Plivanje

Sutkinja dala ostavku zbog transrodne plivačice. "Obarat će rekorde. To je užasno"

Foto: Screenshot

DUGOGODIŠNJA američka sutkinja Cynthia Millen odlučila je dati otkaz zbog transrodne plivačice Lije Thomas, koja obara rekorde u ženskom plivanju.

Lia je rođena kao muškarac, a dobila je dozvolu da se natječe sa ženama nakon promjene spola, što je iskoristila da pomete konkurenciju. 

"Ne mogu to podržati"

To je navelo Millen da podnese ostavku jer smatra da nije pravedno da se osobe poput Thomas natječu sa ženama. 

"Ne mogu ovo raditi. Ne mogu to podržati", napisala je Millen u svom pismu te dodala:

"Priopćila sam svojim kolegama da više ne mogu biti dio sporta koji dopušta osobama koje su rođene kao muškarci da se natječu protiv žena. Tako uništavamo plivanje".

"To je užasno za sve djevojčice"

Millen se bavi suđenjem već tri desetljeća, a nada se da će dobiti podršku te da će i ostali shvatiti da transrodne plivačice imaju nekorektnu prednost nad ženama.

"Ne želim je kritizirati bez obzira na sve, jer je i nju Bog stvorio, ali tijela plivaju protiv tijela. Ona ima muško tijelo i natječe se protiv žena. Muška tijela se ne mogu promijeniti i uvijek će to biti muško tijelo. Žene nikad neće biti brže od muškaraca u ovom sportu. Ona će obarati olimpijske rekorde, što nije korektno prema ženama i užasno je za sve djevojčice koje se žele baviti ovim sportom", rekla je Millen.

"Plivanje je veliki dio mog života"

Lia Thomas (22) je pomela konkurenciju na plivačkom natjecanju američkih univerziteta. Ona je dvije godine na univerzitetu Pennsylvania nastupala u muškoj konkurenciji, ali nakon promjene spola dobila je dozvolu da se natječe i u ženskoj konkurenciji.

"Plivanje je veliki dio mog života i onog što jesam. Plivam od pete godine i to što sam transrodna osoba ne utječe na mene u ovom sportu. Proces izlaska u javnost i čekanje odluke o mom nastupu donijelo mi je dosta neizvjesnosti u proteklom periodu", rekla je Lia.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.