Što slijedi Knicksima i Raptorsima nakon razmjene koja je iznenadila NBA ligu

Foto: Profimedia

PRETPOSLJEDNJEG dana u godini NBA liga je, u nedostatku važnijih tema, obično usmjerena na obilježavanje rođendana LeBrona Jamesa i rekapitulaciju što je sve napravio u bogatoj karijeri i koje je rekorde srušio te nagađanja koliko će još trajati. Pretposljednjeg dana 2023., ipak, svi su očekivali utakmicu Detroita i Toronta, odgovor hoće li Pistonsi samostalno preuzeti najcrnji niz u NBA povijesti i izgubiti 29. utakmicu zaredom.

Odgovor je bio negativan, Detroit je tijesno pobijedio 129:127 i došao do tek trećeg trijumfa u sezoni, ali Raptorsi su mu olakšali posao još prije utakmice. Još kroz jutro napravili su prvu razmjenu u NBA ligi ove sezone i poslali tri igrača u New York Knickse te prilično okrnjeni dočekali susret s Pistonsima.

Sezona trejdova u NBA ligi u pravilu se zahuktava u veljači, bliže prijelaznom roku, ali Raptorsi i Knicksi pokrenuli su je razmjenom koja je, iako emotivno bolna za obje momčadi, i jedne i druge na papiru napravila boljima, a to se pokazalo sinoć, kad su svi glavni sudionici trejda vrlo uspješno debitirali i pomogli novim klubovima da dođu do pobjede.

No, što je puno važnije, iako ni jedni ni drugi ovim trejdom nisu automatski skočili na razinu više, postavili su se u odličnu poziciju da to učine prvim sljedećim potezom na tržištu.

Tko je kamo otišao?

Knicksi su u razmjeni dobili OG-ja Anunobyja, Preciousa Achiuwu i Malachija Flynna, a Raptorsi RJ-a Barretta, Immanuela Quickleyja i izbor druge runde ovogodišnjeg drafta, koji je originalno pripadao Detroitu.

Zašto se tko odlučio na trejd?

Glavni motiv ovog trejda za obje strane su novac i nesigurnost oko budućnosti središnjih sudionika, ali i jedni i drugi pazili su da popune neke od ključnih nedostataka u momčadi. Naime, Anunobyju na kraju sezone istječe ugovor, očekuje se da će dobiti ponude i od preko 40 milijuna dolara po sezoni, što Kanađani nisu spremni ispratiti. 

Knicksi su imali sličan problem s Quickleyjem, koji je zaglavio u rotaciji iza njihova najboljeg igrača Jalena Brunsona. On će na kraju sezone biti zaštićeni slobodni igrač, što znači da njegova momčad može ispratiti svaku ponudu, ali Njujorčani pričuvnom igraču ne žele dati starterski ugovor, pa bi se doveli u situaciju da ga preplate ili izgube bez odštete. Zapravo, isto kao i Raptorsi Anunobyja, uz razliku što oni vrsnog defenzivca ne bi mogli zadržati "mečiranjem" najbolje ponude.

Zašto je ovaj trejd iznenadio NBA ligu?

I dok se Anunobyjevo ime već godinama pojavljuje u glasinama, a Raptorsi su lani odbili ponudu Knicksa koja je sadržavala tri izbora prve runde drafta, ove se sezone Njujorčane više nije u njima spominjalo jer je malotko ove dvije momčadi vidio kao trejd-partnere, s obzirom na to da su trenutačno na sudu.

Knicksi su, naime, tužili Raptorse, koji su angažirali njihova donedavnog skauta, a on je navodno u novi klub odnio golemu bazu podataka. Dodatni razlog za netrpeljivost je činjenica da je predsjednik Raptorsa Masai Ujiri u više navrata "opljačkao" Knickse u razmjenama, zbog čega ga njihov vlasnik James Dolan ne podnosi i izbjegava dalje poslovati s njim.

