Što se mora poklopiti da Hrvatska s bodom protiv Italije prođe u osminu finala?

HRVATSKA i Italija u ponedjeljak od 21 sat u Leipzigu igraju ključnu utakmicu za prolaz skupine. Nakon dva kola Španjolska ima šest bodova, Italija tri, a Hrvatska i Albanija po jedan bod. Hrvatska bi u ponedjeljak pobjedom protiv Italije bila gotovo sigurno druga. Plan bi joj mogla poremetiti jedino Albanija ako pobijedi Španjolsku. Između te dvije reprezentacije tada bi odlučivala gol-razlika, a Albanija je tu zasad bolja za dva gola.

Mađari su odmogli Hrvatskoj

No, čak i da Albanija završi ispred nje, s četiri boda kao druga, Hrvatska bi praktično osigurala osminu finala. U tom scenariju bi Talijani ispali iz skupine. U slučaju remija, Hrvatskoj igra još samo teorija. Ta teorija je nakon utakmice Mađarske i Škotske postala još manja.

Naime, kao što je poznato, uz dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe, u osminu finala će ići i četiri najbolje trećeplasirane ekipe. U slučaju da Hrvatska i Italija remiziraju, Mađari s pobjedom protiv Škota su za bod ispred Hrvatske i samim tim u prednosti. 

Puno toga se mora poklopiti 

No, i dalje matematika radi za Hrvatsku, čak i u slučaju da protiv Italije uzme samo bod. Naime, ako u skupini C Engleska s tri ili više razlike pobijedi Sloveniju, a u istoj grupi Danska pobijedi Srbiju, Slovenci bi bili treći s dva boda i lošijom gol razlikom od Hrvatske, a Srbija bi ostala na jednom bodu.

Da bi Hrvatska s dva boda išla dalje mora se još toga poklopiti. U skupini F Portugal mora pobijediti Gruziju, a Turska Češku. Gruzijci i Česi bi tada imali samo po bod i Hrvatska bi bila ispred. Također, remiziraju li Hrvati i Talijani, Albanci nikako ne smiju do boda protiv Španjolske, jer bi u slučaju istog broja bodova s Hrvatskom imali bolju gol razliku. 

Što se mora dogoditi da Hrvatska prođe dalje s remijem?

Kako bi se Hrvatska plasirala u osminu finala sa samo dva boda, moraju se poklopiti ova tri uvjeta:

1. Albanija mora izgubiti od Španjolske.

2, Engleska pobjeđuje Sloveniju s barem tri gola razlike, a Danska pobjeđuje Srbiju.

3. Portugal pobjeđuje Gruziju, a Turska Češku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.