Što treba Hrvatskoj za prolazak skupine na Euru?

Foto: EPA

ITALIJA je pobijedila Albaniju 2:1 u prvom kolu skupine B na Europskom prvenstvu nakon što je Hrvatska izgubila 3:0 od Španjolske. Tako su Španjolci zasad prvi u skupini B, Itaija druga, Albanija treća, a Hrvatska četvrta. Stranica Football Meets Data bavi se analizom podataka u nogometu i projicira da Hrvatska sad ima 68 posto šanse za ulazak u osminu finala.

Doduše, najviše šanse ima za ulazak kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi. Nakon prvog kruga u osminu finala proći će sve prvoplasirane i drugoplasirane momčadi po skupinama te četiri najbolje trećeplasirane. Za prolazak u drugi krug mogla bi Hrvatskoj biti dovoljna samo jedna pobjeda.

Pokušat će ju ostvariti protiv Albanije u srijedu u 15 sati. Hrvatsku još onda čeka susret s Italijom 24. lipnja u 21 sat. Ako završi na trećem mjestu, ide na prvoplasiranu momčad skupine F (Portugal, Gruzija, Češka, Turska) ili skupine E (Belgija, Slovačka, Rumunjska, Ukrajina).

Najizgledniji protivnici Švicarska, Portugal ili Belgija

Ako izbori nokaut-fazu Eura, Hrvatskoj prijete veoma ozbiljni protivnici već u osmini finala. Dalićeva je momčad teškim porazom od Španjolske praktički izgubila šansu da grupu završi na prvom mjestu.Tako će prolazak u eliminacijsku fazu tražiti s drugog ili trećeg mjesta.

Ako bude druga u skupini, najvjerojatniji protivnik u osmini finala, prema izračunu analitičara iz Football Meets Data, bila bi joj Švicarska (24 posto), pod uvjetom da obje reprezentacije završe druge u svojim skupinama. Ako Hrvatska bude treća, ide na prvog iz skupina E ili F, a prve sinoćnje projekcije pokazivale su da je veća vjerojatnost da će to biti skupina F i Portugal (17%) nego Belgija kao favorit skupine E (14%).

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.