Masai Ujiri (Profimedia)

Ujiri je bio u Denver Nuggetsima kad je 2011. u razmjeni za Carmela Anthonyja Knicksima uzeo pola momčadi, iako je superstaru nekoliko mjeseci kasnije istjecao ugovor te su ga mogli dovesti kao slobodnog igrača. No, Melo bi u tom slučaju morao potpisati manji ugovor, što nije želio, pa su Knicksi, da mu ugode, toliko desetkovali momčad da nije više imao s kim igrati.

Dvije godine kasnije Ujiri je preuzeo Raptorse i odmah Knicksima "uvalio" razočaravajućeg talijanskog centra Andreu Bargnanija, a zatim dogovorio i razmjenu Kylea Lowryja, no Dolan je stopirao taj trejd u strahu da će ga Ujiri još jedanput nasamariti. Lowry je tako ostao u Kanadi i pokrenuo uspon Raptorsa koji će 2019. kulminirati naslovom prvaka.

Što su Raptorsi dobili?

Raptorsi su od tada gotovo cijelu jezgru te šampionske momčadi izgubili bez odštete. Prvo su otišli Kawhi Leonard i Danny Green, godinu kasnije Serge Ibaka i Marc Gasol, a proteklog ljeta i Fred VanVleet. Donekle su se spasili u slučaju Lowryja, s kojim su napravili sign-and-trade u Miami i zauzvrat dobili Achiuwu i Gorana Dragića, zbog kojeg su se kasnije morali odreći picka prve runde samo da ga se riješe.

Ovog ljeta prijetio im je isti scenarij s posljednjom dvojicom preostalih prvaka, Anunobyjem i Pascalom Siakamom. Zbog uzleta mladog Scottieja Barnesa Siakam je postao suvišan, ali očekivalo se da će Raptorsi učiniti sve da zadrže Anunobyja, najsvestranijeg defenzivca lige i odličnog šutera, koji se bez problema može uklopiti u svaku momčad, zbog čega je imao veću vrijednost na tržištu od kompleksnijeg Siakama, iako je Kamerunac dvostruki All-Star.

Raptorsi jednostavno nisu mogli dopustiti da još dvije zvijezde izgube bez ikakve odštete pa su ovim trejdom krenuli u preslagivanje momčadi s Barnesom u središtu te dobili dva mlađa igrača koja direktno ispunjavaju njene potrebe. Najveći problem ekipe trenera Darka Rajakovića bio je nedostatak ofenzivne kreacije u vanjskoj liniji, a sad su u Quickleyju dobili razigravača budućnosti te u Barrettu igrača koji može stvoriti vlastiti šut i slomiti obranu.

Quickley je glavni dio ovog trejda iz perspektive Raptorsa, koji su nakon gubitka VanVleeta bili prisiljeni dovesti nepouzdanog Nijemca Dennisa Schrödera kao privremeno rješenje, ali MVP Svjetskog prvenstva nije kalibar NBA startera, a kamoli čovjek o kojem treba ovisiti tečnost napada.

U Quickleyju su Kanađani dobili hitrog igrača, koji je osjetno bolji šuter od Schrödera i bolji realizator nakon prodora, koje voli završavati odavno usavršenim "floaterima". U svoje prve tri sezone u Knicksima igrao je sjajno kad je imao priliku, postizao 22.6 poena, 5.4 skoka i 5.1 asistenciju u 23 utakmice kao starter u prošloj sezoni, u kojoj je završio drugi u izboru za najboljeg šestog igrača lige.

Za razliku od Schrödera, on je legitimni NBA starter, samo nije mogao dobiti priliku u momčadi u kojoj najbolji igrač igra istu poziciju. 

Barrett je domaći dečko iz Toronta, kanadski reprezentativac koji dolazi igrati u svoj rodni grad, što može biti i blagoslov i prokletstvo. U prve četiri NBA sezone u Knicksima nije ispunio očekivanja, ali nije ni bio u idealnoj poziciji da ih ispuni, posebno nakon Brunsonova dolaska, kad je sveden na treću napadačku opciju (iza Juliusa Randlea) i stavljen u nezahvalnu ulogu spot-up šutera koja mu ne leži. 

