Što im je to trebalo? Irving može Dončića i Dallas odvesti do naslova ili u propast

Foto: Profimedia

DOVOĐENJEM Kyrieja Irvinga Dallas Mavericksi napravili su najveći i najvažniji trejd NBA sezone, iako su do isteka roka za razmjene ostala još tri dana, jer se ne očekuje da će do tada sredinu promijeniti ijedan igrač takvoga kalibra. Luki Dončiću doveli su suigrača kakvog nikad nije imao, iako se može reći da nitko nikada nije imao suigrača poput Kyrieja.

Njegov talent je izuzetan, Irving je vjerojatno, ako ne i neosporno, najbolji dribler kojeg je profesionalna košarka ikad vidjela. Čarolije za kakve je sposoban s loptom u rukama, kada treba napraviti slalom kroz obranu i iz nemogućega kuta provući loptu kroz obruč, nije pokazivao ni Magic Johnson, koji je generacijama ljubitelja košarke bio sinonim za showtime.

Etiketiran kao ravnozemljaš, antivakser, antisemit, ubojica klubova i jednostavno budaletina

Ali Irving je ujedno i tempirana bomba, ekscentričan jednako koliko i talentiran, samo što je NBA liga puna vrlo talentiranih igrača, ali nitko od njih nije ni približno takva budaletina kao nova zvijezda Dallasa. Treba li uopće podsjećati na sve ekscese iz njegove karijere?

Izvan terena prvi je put privukao pozornost iz pogrešnih razloga, zagovarajući teoriju ravne Zemlje. No to se moglo pripisati bezazlenoj blesavosti. Puno ozbiljnije posljedice imalo je njegovo ponašanje tijekom pandemije koronavirusa. Bio je i ostao daleko najpoznatiji NBA igrač (i sportaš uopće nakon Novaka Đokovića) koji je odbio cijepljenje.

I dok to s ljudske strane treba prihvatiti kao njegovo pravo na izbor, s profesionalne je tom odlukom zapravo prouzročio raspad jedne od najtalentiranijih momčadi okupljenih u povijesti košarke. Zbog pandemijskih pravila u New Yorku nije smio igrati na domaćim utakmicama, zbog čega je propustio više od pola sezone, što je u kombinaciji s ozljedom Kevina Duranta dovelo do niza poraza Netsa i zahtjeva Jamesa Hardena za odlaskom.

Prošlog je tjedna isti takav zahtjev podnio i on te završio u Mavericksima, koji će mu biti četvrta NBA momčad. Simptomatično je da je u prethodne tri ostavljao "spaljenu zemlju" i nema razloga ne misliti da i u Dallasu neće napraviti neko sranje.

U Clevelandu nije mogao sam, a nije želio s LeBronom

U prve tri godine s Cleveland Cavaliersima, koji su ga 2011. izabrali kao prvog na draftu, imao je izvrsne brojke, ali ekipa nije mogla ni prismrditi doigravanju. Onda se vratio LeBron James, s kojim je u tri godine igrao tri finala i osvojio naslov 2016., pogodivši odlučujući šut u majstorici serije s Golden State Warriorsima.

A onda je odlučio da više ne želi živjeti u LeBronovoj sjeni te poželio vlastitu momčad. Dobio ju je trejdom u Boston, ali tamo se ozlijedio uoči doigravanja, u kojem su iskočili mladići Jayson Tatum i Jaylen Brown. Već u sljedećoj sezoni postao je nezadovoljan što više nije apsolutni broj jedan u momčadi i s Kevinom Durantom skovao plan o zajedničkoj selidbi u Brooklyn na ljeto, iako je tijekom sezone uvjeravao navijače da će ostati nakon isteka ugovora. Celticsi su ga izgubili bez odštete.

Ipak, daleko najviše pizdarija napravio je u Netsima, koji su toliko željeli dva superstara da su im dali ogromne ovlasti, iz čega je proizašla i legendarna izjava o treneru Steveu Nashu da "njima ni ne treba trener" i da on i KD mogu voditi momčad jer svi u Netsima sve rade zajedno.

Propustio više od pola utakmica, a najmanje zbog ozljeda

No najgore od svega je što je nebrojeno puta ostavio momčad na cjedilu. Čak i prije korone, na dan pogibije Kobea Bryanta, samo se pokupio iz dvorane i otišao kući zbog duševne boli. Bio je blizak s Bryantom, ali mnogi su igrači s preminulom legendom bili i prisniji, neki su i plakali na klupi, ali svi su bili spremni igrati, baš u Kobeovu čast. Kyrie je jedini morao otići tugovati.

