Sudački ekspert o startu koji je zgrozio Portugal: Hrvat nije imao namjeru, ali...

Screenshot: SportKlub

PETAR MUSA (25) je hrvatski napadač koji briljira u Benfici otkako je prošlog ljeta u nju prešao iz Boaviste. No na početku sezone je tema portugalskih medija zbog negativnog razloga. Isključen je zbog jako opasnog starta u prvom kolu portugalskog prvenstva. Benfica je u obranu naslova krenula upravo kod Boaviste, i to neuspješno. Izgubila je 3:2 golom u 13. minuti sudačke nadoknade, a osim toga ostala je bez čudesno efikasnog hrvatskog džokera.

> KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ MUSIN START ZA ISKLJUČENJE

Musa i posebno njegova žrtva mogu biti sretni što nije završilo s težim posljedicama

Musa je u jednom od rijetkih nastupa kao starter za Benficu dobio crveni karton u 50. minuti. Isključen je jer je u pokušaju da dođe do lopte zgazio gležanj suparničkog braniča Rodriga Abascala. Musin nasrtaj na rivala izgledao je grozno i mogao je završiti jako teškom ozljedom, pa mu je sudac dao izravni crveni karton.

No usporena snimka pokazuje da je Musa igrača Boaviste na posebno bolno i osjetljivo mjesto zgazio nenamjerno, zato što je neposredno prije toga u pokušaju da dođe do lopte prvo zgazio nju. Tako je izgubio ravnotežu i nogom je samo nastavio pad. Nažalost, na gležanj Abascala. Branič Boaviste je na to vrištao od boli i previjao se, a ubrzo je morao iz igre. 

Portugalski ekspert: Musa nije imao namjeru ozlijediti suparnika, ali ovo nije smio napraviti

Duarte Gomes je 12 godina bio međunarodni sudac, a sada je ekspert portugalske A Bole. Ovako je objasnio zašto je Musa zaslužio isključenje premda je očito da je suparnika nagazio nenamjerno: "Činjenica je da je Musa zgazio Abascalov gležanj zato što mu je noga skliznula s lopte, ali odluka suca da mu da crveni karton je ispravna. Evo i zašto: Hrvat nogom napada suparnika od gore, a isto tako ide i prema lopti.

To znači da to radi potencijalno jako opasno jer protivnika koji mu je blizu i koji također želi do lopte može nagaziti cijelim đonom i svim čepovima kopački. Upravo to se nažalost i dogodilo. Musa je k tome pregazio Abascalu gležanj, posebno osjetljiv dio noge, na kojem noga može puknuti. Musin ulazak je bio toliko jak, intenzivan i opasan da je užasno pogibeljno narušio tjelesni integritet suparnika.

Evidentno je da Musa nije startao zlonamjerno, ali bez obzira na to, svaki nogometaš zna da prilikom borbe za loptu mora paziti kako ulazi u duel. To mora napraviti odmjereno i vodeći računa da ga ne ozlijedi. Musa to nije napravio i jako je opasno zgazio suparnika. Zato je zaslužio isključenje."