Što se dogodilo Unitedu da je doživio najteži poraz u povijesti?

Foto: Profimedia

DERBI 26. kola engleske Premier lige je završio rezultatom koji nitko nije očekivao. Liverpool je pobijedio Manchester United 7:0 u trenutku kada je većina nogometne javnosti smatrala United favoritom i to na Anfieldu, na kojem nije slavio još od 2016. i na kojem nije zabio gol od 2018. 

Razlog za to je bio jasan. United je u 22 uzastopne utakmice prije ove imao samo jedan poraz u svim natjecanjima. Izbacili su Barcelonu iz Europa lige, osvojili su Liga kup, a neki navijači su otišli toliko daleko da su najavili i mogućnost osvajanja četiri trofeja. Uz već osvojeni Liga kup tu se misli na FA Cup, Europa ligu i Premier ligu. Liverpool im je iluziju o ovom zadnjem žestoko ugasio. 

Ništa nije sugeriralo da će biti ovakva utakmica

Liverpool je u zadnje četiri utakmice prije ove pronašao nekakvu formu u ligi. Upisao je tri pobjede, zabio ukupno 6 golova, a nije primio niti jedan. Ipak, nije se tako davno dogodio poraz od Reala 5:2, niti porazi od Wolverhamptona i Brightona 3:0. 

United su igrači Liverpoola dočekali u nešto boljem raspoloženju nego što bi to bilo prije mjesec dana, no i dalje je to bilo daleko od idealnog. Uostalom, dobar dio prvog poluvremena nije ukazivao na to da ćemo gledati povijesno težak poraz Uniteda. 

Do samog pogotka Gakpa za 1:0 United je imao i ozbiljnije šanse za doći u vodstvo. Bruno Fernandes je imao dobru priliku na drugoj stativi glavom pogoditi mrežu, dok je Rashfordu nakon jedne duge lopte u prostor nedostajalo snage u udarcu da matira Alissona. 

Unatoč tim napadima, vidjelo se da Erik ten Hag ima neke drugačije ideje u ovoj utakmici nego što smo to viđali u prethodnima. Kada je Liverpool zabio prvi gol iskoristivši upravo tu drugačiju postavku trenera Uniteda, curenju u obrani nije bilo kraja. 

Rashford je mogao biti kriptonit za Liverpool

Najčudnija odluka Ten Haga je bila postavljanje Rashforda na poziciju devetke, Weghorsta kao desetku, a Fernandesa na lijevo krilo. To je povuklo nekoliko problema kako u napadu, tako i u obrani. 

Rashford je ovogodišnje najbolje partije pokazao na lijevom krilu. S obzirom na to da desni bek Liverpoola, Alexander-Arnold, ostavlja rupu iza sebe zbog svog ofenzivnog trka koju Liverpoolovi igrači često ne uspijevaju pokriti, potpuno je nejasno zašto Unitedov najbrži igrač koji bolje iskorištava taj prostor nego itko u ligi ovoga trena nije bio postavljen na tu poziciju. 

Očito je postojala ideja da Fernandes s te lijeve strane traži kanal u kojem će gurnuti loptu Rashfordu u sredinu, no to je imalo manje smisla nego da ima standardni Unitedov napad jer je Rashford bio u nepovoljnijoj poziciji pored Konatea i Van Dijka. 

Istovremeno, Fernandes za razliku od Rashforda nije igrač koji će povući sprint natrag po krilu kako bi pomogao svom beku, što je Shawu stvaralo ogromne probleme u kasnijoj fazi utakmice jer je bio razvučen između više igrača, od kojih je jedan i Mohamed Salah. 

United je bekovima Liverpoola otvorio vrata

Iako su imali svojih problema u ovoj sezoni, Robertson i Alexander-Arnold i dalje mogu igrati fantastično kada im se otvori prilika. United im je to dopustio pa su tako oba beka Liverpoola imala više dodira s loptom nego itko drugi na terenu. 