Često je morao uzimati teške šuteve i postao jedan od najneučinkovitijih igrača lige, no u Torontu će imati više prilike igrati s loptom i prikladnija uloga mogla bi otključati njegov nedvojbeni potencijal. Ove je sezone postizao 18.2 poena, ali uz samo 42.3% šuta iz igre i 33.1% za tricu, a Raptorsi se uzdaju u to da će u njihovu sustavu biti manje štetan po momčad.

No, Barrett je tu ionako samo intrigantan dodatak trejdu, u kojem je glavni povrat Quickley, i uključen je prvenstveno kako bi se uskladile razmijenjene plaće po pravilima salary capa.

Što su Knicksi dobili?

Knicksima je Anunoby bio davna želja, baš kao i većini NBA klubova, jer radi se o snažnom defenzivcu, sposobnom čuvati svih pet pozicija, jedne večeri usporiti Joela Embiida, a već iduće Damiana Lillarda. Izvrstan je šuter iz kuteva i odličan u završnici iz tranzicije te se kao takav može bezbolno uklopiti u bilo koju momčad, zbog čega je i bio toliko tražen.

No, on je očito želio nastaviti karijeru baš u Knicksima. Prošle je godine promijenio agenciju i prešao u CAA, u kojoj mu je agent bio Sam Rose, sin predsjednika Knicksa Leona Rosea. Prilično je jasno da su Raptorsi shvatili njegovu namjeru i da je to osnovni razlog zašto su se odlučili na razmjenu, kao i da Knicksi imaju usmenu garanciju da će Anunoby na ljeto produljiti ugovor s njima, zbog čega su pristali na ovakvu odštetu.

Quickley im ionako nije bio u dugoročnim planovima, barem ne za novac koji će tražiti na ljeto, a Barrett nije ispunio očekivanja. S Anunobyjem u sastavu značajno će pojačati obrambenu fazu igre i dobiti pouzdanijeg šutera od Barretta, ili barem čovjeka prikladnijeg za njegovu ofenzivnu ulogu.

Budući da trener Tom Thibodeau obožava mrcvariti svoje startere da igraju 38-40 minuta, neće mu toliko nedostajati igrač manje u vanjskoj rotaciji, posebno zato što mladi Quentin Grimes i Miles McBride djeluju spremno za proširenu ulogu. Štoviše, dan nakon trejda Knicksi su McBrideu dali novi trogodišnji ugovor. Malachi Flynn, drugi igrač pristigao iz Toronta, također može uzeti dio razigravačkih minuta.

No, od njega je puno važniji treći djelić trejda koji je pristigao u Knickse. Precious Achiuwa pojačat će izuzetno tanku centarsku rotaciju, potpuno osakaćenu dugotrajnim ozljedama Mitchella Robinsona i Jericha Simsa, u koju su iz "mirovine" doveli 38-godišnjeg Taja Gibsona jer su ostali samo na pričuvnom centru Isaiji Hartensteinu.

Achiuwa je spektakularno atletični krilni centar koji, poput Anunobyja, može čuvati više pozicija i nositi se s mnogim bekovima, a imao je i izvrsnih šuterskih razdoblja u karijeri. Njegov najveći problem je mentalna strana košarke jer često djeluje izgubljeno i zapravo treba što je moguće jednostavniju ulogu, u kojoj mu se smanjuje potreba za donošenjem odluka.

Igrač je velike energije i izvrstan skakač te apsolutno ispunjava trenutačnu potrebu Knicksa. I on je na ljeto, poput Quickleyja, zaštićen slobodan igrač, ali Knicksi će ga moći zadržati puno povoljnije, procijene li u preostalih nekoliko mjeseci do kraja sezone da je vrijedan daljnjeg ulaganja. Ako ne, opet će im biti vrlo koristan u desetkovanoj centarskoj liniji.

Kakvi su akteri trejda bili u debiju?

Prvog dana 2024. već smo četvoricu od petorice razmijenjenih igrača vidjeli na djelu, samo je Flynn zbog lakše ozljede ostao u civilu. I New York i Toronto novu godinu započeli su pobjedama. Knicksi su svladali Minnesotu 112:106, a Anunoby je startao u petorci i igrao 35 minuta prije nego što je tri minute prije kraja ispao zbog šestog prekršaja.

