Što Wembanyama u Spursima znači za NBA svijet? Jedna od žrtava je Bojan Bogdanović

Foto: Profimedia

MEĐU 1000 kombinacija koje su se mogle izvući, njih 140 pripadalo je San Antonio Spursima, baš kao i Detroit Pistonsima i Houston Rocketsima. Prvo je izvučen broj 14, pa 5, pa 8. Da je četvrta kuglica na sebi imala drugi broj, povijest bi se pisala drukčije. Da je, primjerice, izvučen broj 3, prvi pick NBA drafta 2023. išao bi u Portland.

No na četvrtoj kuglici je bio broj dva, koji je pravo da izabere najiščekivanijeg igrača u povijesti NBA lige dao Spursima. Svjedoci kažu da je Victoru Wembanyami to bilo suđeno jer su i iduće dvije izvučene kombinacije pripadale klubu iz San Antonija pa se izvlačenje moralo ponavljati.

Kao koš sa sirenom za naslov prvaka

Kad je u televizijskom prijenosu objavljeno da će kao drugi birati Charlotte Hornetsi, odnosno postalo jasno da prvi pick ide Spursima, u San Antoniju je trenutak proživljen poput koša za pobjedu u zadnjoj sekundi majstorice NBA finala.

Zadovoljan, sretan i emotivan bio je i sam Wembanyama. Razvukao je osmijeh, zapljeskao, uhvatio se za glavu, stisnuo šake i nastavio pljeskati. Naime, nije se ispunio samo san Spursa i njihovih navijača nego i njegov. Njegov odnos s teksaškim klubom traje puno dulje od godinu dana, kad ga je otkrila šira košarkaška javnost i kad je cijeli NBA svijet poludio za njim.

Spursi i njihov legendarni trener Gregg Popovih odavno su inzistirali za temeljitom skautiranju Europe, što pokazuje dovođenje mladih Tonyja Parkera i Manua Ginobilija, koji su im pomogli osvojiti četiri od pet naslova prvaka. Osim Parkera, dubok trag u tom je klubu ostavio i njegov sunarodnjak Boris Diaw, pa i Ian Mahinmi.

"Svi u Francuskoj željeli su da me izaberu Spursi pa sam i ja sretan", skromno je Wembanyama objasnio reakciju na otkrivanje svoje nove košarkaške destinacije. No priča je puno dublja.

Spursi su zadnjih pet godina podredili Wembanyami

"Spursi su bili svjesni Victora i pratili ga posljednjih četiri-pet godina. Od tada sanjaju o njemu i pripremaju se za ovaj dan", rekao je ESPN-ov novinar Brian Windhorst, koji je objavu rezultata lutrije pratio u Parizu uz Wembanyamu, njegovu obitelj, agente i francuske medije. 

Posredno su mu Spursi pomagali i u razvoju, posebno prošle sezone koju je Wemby proveo u ASVEL-u, čiji je predsjednik Tony Parker. Između ostalog, pomogli su mu i suradnjom u metodologiji zaštite od ozljeda, koja će biti ključna u karijeri tako visokog igrača.

Prema najnovijim mjerenjima, 19-godišnji Wembanyama ima 225 centimetara, ali lagana građa, stil igre i elegancija pokreta u teoriji bi ga trebali zaštititi od opterećenja na kakva su redovito bili osuđeni igrači njegove ekstremne visine. Iako rizik uvijek postoji, sve ga je to dovelo do neusporedivog statusa.

Već se godinu dana govori kako je on najveći potencijal i najiščekivaniji igrač na draftu u posljednjih 20 godina, odnosno od LeBrona Jamesa. S vremenom je postalo jasno da bi ga bilo koji od 30 generalnih menadžera izabrao ispred srednjoškolca LeBrona čak i znajući kakvu će karijeru James ostvariti.

Čak se i LeBron složio još prošle godine, kad je rekao da Wembanyama nije "unicorn" (jednorog, kako nazivaju igrače s jedinstvenom kombinacijom fizičkih i/ili igračkih osobina), nego "alien", izvanzemaljac.

Adrian Wojnarowski, čije "bombe" imaju svrhu ekspresno informirati, a ne senzacionalizirati materiju, išao je tako daleko da je rekao kako je dotični Alien najveći "prospect" u povijesti američkih profesionalnih sportova uopće i da bi već za tri godine mogao biti najbolji igrač lige.

Što rezultati lutrije znače za Wembanyamu?

Wembyjeva reakcija nedvosmisleno govori da je sretan što će NBA karijeru započeti, a možda i cijelu provesti u San Antoniju, baš poput svojih prethodnika Davida Robinsona i Tima Duncana, koje su Spursi kao prve pickove izabrali 1987. i 1997. godine. Unatoč žestokoj konkurenciji, Robinson je jedan od desetak najboljih centara svih vremena, a Duncan najbolji krilni centar koji je ikad igrao košarku.

