Svi se slažu: Červar je prerano otpisao Špoljarića, Dominikovića, a možda i Metličića

PET je dana do datuma kada će Lino Červar okupiti znatno pomlađeni sastav uoči početka priprema za Europsko prvenstvo u Austriji. Od kada traje na hrvatskoj klupi, a to je već sedam godina, Červaru se osporava stručnost, zamjera da nema svlačionicu pod kontrolom, ismijava ga se "you tube" filmićima na kojima zabavlja narod zanimljivim vođenjem "tajmauta", a nerijetko mu se i prigovaralo zbog izbora reprezentativaca.

No, "Magu di Umagu" se ne mogu osporiti rezultati i upravo je to ono što ga i dalje drži na izborničkoj klupi. Uostalom, srebro sa Svjetskog prvenstva u Zagrebu dalo mu je dovoljan kredit za pomlađivanje sastava na koje se odlučio uoči predstojećeg Europskog prvenstva .

Červar je izazvavši čuđenje sedme sile, ali i vlastitih igrača, prije nekoliko dana objavio širi popis od 28 reprezentativaca na kojem nema nekoliko imena koja su obilježila hrvatski rukomet u proteklom desetljeću, a ima čak devet novih lica (Vladimir Božić, Goran Čarapina, Marin Šego, Vedran Mataija, Antonio Kovačević, Marino Marić, Marko Mrđenović, Nikola Kedžo, Luka Raković).

Odmah u oči upada nedostatak dva do sada standardna reprezentativca, ali i dva hrvatska ponajbolja obrambena igrača - Davora Dominikovića i Denisa Špoljarića. Renato Sulić već neko vrijeme nije u Červarovim kombinacijama, a u skupinu velikih može se uvrstiti i Venio Losert čije nepozivanje ne čudi iz razloga jer legendarni hrvatski vratar i dalje nema klub. Šprem i Horvat su ozlijeđeni, a Červar je nakon medijskog natezanja ipak najavio vjerojatno pozivanje kapetana Petra Metličića koji neće stići na start priprema.

Špoljarić i Dominiković razočarani, a Balić priznao iznenađenost

Iako na prvi pogled u rukavicama, neslaganje s  Červarovim pomlađenim popisom otvoreno su izrazili i neki reprezentativci. Naravno, tu ne mislimo na one izostavljene koji razumljivo nisu bili presretni jer će europsku smotru gledati na televiziji. Špoljarić je u razgovoru za SN priznao da je jako tužan i rezigniran zbog izostavljanja, a slično razmišlja i Davor Dominiković koji kaže kako je nakon oporavka zbog ozljede koja ga je udaljila sa svjetske smotre, ipak očekivao izbornikov poziv.

Čuđenje popisom izrazila je i prva Červarova violina - Ivano Balić. Uz standardnu da "je popis izbornikova stvar u koju se ne želi miješati", Balić ipak nije mogao izdržati a da ne kaže kako je očekivao neke starije igrače čija bi im pomoć itekako dobro došla među silnom mladosti koja se našla na popisu.

Gojun: Šokantno je...

Kada smo isto pitanje postavili Jakovu Gojunu, golobradi je reprezentativac u prvi mah ispalio riječ "šokantno" - u sljedećoj je sekundi to ipak malo ublažio.

"Šokantno je...hoću reći da se sada mnogi čude kako neki iskusni igrači nisu na popisu. No, to je trener izabrao. Da smo iskusniji, bilo bi nam puno, puno lakše, ovako će biti velik pritisak na leđima nas mladih. Morat ćemo sami to izgurati", objasnio je Zagrebov rukometaš.

Metličićev nedostatak, smatra Gojun, ukoliko kapetan ne zaigra na prvenstvu, bit će najveći hendikep.

"Pero će najviše faliti. Čovjek igra u dva pravca, i u obrani i u napadu. Posjeduje ogromno iskustvo, a igra jako dobro u najboljem klubu na svijetu, odnosno Cuidad Realu. Nema sumnje da bi nam on dobro došao..."

A tko su ostali?

"Dominiković i Špoljarić su do sada bili stupovi obrane. Sada je to velik teret na leđima nama mlađima. Meni je osobno bilo puno lakše kada je Špoljarić bio sa mnom na Svjetskom prvenstvu. On i ja smo se mijenjali i davao mi je jako dobre savjete koje su mi puno značili. Sada moramo dati sve što imamo i bez njih. Lakše je igrati kad imaš iskusne igrače pored sebe", objašnjava Gojun.

Marić: Najbolji je miks starijih i mladih

Zagrebov pivot, devetnaestogodišnji Marino Marić, još je jedan mladić na Červarovom popisu.

"Ostvario mi se san, izuzetna je čast igrati s ovakvim veličinama i ovakvom reprezentacijom. Pod dojmom sam", rekao nam je Marić upitan o prvim dojmovima nakon što je saznao kako se i njegovo ime našlo na širem popisu.

Niti sam nije očekivao ovako strelovit uzlet...

"Došao sam u Zagreb kako bih uglavnom trenirao, skupljao iskustvo i igrao domaće utakmice. Otvorila mi se prilika da zaigram i u Ligi prvaka i odjednom sam se našao u reprezentaciji.  Prezadovoljan sam polusezonom, napravio sam više od očekivanog. Do sada sam igrao u mlađim selekcijama, ovo je jedna sasvim nova priča", objašnjava Marić.

No, i on se slaže da su neki stariji igrači trebali opstati...

"Pero je tema već nekoliko dana koja se provlači kroz medije. No, ja znam koliko i vi. Mislim da Hrvatska rezultat može napraviti uz stariju gardu u momčadi. Kombinacija bi bila najbolja, neki miks starijih i mlađih. Treba glave spojiti u jedno, ostaviti srce na terenu. Bitna je želja, a rezultat će doći."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.