Šutalo je najbolji igrač Eura u jednoj kategoriji. Nitko mu nije ni blizu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

HRVATSKA sutra u 21 sat protiv Italije na Red Bull Areni u Leipzigu igra odlučujuću utakmicu za prolazak skupine na Euru. Uoči zadnjeg kola po skupinama Hrvatska je posljednja momčad grupe B s jednim osvojenim bodom u utakmicama protiv Španjolske (0:3) i Albanije (2:2). Iako postoje kombinacije prema kojima bi Hrvatska mogla proći u osminu finala s remijem, jasno je da protiv Italije jednostavno mora ići na pobjedu.

Izbornik Zlatko Dalić na Euru je maksimalan broj minuta u prve dvije utakmice dao samo trojici igrača. To su vratar Dominik Livaković, Joško Gvardiol i Josip Šutalo. Debitantska sezona u Ajaxu, koji ga je za 20.5 milijuna eura kupio od Dinama prošlog ljeta, nije bila sjajna za Šutala. Nizozemski div sezonu je završio na razočaravajućem petom mjestu nacionalnog prvenstva, a Šutala su mučile i manje ozljede. Ipak, igrao je standardno i skupio 32 nastupa te zabio jedan pogodak.

Nitko na Euru nema presječenih lopti kao Šutalo

Nakon prve dvije utakmice na Euru, praktično svi igrači Hrvatske su na meti (većinom opravdanih) kritika. Šutalo tu nije isključen i dosta ga se osporava, ali statistika govori da je on najbolji igrač Europskog prvenstva u jednoj kategoriji - nitko na Euru nema više presječenih lopti od njega. Dapače, nitko mu nije ni relativno blizu.

Šutalo je u prve dvije utakmice Eura presjekao 10 dodavanja protivničkih igrača. Drugi najbolji igrač u ovoj kategoriji je Mario Mitaj (Albanija), koji ima sedam presječenih lopti. Po šest ih imaju Jaka Bijol (Slovenija) i Samet Akaydın (Turska). Njih slijedi čak pet igrača koji su na Euru presjekli po pet protivničkih dodavanja.

Neke reprezentacije još nisu odigrale dvije utakmice, pa su teoretski igrači tih izabranih vrsta zakinuti ako promatramo ukupni statistički učinak, ali ako pogledamo broj presječenih dodavanja po utakmici, opet je Šutalo najbolji s pet presječenih lopti po susretu. Slijede ga Mitaj (3.5) te dvojac Bijol i Akaydin s tri presječena dodavanja po utakmici.

Grafika: Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.