Subašić na streljani Pepovih jurišnika, u Leverkusenu dvoboj hrvatskih braniča

Foto: Guliver Image/Getty Images

VEČERAS na Etihadu od 20.45 igrat će prvu utakmicu osmine finala Manchester City i Monaco. Možda ova utakmica nema težinu dvoboja PSG-a i Barce, Reala i Napolija, pa čak i Bayerna i Arsenala zbog njihove tradicije, ali sigurni smo da ćemo uživati u mečevima na Etihadu te stadionu Luja ll.
 
City je izborio nastup u osmini finala tako što je bio drugi u skupini iza Barce, no unatoč tome je favorit protiv Monaca. Francuzi su bili prvi u svojoj skupini, u ovom trenutku igraju najefikasniji nogomet u Europi, ali laganu prednost ipak ćemo dati momčadi Pepa Guardiole zbog iskustva igranja utakmica na visokoj razini.
 
Od Pepa se očekivalo puno, a dobilo se nedovoljno
 
City ove sezone nije u osobitoj formi i mnogima je veliko razočaranje. Očekivanja su bila velika, karizmatični Katalonac u Manchester je došao da bi osvojio Premiership, pa čak i Ligu prvaka, no partije ove sezone ne pružaju nadu navijačima da će Građani ponoviti prošlu sezonu, kad su dogurali do polufinala. U Premiershipu Chelsea im je odmakao na vrhu, a u Ligi prvaka grupnu fazu okončali su sa samo dvije pobjede u šest utakmica.
 
''U ovoj fazi Lige prvaka zahtjevi su najveći i svih 180 minuta ili više moramo odigrati na najvišoj razini. Samo tako možemo se nadati pobjedi protiv Monaca”, najavio je Guardiola meč protiv Francuza.
 
Ono što budi optimizam u Engleza to je da je City u veljači odigrao vrhunski niz utakmica. Nanizao je tri pobjede, navijači su opet zadovoljni i ambicije im rastu. Ipak, ozljeda fantastičnog napadača Gabriela Jesusa koji je vjerojatno završio sezonu razlog je za Guardiolinu brigu. Također, zbog ozljeda neće igrati Gundogan, Kompany, a vjerojatno i Clichy te Kolarov.
 
No dok u sastavu ima Sergija Aguera, Guardiola se ne mora brinuti za napad koji u prosjeku postiže dva gola po utakmici u Premier ligi. 
 
Ipak, po efikasnosti se Građani ipak ne mogu mjeriti s Monacom, čija je "udarna igla" preporođeni kolumbijski golgeter Falcao. Momčad iz Kneževine zabija prosječno tri gola na utakmici, što je najviše u Europi.  U Ligue 1 postigla je nevjerojatnih 76 golova ili 26 više od prvog sljedećeg, a to je moćni PSG.
 
''Zaista sam impresioniran Monacom i brojem golova koje postiže, a za to mu ne treba previše prilika. Treba im malo da zabiju, sjajna su im krila Lemar i Bernardo, dok napadači odlično koriste prostor. Kada dodam vratara punog iskustva kao što je Subašić i bočne igrače koji 30 do 40 puta izađu visoko kao da su krila, onda moramo biti impresionirani. To je kompletna momčad čiji napadači su u šesnaestercu 'ubojice''', pohvalio je Francuze Guardiola.
 
Monaco zaista igra sjajno. Vodeća su momčad francuskog prvenstva, igraju izuzetno atraktivan napadački nogomet, a skupinu su prošli furiozno. Tek u posljednjem kolu, kad je sve bilo riješeno i kad je portugalski trener Jardim igrao s pričuvnim sastavom, pobijedio ih je Leverkusen.
 
''U posljednje tri sezone promijenili smo niz igrača, ali evo nas opet među 16 najboljih momčadi na kontinentu. To je sjajna stvar jer pokazuje da unatoč svim promjenama uspijevamo igrati na visokoj razini. Danas u timu imamo svega dva-tri igrača iz one momčadi koja je prije nekoliko godina igrala s Arsenalom, ali i dalje smo vrlo dobri'', poručio je Jardim.
 
Zanimljivosti i statistika:
 
Manchester City i Monaco nikad u povijesti nisu igrali međusobno te će im ovo biti prva utakmica.
 
