliku minutažu dobio je i u sljedećih desetak utakmica. Modrić je u tom periodu uglavnom ulazio s klupe, a Real nije imao obećavajući ulazak u sezonu. 

Epilog Modrićeve karijere kao 35-godišnjaka koji preuzima sporadičnu ulogu u ekipi te se pretvara u mentora za mlade igrače poput Odegaarda bio je prilično očekivan. Nitko u tome nije vidio problem. Osim Luke. 

Došao je i El Clasico u listopadu, a Modrić ga je započeo na klupi. Real je do 69. minute vodio, a onda mu je bio potreban netko tko će iskontrolirati kraj utakmice. On je to odradio perfektno, a za nagradu je na samom kraju utakmice postigao i pogodak. Od tada je Modrić jedna od rijetkih konstanti u sezoni punoj uspona i padova za njegovu ekipu. Do kraja sezone započeo je svaku utakmicu u kojoj je to bilo nužno, a za Real su takve bilo gotovo sve.

Količina minuta koju je Modrić do kraja sezone proveo na terenu je nevjerojatna za 35-godišnjaka. Među svim centralnim veznjacima u ligama Petice starijima od 30 godina, Modrić je bio peti po vremenu provedenom u igri. Osim toga, od pet igrača koji su ispred njega, svi su barem dvije godine mlađi te se Modrić računa kao 34-godišnjak jer je 35 godina napunio nakon službenog početka sezone 2020./21. Čak i kad bi se u obzir uzeli svi centralni veznjaci, neovisno o starosti, Modrić bi bio u vrhu po minutama provedenima na terenu.

Dodatno impresionira razina kvalitete na kojoj je Modrić odigrao toliko minuta. Veznjaci stariji od 30 godina koji igraju ogroman broj minuta uglavnom igraju u klubovima dna tablice La Lige i Serie A. Uz Modrića, u toj gomili se jedino Dani Parejo, Sergio Busquets i Ivan Rakitić ističu kao igrači u najboljim klubovima.

Grafika: SofaScore za Index Sport

Usprkos gustom rasporedu i s 35 godina na leđima, Modrić je ponovo sezonu izgurao kao jedan od najboljih veznjaka na svijetu. Međutim, u svemu tome nije bilo jasno što se nakon uvodnih nekoliko utakmica dogodilo s Modrićevom nesuđenom zamjenom - Martinom Odegaardom.

Odegaard je bio elita

Martin Odegaard došao je u Madrid 2015. iz norveškog Stromsgodseta još kao talentirani 15-godišnjak. Dvije sezone u Realovoj B momčadi i jedna na posudbi u Heerenveenu nisu uvjerile upravu, trenera i navijače da Odegaard ima kvalitetu za igrati u prvoj momčadi. Na ljeto 2018. ponovo je poslan na posudbu u nizozemsku Eredivisie, ovaj puta u Vitesse. Ondje je napravio prvi značajniji iskorak u seniorskom nogometu. Jedanaest golova i dvanaest asistencija nisu bili dovoljni za nastupe u prvoj momčadi Reala, ali jesu za ostanak u klubu. Bilo je očito da Odegaardu treba vremena da se postupno razvije u ono što su svi od njega očekivali. Real ga je odlučio testirati u španjolskom prvenstvu pa je poslan na još jednu posudbu, u Real Sociedad. U San Sebastianu je napokon eksplodirao.