Baš kao što je usred sezone uzeo dva tjedna slobodno iz "osobnih razloga", da bi zatim procurile snimke kako partija na rođendanskom slavlju, k tome još bez propisane maske i bez imalo obzira prema protupandemijskim mjerama.

A tek je poslije uslijedila afera s necijepljenjem i brojne propuštene utakmice. Sportska izreka na engleskom kaže "the best ability is availability", slobodno prevedeno "najveća igračka kvaliteta je dostupnost", jer što će ti i najbolji igrač na svijetu ako je stalno ozlijeđen ili ne igra zbog bizarnih razloga poput Irvingovih. A on je u prve tri sezone od mogućih 226 utakmica propustio više od pola, čak 123, od čega najmanje zbog ozljeda.

Vlasnik Netsa Joe Tsai izgubio je živce s njim i odlučio vratiti kontrolu u klub. Netsi su prošlog ljeta odbili produljiti Irvingov ugovor po njegovim uvjetima pa je aktivirao igračku opciju od 36.9 milijuna dolara u aktualnom ugovoru i tako odgodio odluku o budućnosti za godinu dana. Djelomično i zbog toga, Kevin Durant zatražio je trejd, ali se nakon nedostatka adekvatnog interesa na tržištu predomislio.

Kaos u klubu nastavljen je smjenom trenera Nasha početkom sezone i novom suspenzijom Irvinga, ovaj put zbog objave na društvenim mrežama u koju je stavio link na film s antisemitskim sadržajem. Irving je svakakav, ali nikad nije pokazivao znakove rasizma ili bilo kakve mržnje prema drugim narodima i kulturama. Ipak, nakon svih starih grijeha, lako ga je bilo etiketirati i kao antisemita.

Nakon što je Irving odradio suspenziju, a klupu preuzeo Nashov pomoćnik Jacque Vaughn, Netsi su iznenađujuće proigrali. Durant je igrao kao u najboljim danima, a Irving je blistao u ulozi sunaslovne zvijezde, čak je i izabran u startnu petorku za All-Star utakmicu.

I onda je prošlog tjedna stigla bomba. Zatražio je hitan trejd iz Netsa i poručio im da će na ljeto napustiti klub kao slobodan igrač ako mu ne ispune želju. Netsi su mu ponudili produljenje ugovora, ali samo u slučaju da ove sezone osvoje naslov, nakon čega je Irving prekinuo pregovore i odlučio odmah otići.

Irving je želio u Lakerse i baš zato nije tamo završio

Odjednom je nastao potpuni kaos na tržištu, koje je strpljivo čekalo da prvi korak naprave Toronto Raptorsi odluče li se za razmjenu svojih zvijezda, a jedno od najvećih imena u glasinama bio je Bojan Bogdanović. No Irving je mnogima promijenio prioritete, prije svih LA Lakersima, Phoenixu i Dallasu, koji su bili glavni "udvarači" hrvatskom košarkašu. 

Te su tri momčadi najviše trebale svježu krv kako bi ostvarile svoje ciljeve, toliko očajnički da su bile spremne u naručje primiti tempiranu bombu s pokvarenim satom i uz to se odreći važnih igrača i kapitala za budućnost u obliku pickova na draftu.

Kad je prošlog ljeta prijetio odlaskom iz Netsa, Kyrie je želio otići u Lakerse. Već se ranije javno i privatno LeBronu pokajao što ga je napustio u Clevelandu 2017. godine, a James bi otvorenih ruku dočekao čovjeka bez kojeg ne bi osvojio svoj jedini naslov s Cavsima. Baš kao što bi ga dočekao i sada, dok preklinje upravu Lakersa da mu dovede pomoć u posljednjim godinama veličanstvene karijere, a posebno sada, dok se čupaju za ulazak u doigravanje.

I baš zato što je tamo želio, Irving nije završio u Lakersima. To se događa kad se sukobe dva tvrdoglava alfa mužjaka. Joe Tsai imao je posljednju riječ i odlučio je da će radije uzeti manje vrijedan paket koji mu je nudio Dallas nego mu ispuniti želju i poslati ga u Lakerse, javio je dobro obaviješteni insajder Marc Stein.

Lakersi su Netsima ponudili Russella Westbrooka i dva svoja najvrjednija posjeda - pickove prve runde 2027. i 2029. godine, za koje se očekuje da će biti izuzetno visoki u eri nakon LeBrona. Ali Netsi su tražili još i mladiće Reavesa i Christieja te pravo na buduću zamjenu pickova.

