Strani elitni suci iz Lige prvaka sudit će derbije Hajduka, Dinama i Rijeke?

Foto: EPA

HRVATSKI nogometni savez dogovorio je da će sve najveće utakmice do kraja aktualne sezone suditi elitni suci iz Lige prvaka, pišu Sportske novosti. Dakle, susrete u kojima će igrati momčadi koje se bore za titulu u SuperSport HNL-u neće voditi domaći suci. Rijeka, Hajduk i Dinamo međusobno će igrati pod paskom stranih djelitelja pravde.

Ova odluka dolazi nakon afere s curenjem snimki iz VAR soba, zbog čega se posljednjih dana digla velika hajka. Sve je odlaskom s pozicije šefa Sudačke komisije platio Bruno Marić. Odluka HNS-a trebala bi smiriti napetost koja je nastala u hrvatskom prvenstvu, a pretpostavka je da će vratiti i vjeru u regularnost natjecanja.

Podsjetimo, HNS je nakon svega odlučio osnovati neovisno tijelo koje će imati za zadatak analizirati sve sporne situacije, uključujući (ne)ispravno korištenje VAR protokola, točnost odluka, primjerenost komunikacije te zaključke Komisije nogometnih sudaca u tim situacijama. U povjerenstvo su imenovani predsjednica Lada Rojc te dva člana, Miro Grgić i, na preporuku UEFA-e, Darko Čeferin.

Čeferin: Pratili smo situaciju

O svemu se oglasio i predsjednik UEFA-e, Aleksander Čeferin. Njegovu izjavu prenio je HNS u objavi kojom je obavijestio javnost o osnivanju neovisne komisije za analizu suđenja u SuperSport HNL-u.

"Pratili smo situaciju s puštanjem VAR komunikacije u hrvatskim medijima te poštujem snažnu volju predsjednika Kustića da u potpunosti raščisti sve sporne trenutke koji su se putem pojavili. HNS će imati maksimalnu potporu UEFA-e u daljnjem razvoju suđenja u Hrvatskoj, zbog čega smo i preporučili Darka, dugogodišnjeg UEFA-inog kontrolora suđenja, koji izvrsno poznaje hrvatski jezik, što je u ovom slučaju iznimno važno, i koji će jamčiti neutralnost i stručni autoritet u okviru novoosnovanog povjerenstva", izjavio je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.