Profimedia

S obzirom na to da su Spursi, od kandidata za prvi pick, jedina organizacija koja dokazano zna kako se osvajaju naslovi prvaka i stvaraju šampioni, Wembanyama je odlično prošao. Imaju legendarnog trenera Gregga Popovicha i ostatak trenerskog osoblja s bogatom poviješću razvoja mladih stožernih igrača, poput Kawhija Leonarda. Slučajno ili ne, najesen otvaraju novi trening-centar, najbolji i najmoderniji u cijeloj ligi.

Na raspolaganju će mu biti i Duncan osobno. Iako nema konkretnu ulogu u Spursima, jednu je sezonu proveo s njima kao pomoćni trener, a uvijek je u blizini i pomaže savjetima. Ako Duncan njegove neusporedive fizičke predispozicije i već jedinstvenu kombinaciju vještina bude upotpunio svojim znanjem i iskustvima o košarci i životu, pred 19-godišnjim Francuzom bit će veličanstvena karijera s potencijalom GOAT-a.

Što rezultati lutrije znače za Spurse?

Nakon prisilnog rastanka od Kawhija Leonarda 2018. godine Spursi su prvi put u dva desetljeća ostali bez ekipe koja se može nadati naslovu. S DeMarom DeRozanom kao zamjenom tri su godine lutali u osrednjosti, a nakon njegova odlaska u Chicago krenuli u totalnu rekonstrukciju.

Malo pomalo riješili su se svih preostalih dobrih igrača, nakrcali se budućim pickovima i pustili potpuno ogoljenu momčad da ove sezone grca u opskurnosti kako bi si omogućili najveće moguće šanse za prvi pick ovogodišnjeg drafta. Posljednjih nekoliko sezona podredili su baš ovom trenutku i imali sreće da baš jedna od njihovih 10 kombinacija bude izvučena prva.

Njihov je roster sačinjen uglavnom od igrača do 23 godine, na čelu s Keldonom Johnsonom, jedinim koji je vezan višegodišnjim ugovorom, ali koncipiran tako da u prvoj sezoni zarađuje 20 milijuna, a u sljedeće tri sezone sve manje, što će Spursima omogućiti veću fleksibilnost kako budu konkurentniji.

Imaju četiri ovogodišnja rookieja, među kojima najviše očekuju od Jeremyja Sochana, izvrsnog defenzivca poljskog podrijetla. Tu je još nekoliko pristojnih veterana (McDermott, Graham, Birch), ali svi imaju garantirane ugovore samo za sljedeću sezonu. 

Jeremy Sochan (Profimedia)

To znači da će Spursi ovog ljeta već moći početi slagati momčad oko Wembanyame, a od ljeta 2024. imati golem prostor pod salary capom i najuzbudljivijeg igrača u povijesti, koji će biti golem mamac za već etablirane zvijezde, najbolje igrače uloga i korisne veterane koji se pred kraj karijere za sitnu zaradu žele osladiti naslovom prvaka.

U razmjenama DeMara DeRozana, Dejountea Murraya, Jakoba Pöltla i drugih kvalitetnih igrača osigurali su si 12 pickova prve runde drafta u sljedećih pet godina, koji ne samo da će im dugo donositi novu infuziju talenta nego će i biti vrlo atraktivni u budućim razmjenama za dovođenje pravih suigrača za Wembanyamu. 

Jedino je pitanje što će s trenerom, odnosno koliko će se još Pop zadržati u košarci. Ima 74 godine, daleko je najstariji trener u NBA-u, a već dugo se kalkulira da će se oprostiti, izgubiti volju da nakon dva desetljeća na vrhu pod stare dane niže poraze i upropaštava si postotak pobjeda.

Profimedia

S odlaskom Kawhija Leonarda u Toronto poklopio se i odlazak njegove supruge Erin, koja je preminula tri mjeseca ranije. Nakon toga Pop kao da je omekšao, čak je gotovo i prestao sa sebi svojstvenim šarmantnim vrijeđanjem novinara, a neki kažu da se i pogubio. Ali bez Erin, u životu mu je preostala samo košarka.

Koliko god ga je ponekad bilo tužno gledati na klupi proteklih godina, nova prilika da odgaja generacijskog talenta zasigurno će mu dati novi život, udahnuti mu novi entuzijazam. Makar ni on sam nije vjerovao da će se kuglice tako posložiti.

"Ne zaslužujemo sreću više nikad u povijesti NBA lige", rekao je uoči ovogodišnje lutrije aludirajući na prvi pick koji su dobili u godini kad je na draft izašao Tim Duncan.

Što rezultati lutrije znače za ostale momčadi koje su tankirale?

No možda je Wemby zaslužio sreću da se razvija u najboljim mogućim uvjetima, a njih će svakako pronaći u San Antoniju. Uz Spurse, 14% šansi za prvi pick imali su Houston i Detroit, ali oni su čak ispali iz top 3. Na drugo mjesto skočili su Charlotte Hornetsi, a na treće Portland Trail Blazersi.