Sunsi su im željeli poslati Chrisa Paula i Jaea Crowdera uz neke pickove, ali Netsi su se odlučili za ponudu Dallasa, koji im je ustupio Spencera Dinwiddieja, Doriana Finney-Smitha, pick prve runde 2029. i nekoliko budućih pickova druge runde.

Dinwiddie se tako vraća u klub koji ga se odrekao 2019. baš da bi doveo Irvinga i Duranta. Vrlo je sposoban startni razigravač i nedvojbeno će dobro surađivati s Durantom, baš kao i DFS, prototip kvalitetnog 3-and-D krila, specijalista za šut i obranu. S njima dvojicom Netsi će ostati konkurentni ove sezone, ali nipošto ozbiljni kandidati za naslov, kakvi su bili prije trejda.

Zato se sada aktualizira pitanje budućnosti Duranta u Netsima, ali realnije je da se odgovor na njega dočeka na ljeto, a ne prije isteka roka za razmjene ovog četvrtka. S obzirom na formu koju je pokazivao ove sezone prije ozljede, i sada i u srpnju bit će puno više zainteresiranih nego što je bilo prošlog ljeta.

Zašto su Mavsi doveli Irvinga?

No to je sad problem Netsa. Problem, ili možda blagoslov, Mavericksa je Kyrie Irving. Njegovom akvizicijom nastavili su dugogodišnje lutanje u pokušajima da pronađu idealnu drugu zvijezdu koja će upotpunjavati Luku Dončića. Svi dosadašnji pokušaji neslavno su propali i razumljivo je da Mavse polako hvata panika da bi Slovenac mogao postati nezadovoljan i sam zatražiti odlazak.

Uostalom, nedavno je Luka rekao da mu ne pada na pamet u NBA ligi igrati 20 godina kao LeBron ili Dallasova legenda Dirk Nowitzki kako bi ganjao Jamesove rekorde. Tada su shvatili da, čak i ako cijelu karijeru Dončić ostane u Mavsima, to neće trajati vječno te da trebaju optimizirati vrijeme u kojem ga imaju u svom klubu.

Prva ideja bila je da Dončić čini dinamični bekovski tandem s Dennisom Smithom Jr., kojeg su na draftu odabrali godinu ranije. No brzo se pokazalo da njih dvojica ne mogu u istu rečenicu po pitanju kvalitete i talenta, pa su Smitha poslali u New York u paketu za Kristapsa Porzingisa.

Latvijac i Slovenac trebali su biti mladi, ludo talentirani europski tandem koji će NBA ligom vladati godinama. Pa ipak, ispostavilo se da njihove najveće kvalitete nisu kompatibilne u smislu pozicioniranja i korištenja prostora na terenu, pa je Porzingis sveden na preskupog centra koji trune u kutu i čeka loptu za poneki šut za tricu.

Njega su prošle veljače poslali u Washington, a u suprotnom je smjeru, među ostalima, stigao Dinwiddie, kojeg su sad proslijedili Netsima. Tim je trejdom najviše profitirao Jalen Brunson, kojeg su Mavsi izabrali na istom draftu kao Luku, samo u drugoj rundi. 

On je prošlu sezonu završio s prosjecima karijere u skoro svim kategorijama, u doigravanju je postizao 21.6, a u tri utakmice bez Dončića 32 poena i bio neprocjenjiv u dosezanju prvog Dallasovog finala Zapada nakon naslova 2011. godine.

Kroz prve tri sezone Brunson se nije nametnuo Mavsima, koji mu nisu ponudili četverogodišnje produljenje od 55.5 milijuna dolara, ali svojim igrama u četvrtoj pokazao se puno vrjednijim i to naplatio odlaskom u Knickse za gotovo dvostruko veći ugovor (104 milijuna za četiri godine).

Kako će Dončić i Irving igrati sa samo jednom loptom? Vrlo jednostavno

Dinwiddie je čak solidno uskočio u Brunsonovu ulogu startera ove sezone, ali nitko nije popunio njegovu staru ulogu vrhunskog šestog igrača. Krilni centar Christian Wood, kojeg su Mavsi na ljeto doveli iz Houstona, dobro se uklopio i odlično se slaže s Dončićem na terenu, ali ni on ni Dinwiddie nisu kalibar All-Stara ili All-NBA igrača koji bi bio prevaga. Irving jest.

Generalni menadžer Nico Harrison Irvinga dobro poznaje još otkako je radio u Nikeu. Trener Jason Kidd zagovarao je njegov dolazak. Iako se Dončić, ra razliku od nekih drugih zvijezda, ne miješa u rad uprave, naravno da su ga pitali što misli o dovođenju Kyrieja. I on je dao zeleno svjetlo.