Engleski klub prošle godine igrao je u polufinalu Lige prvaka, a ove je u grupi ostvario tek dvije pobjede i završio iza Barcelone. Monaco je s tri pobjede bio prvi ispred Bayer Leverkusena.
 
Manchester City je devet utakmica u Ligi prvaka neporažen na domaćem terenu, a ove sezone na svakoj domaćoj utakmici postigao je pogodak.
 
Očekivani sastavi:
 
Manchester City (4-3-3): Bravo – Zabaleta, Otamendi, Stones, Sagna – Fernandinho, Yaya Touré, David Silva – Sterling, Aguero, De Bruyne
 
Monaco (4-4-2): Subašić – Touré, Glik, Sidibé, Mendy – Bernardo Silva, Joao Moutinho, Dirar, Lemar – Germain, Falcao
 
Repriza drame od prije dvije godine i dvoboj Jedvaja i Vrsaljka
 
 
Drugu utakmicu večeri u Leverkusenu igraju Bayer i Atletico. Bit će to dvoboj dvaju podjednako jakih protivnika i vrlo je teško davati ikakve prognoze.
 
Nijemci su nepredvidljiva momčad. U stanju su pobijediti svakog suparnika, ali isto tako i od svakog izgubiti. S druge strane Atletico, lanjski finalist, ove sezone nije na razini prošle, posebno u Primeri, no povijest nas je naučila da s Cholom treba biti oprezan jer lukavi Argentinac uvijek ima poneki trik u šeširu.
 
Bayer je ove sezone nanizao niz vrijednih pobjeda u njemačkom prvenstvu, poput onih protiv Borussije Dortmund, Schalkea i Eintrachta, ali zbog oscilacija u igri trenutačno zauzima skromnu osmu poziciju u Bundesligi.
 
Da Bayer nije imao odličnu jesen u Ligi prvaka Schmidt bi vjerojatno dobio otkaz u Leverkusenu, a i nakon nedavnih poraza od Borussije Moenchengladbach i HSV-a njegov status u klubu bio je pod upitnikom. Prije dvoboja s Atleticom Schmidtova momčad napunila se samopouzdanjem ostvarivši visoke pobjede nad Eintrachtom i Augsburgom.

 
Bayer još pamti penale i zlu sreću od prije dvije godine
 
Pred dvije sezone Atletico je istoj fazi natjecanja izbacio Bayer boljim izvođenjem jedanaesteraca, a trener Schmidt u najavi nadolazećih ogleda osvrnuo se i na te dvoboje: 
''Atletico ima sličnu momčad onoj iz prije dvije sezone. Dodali su malo više brzine i kvalitete u napad. Imaju izvanrednu momčad i morat ćemo odraditi vrlo dobar posao kako bismo ih pobijedili. Pred dvije godine nedostajalo nam je malo sreće, no znamo da je moguće pobijediti Atletico Madrid. U posljednje tri godine oni su igrali dva finala Lige prvaka pa znamo da nas čekaju komplicirane utakmice. Bez obzira na to mi vjerujemo u naše mogućnosti i pokušat ćemo iz ovih susreta izaći kao pobjednici.''
Atletico je prije dvije godine u knock-out fazi Lige prvaka eliminirao današnjeg suparnika uz podosta muke pa je Diego Simeone i sada pohvalio domaćine:
''Leverkusen je vrlo jaka momčad, pogotovo kada napada preko krila, gdje imaju odličnog Karima Bellarabija i Kaija Havertza. Kad se ovom dvojcu pridoda i napadač Javier Hernandez koji je u vrlo dobroj formi, onda je jasno da bismo mogli imati podosta problema u obrani. Ne znam još uvijek kako će oni igrati, no tko god igrao na terenu u domaćem sastavu, nama će biti jako teško.''
Atletico će u boj s nezgodnim Nijemcima krenuti bez Tiaga Mendesa i Augusta Fernandeza, a Cholo ne može računati ni na dva standardna člana posljednje linije, stopera Diega Godina i beka Juanfrana Torresa. Pozicije ovog dvojca danas će pokriti Šime Vrsaljko i Stefan Savić. Velika je novost povratak  oporavljenog slovenskog vratara Jana Oblaka, no s obzirom na dugo izbivanje teško da će ga Simeone odmah staviti u momčad.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.