Odegaard je u Sociedadu postao najbolji igrač ekipe koja se borila za europska mjesta. Na grafici ispod, pomoću percentila, prikazani su ovosezonski učinak Luke Modrića te Odegaardov učinak u Sociedadu. Percentil govori od kojeg postotka centralnih veznjaka La Lige je igrač u toj kategoriji bolji. Primjerice, ako igrač ima percentil 84 u kategoriji udaraca, uputio je više udaraca prema golu po utakmici od 84% veznjaka u La Ligi. Kao što se može vidjeti, Odegaard je u Sociedadu potpuno dominirao u svim napadačkim kategorijama, čak i nešto više nego Modrić ove sezone. Igrao je istu poziciju kao Luka, imao je sjajna proigravanja, kontrolirao je tempo igre, bio je odličan u driblingu i noseći loptu u nogama lomio je protivničke obrambene linije. Bio je prema svim parametrima jedan od najkreativnijih igrača u Europi. Čak je i u završnici bio prilično efikasan. Obrambeni dio igre je nešto na čemu i dalje mora raditi, ali i s time se činilo kao da na svijetu nema bolje zamjene za Modrića.

Prelazak na višu razinu

Zidane je prošlog ljeta osobno od Florentina Pereza zatražio prekid Odegaardove posudbe, koja je trebala trajati još jednu sezonu. U prvih 11 utakmica svaki put je nastupao, šest puta od prve minute, a zatim je nestao. Činjenica je da je Zidane u Realu slabo razvijao mlade igrače, no i dalje je nejasno zašto ga je potpuno maknuo iz rotacije nakon manje od polusezone. Na zimu ga je poslao na posudbu u Arsenal, gdje se nije snašao. 

Naravno, nije kriv samo Zidane niti je loš period u Realu i Arsenalu potpuno Odegaardova krivnja. Još jednom se pokazalo da za igrati na najvišoj razini, pod najvećim pritiskom, nije dovoljna samo kvaliteta na terenu. Kumovali su tome njegova igra koja nije bila na razini iz Sociedada jer je igrao u nešto drugačijoj ulozi, loša forma Reala zbog čega se Zidane nije htio kockati s mladim igračima, Luka Modrić koji je ponovo bio igrač kojeg je nemoguće staviti na klupu i cjelokupno stanje Arsenala kao kluba. Puno se stvari mora poklopiti da bi se igrač kao Odegaard afirmirao u top klubu.

Ancelotti će birati, kao i Zidane

Jedan od medija najbližih Realu, madridski As, već je najavio da će novi trener Carlo Ancelotti dati priliku otpisanim igračima poput Balea i Hazarda, a u prvom planu vidi i Martina Odegaarda na Modrićevoj poziciji. 

Modrić je u vrlo napornoj sezoni odigrao nestvaran broj minuta za svoje godine, a sad će još igrati za Hrvatsku na Euru, na kojem ima solidnu šansu doći do nokaut-faze. Kada se vrati s Eura, neće imati puno vremena za odmor prije početka nove klupske sezone i za očekivati je da će opet slabije ući u sezonu, kao i prije tri godine nakon fizički i mentalno iscrpljujućeg pohoda u Rusiji. Norveška reprezentacija se nije plasirala na Euro, stoga će Odegaard imati priliku odraditi cijele pripreme s Realom potpuno odmoran i vjerojatno će dobiti dovoljno prilika da se nametne na početku sezone. Pokazao je u Sociedadu da ima sve kvalitete za raditi ono što i Modrić - biti jedan od najboljih playmakera na svijetu. S obzirom na tešku financijsku situaciju u klubu, Real na tržištu nema nikakve šanse da po pristojnoj cijeni nađe kvalitetnu zamjenu za Modrića. Ali je ne treba ni tražiti jer je već ima kod sebe.

Ako Odegaard na početku sezone ne bude bio na razini, Ancelotti će morati birati. Hoće li mu dati vremena i istrpjeti njegove loše partije s ciljem dugoročnog razvoja igrača ili će se, kao i Zidane, pouzdati u Luku Modrića da u 36. godini života igra na elitnoj razini i donosi rezultate? Sudeći po Ancelottijevoj dosadašnjoj karijeri, u kojoj je vrlo rijetko pokazivao sposobnost afirmacije mladih igrača u top klubove, Luka će i dalje imati veliku ulogu u ekipi. Najveće pitanje je koliko to njegove noge mogu izdržati jer kvaliteta nikad nije bila upitna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.