UKRAJINA

Sukobi u Ukrajini već su promijenili tamošnju ligu. Oglasio se i Darijo Srna

Foto: Profimedia

VEĆ 2014. godine, kada su počeli oružani sukobi u regiji Donbas na granici s Rusijom, nakon kojih je uslijedila ruska aneksija Krima, izgled ukrajinskog nogometa značajno se promijenio. Neki su klubovi napustili natjecanje, neki su promijenili gradove u kojima igraju, a sada bi moglo doći do dodatnog pustošenja tamošnje lige.

Nakon završetka sezone 2013./14. FK Sevastopolj i Tavria Simferopolj istupili su iz ukrajinske lige i željeli pristupiti ruskoj, ali UEFA to nije dopustila pa se od tada ti klubovi natječu u novoosnovanoj krimskoj ligi.

Tri kluba u izbjeglištvu. Drugoligaš je ostao i nakon što su mu ubili golmana

Istovremeno je nekoliko klubova, među kojima i trinaesterostruki prvak Šahtar Donjeck, napustilo regiju i od tada igraju u izbjeglištvu. Šahtar je dvije sezone igrao u Lavovu, a od 2017. je u Harkivu. Drugoligaš Olimpik, također iz Donjecka, odselio se u Kijev, a Zorja iz Luganska domaće utakmice igra u Zaporožju.

No nisu svi klubovi izbjegli iz ratom zahvaćene regije. FK Mariupolj jednu je sezonu igrao u Dnjipropetrovsku, ali se zatim vratio kući, a drugoligaš Kramatorsk nije nikamo ni odlazio, iako je u sukobima tada ubijen njegov 16-godišnji golman.

Srna: Mir i zdravlje su najvažniji

"Molim se za povratak kući svakog dana. Sve moje stvari još su ondje, nadao sam se da će sukob završiti ranije", rekao je bivši hrvatski kapetan, Šahtarova igračka legenda i sadašnji sportski direktor Darijo Srna za Marcu prije današnje eskalacije. 

"Rat ne može trajati 20 godina. To je drugi koji sam doživio pa mogu sa sigurnošću reći da su zdravlje i mir dvije najvažnije stvari koje možemo imati. Djeca se moraju vratiti u školu", dodao je Srna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.