Iako su komentare na trejd istog trena preplavila pitanja kako će Dončić i Irving igrati sa samo jednom loptom, ona ne samo da su nepotrebna nego i potpuno promašena. Ista su se pitanja postavljala u Netsima kad su zajedno igrali Irving, Durant i Harden, pa je funkcioniralo izvrsno u rijetkim utakmicama koje su igrali zajedno. 

Ista su se pitanja postavljala za Miami s LeBronom, Wadeom i Boshom ili Warriorse s Durantom, Curryjem i Thompsonom, pa su sve te suradnje završile višestrukim naslovima. A ovdje se radi o samo dvojici igrača koji "trebaju" loptu.

Iako formalno igra na poziciji dvojke, Dončić zaista gotovo neprestano ima loptu u rukama, ali to i jest najveći problem Mavericksa jer su potpuno ovisni o njemu, a Luka se usput previše troši. Zato je tako dobro funkcionirao s Brunsonom, koji je preuzeo dio njegovih razigravačkih dužnosti, a Dinwiddie ih je obojicu mogao mijenjati.

S druge strane, iako je formalno razigravač, Irving je veći dio karijere primarno bio "scorer". Štoviše, po dolasku Hardena u Netse, rekao mu je: "Ti si razigravač, ja sam šuter." Irving neće imati problema s tim da Dončić većinu vremena ima loptu u rukama.

Uostalom, matematika je jednostavna. Ako utakmica traje 48 minuta, a njih dvojica igraju po 36, igrat će samo 24 minute zajedno, a po 12 imati loptu za sebe. Ne treba ni govoriti koliko će Irving pomoći Mavsima da dobivaju utakmice u kojima Dončić ne igra.

S Irvingom će Dallas igrati brže i ofenzivnije

Zato njihova suradnja u normalnim okolnostima apsolutno ima smisla. No činjenica je da će ovaj trejd promijeniti glavne karakteristike igre Mavsa. Oni su trenutačno među najboljih 10 defenzivnih i najlošijih 10 ofenzivnih momčadi lige, a igraju u gotovo najsporijem ritmu od svih 30 klubova. 

Dolazak Irvinga omogućit će im znatno bržu igru i drastično podići ofenzivni potencijal, ali obrana će patiti. Ne samo zato što je Irving rijetko fokusiran na defenzivne zadatke nego i zbog toga što je u Brooklyn otišao njihov najbolji obrambeni igrač Finney-Smith.

Iako se dugo govorilo da napad dobiva utakmice, a obrana osvaja naslove, posljednjih godina to više ne vrijedi i sama ofenzivna moć bit će dovoljna da Dallas s Dončićem i Irvingom bude ne samo golema prijetnja nego možda i glavni favorit Zapada.

A što nakon ove sezone?

Ako, naravno, Irving ne napravi novo sranje. Za sada se čini da Mavsi neće odmah pregovarati s njim o novom ugovoru, nego čekati kraj sezone, kada ga mogu izgubiti bez odštete. Lakersi će se, ne riješe li se Westbrooka ranije, na ljeto osloboditi njegova golemog ugovora i moći će dovesti Kyrieja kao slobodnog igrača. Moći će i mnogi drugi.

Ako baš ne bude inzistirao na reunionu s LeBronom i ako bude spreman prihvatiti ulogu 1B, kao što je bio s Durantom, Dallas i Dončić su zapravo odličan fit za Irvinga. Vlasnik Mark Cuban daleko je opušteniji i više "player-friendly" tip od Joea Tsaija i sigurno će mu tolerirati poneki ispad.

Ali pitanje je dokle i hoće li Kyrie prevršiti mjeru i opet postati štetan za momčad, kao što je postao u prethodne tri. Pitanje je i hoće li uopće Mavsi željeti na ljeto ponuditi višegodišnji ugovor, sve i ako se u idućih pet mjeseci bude pristojno ponašao, jer uvijek postoji opasnost da tempirana bomba s pokvarenim satom eksplodira. A ako u toj "eksploziji" izgube i Dončića, Irving će se zauvijek potvrditi kao najveći ubojica klubova u povijesti košarke.

Mavsi neće propasti ni ako Irving sam odluči otići na ljeto, imat će dovoljno prostora pod salary capom da privuku kvalitetne igrače, ali ova generacija slobodnih agenata i nema igrača koji bi mogao biti prevaga kakva može biti Irving u idealnim okolnostima. To bi označilo nastavak lutanja u potrazi za šampionskom momčadi kojom će okružiti Dončića, koji bi već mogao početi gubiti strpljenje.