Može se reći da bi Wemby dobro prošao i da ga je izabrao Portland, koji već ima superstara u Damianu Lillardu i odlične mlade igrače u Anferneeju Simonsu i Shaedonu Sharpeu. S njim bi Blazersi bili konkurentniji iduće sezone nego što će biti Spursi, ali pitanje je koliko je još vrhunskih godina ostalo Lillardu.

Koliko god mogu biti sretni jer su se u lutriji pomaknuli prema vrhu, i Charlotte i Portland upali su u pomalo nezgodnu situaciju jer je drugi najlogičniji izbor ovogodišnjeg drafta eksplozivni 190 cm visoki bek Scoot Henderson, koji se pozicijski podudara s njihovim najboljim igračima LaMelom Ballom i Lillardom.

Scoot Henderson (Profimedia)

No Scoot nudi drukčiji paket skillova od LaMela i u teoriji bi se mogli dobro slagati na terenu, makar bi takav bekovski tandem zahtijevao defenzivno vrlo moćne suigrače da im štite leđa. Ako se, pak, odluče za krilnog igrača Brandona Millera ili nekog od blizanaca Thompson, kojima se prognozira visok izbor, ostavili bi Blazerse u dilemi trebaju li konačno završiti priču s Lillardom i volan franšize prepustiti mlađoj zvijezdi.

Houston je u rekonstrukciji od 2020. i odlaska Jamesa Hardena i od tada je okupio zanimljivu skupinu mladih igrača, ali još ih nitko nije naučio igrati košarku, a među njima su jasne buduće superzvijezde. Prvim su se problemom pozabavili angažirajući Imea Udoku za novog trenera, a drugi su trebale riješiti kuglice, ali ostali su i bez Wembyja i bez Scoota.

Otprilike jednako traje i rekonstrukcija Pistonsa, koji su prošle sezone bili najgori u ligi sa samo 17 pobjeda i ozbiljno su računali na Wembanyamu ili barem Hendersona da im ubrzaju razvoj, ali lutrija ih je bacila tek na peto mjesto. S igračem kojeg izaberu, oporavljenim Cadeom Cunninghamom i ponekim iskusnijim igračem sa slobodnog tržišta bit će bolji nego ove godine, ali opet ni izbliza dobri.

Za razliku od Houstona, koji je već angažirao Udoku, Pistonsi su računali da će ih jedan od prva dva picka pretvoriti u atraktivniju destinaciju za novog trenera. Da stvar bude gora po njih, u međuvremenu su se otvorile četiri atraktivnije pozicije u Torontu, Milwaukeeju, Phoenixu i Philadelphiji. Ne treba ni spominjati koliko bi bili atraktivniji slobodnim igračima da su dobili Aliena...

Što rezultati lutrije znače za ostatak NBA svijeta?

Ostalih 25 momčadi nije se ni moglo ozbiljno nadati Wembanyami, ali donekle mogu odahnuti. Spursi neće njime nadograditi postojeću momčad, nego je oko njega graditi od početka, a kako će i samom igraču trebati poneka godina da se u potpunosti privikne na konkurenciju, ritam i ostale izazove NBA lige, za očekivati je da barem tri godine neće biti faktor u doigravanju.

To znači da će se franšize koje već grade momčad za budućnost morati potruditi da ubrzaju proces, a one koje već sad konkuriraju za prsten požuriti da ga osvoje jer s juga SAD-a, kao u Igri prijestolja sa Sjevera, dolazi nova strašna sila koja prijeti da će pomesti sve što joj je na putu.

Što rezultati lutrije znače za hrvatske igrače u NBA-u?

A hoće li dolazak Wembanyame u San Antonio imati ikakav utjecaj na hrvatske NBA igrače? Na Ivicu Zupca svakako jer će u Zapadnoj konferenciji dobiti matchup iz noćne more, s kojim će se susretati 3-4 puta godišnje. Vjerojatno će prilike za direktne okršaje s njim imati i Luka Šamanić u Utah Jazzu, baš kao i Dario Šarić ostane li u Oklahoma Cityju ili nekom drugom NBA klubu.

No najveća njegova žrtva mogao bi biti Bojan Bogdanović iako ne igra istu poziciju niti je u istoj konferenciji. Već smo spomenuli posljedice koje će lutrija imati za Detroit Pistonse, a jedna od njih je i budućnost najboljeg hrvatskog košarkaša.

Profimedia

Pistonsi u veljači nisu željeli trejdati Bogdanovića iako su ga tražili brojni kandidati za naslov poput Lakersa, Phoenixa i Dallasa. Obećali su mu da će iduće sezone biti bolji očekujući povratak Cunninghama, viši pick (Wembanyamu) i pojačanja na slobodnom tržištu. No sigurna je samo prva stavka, a bez druge nema garancije ni treće.

Zato je lako moguće da Bogdanović već na ljeto zatraži trejd u jaču momčad jer će u protivnom sezonu u kojoj će napuniti već 35 godina opet provesti izvan borbe za doigravanje.