Igrao je nenametljivo u napadu, često se odlučujući za ekstra dodavanje, ali svejedno je zabio 17 poena uz učinkovitih 7/12 iz igre i 3/6 za tricu, šest skokova, dvije krađe i jednu asistenciju. Madison Square Garden primio ga je fantastično i s oduševljenjem popratio svaki njegov dobar potez.

To samo svjedoči o tome koliko je Nigerijca rođenog i odraslog u Londonu lako uklopiti u ofenzivni sustav, iako je bilo očekivanih sudaranja sa suigračima jer u jedan dan, naravno, nije pohvatao tko obično pokriva koji dio terena. Ali to će doći nakon nekoliko zajedničkih treninga.

Achiuwa je pak dobio samo osam i pol minuta, promašio dva šuta i uhvatio tri skoka, ali to je više diktirao matchup s puno višim Rudyjem Gobertom, s kojim se Hartenstein odlično nosio. Protiv većine drugih centara trebalo bi mu biti lakše jer se bolje snalazi protiv bržih i pokretljivijih igrača od Steiffel Towera.

Raptorsi su, nakon blamaže u Detroitu, novu eru također započeli pobjedom. Protiv talentiranih, ali ozljedama prorijeđenih Cleveland Cavaliersa, slavili su 124:121, a obje prinove bile su u startnoj petorci. Quickley je za 28 minuta postigao 15 poena, šest skokova, tri asistencije i dvije krađe, a Barrett za minutu više 19 poena, devet skokova i jednu asistenciju.

S obzirom na to da su doslovno tog dana stigli u grad, dobro su se snašli u novom ambijentu i u novim ulogama. Samim svojim šuterskim renomeom otvorili su više prostora suigračima nego što su imali cijele sezone, pa je Pascal Siakam, koji je kroz sezonu trice gađao jedva 25%, pogodio pet od osam šuteva izvana.

Toronto je ovim trejdom izgubio u defenzivnom smislu, ali dobio je dva igrača koja se uklapaju u njihovu viziju, koji su po godištu bliski Barnesu i s kojima će hrabro kročiti u budućnost.

Što im sada slijedi?

Ni za Raptorse ni za Knickse ovo nije razmjena koja će ih definirati, ali svakako ih stavlja u bolju poziciju za promjene koje slijede. Njujorčani su dobili vrlo važan dio potencijalne šampionske slagalice, ali i dalje nemaju vanjskog igrača koji će ofenzivno rasteretiti Brunsona. Već se dugo kalkulira o akviziciji Donovana Mitchella iz Clevelanda, bilo putem razmjene ili kao slobodnog igrača na ljeto 2025. U svakom slučaju, s Anunobyjem u sastavu Knicksi djeluju ozbiljnije i trejd će im zasigurno pomoći da postanu igrački atraktivnija destinacija.

Toronto je pak napravio prvi, ali najvažniji korak u preslagivanju momčadi oko Barnesa, a sad još mora riješiti pitanje Siakama, koji nema takvu tržišnu vrijednost kao Anunoby, a dodatno je ruši činjenica da ne namjerava produljiti ugovor prije ljeta, što znači da ga novi klub može izgubiti na kraju sezone bez odštete.

Zato je njegov transfer puno kompliciraniji, ali Ujiri i Raptorsi sad imaju konkretniju viziju što im još treba da zaokruže momčad, a to bi bio igrač koji će kombinirati dio Siakamovih i Anunobyjevih kvaliteta. Za Kamerunca su najviše zainteresirani Atlanta, Sacramento i Indiana, no zasad nema dogovora.

Postoji i opcija produljivanja ugovora sa Siakamom na kraju sezone, ali u tom slučaju riskiraju da im se dogodi isto što i s Leonardom, Greenom, Ibakom, Gasolom i lani VanVleetom, da vrhunskog igrača izgube bez odštete, a to bi bio težak udarac za njihovu - za sada obećavajuću - rekonstrukciju momčadi.