Što se dogodilo Kaneku? Evo što nam je o njegovom padu rekao Dario Šimić

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMO je u nedjelju, u 25. kolu SuperSport HNL-a, odigrao samo 1:1 u gostima kod Osijeka i povećao zaostatak za vodećom Rijekom na pet bodova. Osijek je poveo u 26. minuti golom Bukvića, a bod Dinamu spasio je Kulenović u četvrtoj minuti sudačke nadoknade.

Bila je to sedma Dinamova utakmica u tri i pol tjedna, a umor kod nekih igrača bio je očit. Igrač koji je najviše pao u 2024. je Takuro Kaneko. Iako je dao gol Betisu u Maksimiru za prolazak u osminu finala Konferencijske lige, Japanac je u nastavku sezone nevidljiv.

Šimić ga doveo, Bišćan i Jakirović ga otpisali

Kaneko je u Dinamo došao ljetos kao jedno od pojačanja Darija Šimića. Imao je odlične preporuke iz Japana, a u neizvjesnoj financijskoj situaciji, 400.000 eura, koliko je plaćena posudba, činilo se kao odličan posao.

Kaneko je u Sapporou imao solidne brojke. U 21 prvenstvenoj utakmici u japanskoj ligi upisao je osam golova i četiri asistencije, tome je dodao i jedan gol u Kupu, ali u Dinamu se nije snašao. Tadašnji trener Igor Bišćan dao mu je dvije utakmice na početku sezone i onda ga zacementirao na klupu.

Nije se Japanac naigrao ni kod Sergeja Jakirovića, koji nije s njim bio zadovoljan kad je preuzeo momčad. Kaneko uopće nije bio u njegovim planovima, ali, silom prilika i zbog ozljeda drugih igrača, dobio je šansu pred kraj sezone.

Bio jedan od najboljih igrača krajem godine

U tom periodu bio je jedan od najboljih Dinamovih igrača. U onoj opjevanoj utakmici protiv Lokomotive na Maksimiru krajem listopada ušao je s klupe, asistirao i zabio za pobjedu. U sljedećem kolu namjestio je Emreliju gol u Varaždinu za 1:1, dvaput je asistirao u pobjedi 2:0 protiv Slavena, a namjestio je i gol Kulenoviću za pobjedu protiv Rudeša.

U Konferencijskoj ligi zabio je Astani u gostima, asistirao u ključnoj pobjedi protiv Ballkanija 3:0 i trebao biti jedna od udarnih snaga Dinama u nastavku sezone. No, njegov učinak potpuno je izostao.

Kaneko je sve češće prvi kojeg Jakirović vadi iz igre, što je razumljivo jer od njega ne dobiva puno na terenu. Jedinu pravu utakmicu od kraja priprema odigrao je protiv Betisa, a taj gol jedini mu je upis u statistiku u nastavku sezone.

Grafika: Sofascore

Istaknuo se nevjerojatnim promašajem u derbiju protiv Rijeke, ali izgubio je i dosta prodornosti. Na ruku mu ne ide ni Stefan Ristovski, koji sve češće u napadačkim akcijama operira u njegovim zonama kretanja, pa je Japanac primoran uvlačiti se u sredinu.

Šimić: Kaneko mora igrati široko na strani, a ne se uvlačiti u sredinu

"Kaneko je igrač kojega se mora izolirati na stranu jer je jedan na jedan najjači. Tako je igrao krajem prošle sezone i bio je jako dobar. U Dinamo je došao s idejom da se lijevi bek diže visoko gore, on da bude desno i da momčad napada u sustavu 3-5-2", kaže Dario Šimić, bivši Dinamov čovjek zadužen za sportska pitanja, koji je radio na dolasku Kaneka i nastavlja:

"Sad se igra drukčije, a lijevi bek Mauro Perković ne sudjeluje toliko u napadu jer nije pravi lijevi bek. To radi Stefan Ristovski i tu Kaneko ulazi u probleme. Ristovski, kojemu je to prirodno, zavlači se Kaneku iza leđa i Japanac mora ulaziti više u sredinu, gdje je puno manje opasan nego široko na strani. Na malom prostoru, s puno igrača oko sebe, Kaneko ne može puno napraviti.

Morat će Dinamo na tome malo poraditi, ali moguće je da je Kaneko malo pao i fizički i psihički jer je, kao i čitava momčad, odigrao jako puno utakmica. Možda mu ne paše uvijek stil igre. U Osijeku su i on i Hoxha, recimo, nakon dobrog ulaska u utakmicu, trčali nazad za bekovima i strašno su se puno trošili.

Kad su dobili loptu u noge, nisu više imali snage, a mislim da nije bilo toliko potrebe da se troše u obrani. Ovo je jako teška sezona za Dinamo i nije lako ni treneru ni igračima. Kaneko je pokazao koliko može biti opasan i siguran sam da će se vratiti u formu."

Jakirović nema alternativu

Morat će mu malo pomoći i Jakirović te mu osloboditi taj prostor ako želi od Japanca dobiti ono što je jako dobro radio u završnici prvog dijela prvenstva. Osobito zato što prave alternative na desnom krilu nema.

Dario Špikić uglavnom ulazi s klupe i nije ni blizu prave natjecateljske forme. Ako Jakirović ne nađe neko rješenje, mogao bi opet upasti u probleme na poziciji za koju je bio siguran da je našao rješenje.