Kao što je problem postojao na desnoj strani, sličan je postojao i na lijevoj gdje Antony nije pokazao apsolutno nikakav angažman u borbi s Robertsonom. Tu se nadovezuje i još jedna čudna odluka Ten Haga koji je ofenzivno sposobnijeg Dalota uvrstio u prvih 11, ali ga je limitirao na defenzivnu ulogu, dok je defenzivno kvalitetniji Wan-Bissaka ostao na klupi. 

Dalot je iskočio na Robertsona koji ga se uspijeva riješiti, a Fred koji pokriva sada poziciju desnog beka ne može pratiti trk Gakpa koji ulazi u 16 metara gdje dobiva loptu od Robertsona. Gakpo dosta naivno okreće Varanea i pogađa za 1:0. 

Pretjerana agresivnost na loptu

Nisu svi golovi Liverpoola došli nakon neke sjajno kreirane akcije. Dapače, teško se sjetiti utakmice u kojoj se toliko puta lopta odbila natrag u noge njihovih igrača nakon nekog neuspješnog udarca ili dodavanja. No, Unitedova luda agresivnost u obrani igrač na igrača je stvarala tolike rupe na terenu da bi se samo Liverpoolovi igrači i našli tamo gdje se lopta odbija. 

Drugi gol je dobar primjer toga i spomenutog problema s Fernandesom ranije. Braniči Uniteda su sumanuto trčali na igrača s loptom jedan za drugim, dok su desno potpuno sami bili Elliot i Salah. Salahov centaršut je odbio Shaw, no lopta je došla do Elliota dok je Fernandes koračao prema natrag. Elliot je imao sav prostor i sve vrijeme svijeta za centaršut na Nuneza koji zabija za 2:0. 

United se ni u tim trenucima nije okrenuo ka kompaktnijoj obrani, iako su znali gdje im se stvaraju problemi. U 50. minuti su napali šesnaesterac Liverpoola sa 6 igrača, a pri izgubljenoj lopti je odmah prema naprijed dotrčao i Casemiro kako bi zaustavio tranziciju, da bi samo promašio sa startom. Problemi kod relativno postavljene obrane su dakako bili izraženi i u branjenju tranzicije. 

Salah je ostao sam na krilu, driblingom je Martineza složio na pod, a čitavu priču o Unitedovom izostanku fokusa pri pozicioniranju, koja se svela samo na trčanje prema igraču s loptom, zaključio je Shaw. On je bio osigurač Martinezu, no niti jednom nije pogledao kako u 16 metara natrčava Gakpo koji u konačnici iza njegovih leđa prima loptu i zabija za 3:0. 

Brutalan udarac realnosti 

Nakon tog trećeg gola je United doživio psihički i fizički kolaps. Igrače jednostavno više nije bilo briga te su brojne situacije u obrani graničile s neprofesionalizmom. Pomoglo je doduše Liverpoolu što se lopta i dalje, kao da je pogonjena nekim gravitacijskim silama, lijepila za njihove noge, no sreća nikako nije bila ključan faktor u ovoj utakmici. 

Taktičke greške i individualne greške se mogu dogoditi, kao što se mogu dogoditi i sretni golovi, no govor tijela i općenito ponašanje ekipe u čak 40 minuta igre je nešto što mora zabrinuti Ten Haga. Liverpool je imao 8 udaraca u okvir te očekivani broj pogodaka prema xG modelu nije išao preko 3, no sramotni pristup igrača Uniteda je omogućio da Liverpool zabije tih 7 golova. 

Komentar da će Unitedu možda dobro doći ovaj poraz jer su poletjeli previsoko je nebulozan jer nikome ne može dobro doći povijesni poraz protiv najvećeg rivala. Vrlo je vjerojatno da će se vratiti pobjedama i da se ovakve stvari više neće događati, no ovo sigurno nije nešto dobro u smislu psihološkog utjecaja. 

Osoba koja doduše može izvući nešto iz ovoga je Ten Hag, da se prisjeti u kojoj se ulozi njegov najbolji igrač najbolje snalazi. S druge strane, Klopp sada ima nesumnjiv odgovor na to kako mu treba izgledati napadačka trojka. Bit će još tu problema kroz sezonu, no za uloviti mjesto koje vodi u Ligu prvaka, Nunez, Gakpo i Salah s ovom razinom razumijevanja će biti sasvim dovoljni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.