"Švicarski nožić" Bayerna protiv Norveške napravio nešto što Elf čeka pune 42 godine

Foto: Guliver Image/Getty Images

PUNO smo prošle sezone pisali o Leipzigu, umjetnom klubu, momčadi bez tradicije i bez navijača koja se koristeći "rupe u zakonu" uspjela na mala vrata ubaciti u sam vrh njemačkog nogometa.
Lani je klub iz nekadašnje Istočne Njemačke osvojio senzacionalno drugo mjesto u Bundesligi i ove sezone ćemo ih sezone gledati u Ligi prvaka. 
 
O načinu poslovanja vlasnika Leipziga Dietricha Mateschitza možemo misliti što god želimo. On nije čovjek koji je oličenje sportskog morala, ali oni koji ga napadaju uglavnom zanemaruju jednu zanimljivu i za ispravno percipiranje ovog problema užasno važnu činjenicu.
RB Leipzig je klub koji je financijski likvidniji i od Bayerna, ali umjesto da su u kratko vrijeme za silne pare nakrcali svlačionicu skupim i etabliranim zvijezdama, kao što su to radili Chelsea, City ili PSG – klubovi sa sličnom vlasničkom strukturom i ogromnim kapitalom – ideja kluba bila je ulaganje u razvoj mladih igrača, u stvaranje fenomenalne infrastrukture, vrhunskog skautinga po cijelom svijetu i prvoklasne struke povjerene nogometnom čudotvorcu Ralfu Rangnicku.
 

Plan je uspio, a plodovi ispravnog rada odmah su se nazirali. Joshua Kimmich, ''švicarski nožić'' Bayerna i njemačke reprezentacije, regrutiran je baš iz omladinskog pogona Leipziga ( tamo je kaoklinac došao iz Stuttgarta), a momčad koja je ove sezone izborila Ligu prvaka stara je svega u prosjeku 24,4 godine. 
 
I baš taj Kimmich, najslavniji produkt Leipziga i ''katica za sve'' njemačkog nogometa, jučer je napravio nešto što Elf čeka punih 42 godine.
 
Kimmich je sinoć sudjelovao u razbijanju Norveške 6:0 u kvalifikacijama, asistirao je za zadnji gol, a bio mu je to tek 22 nastup za Njemačku.
 
Zašto je onda to povijesni nastup za Kimmicha? Zato što je od trenutka kad je debitirao protiv Slovačke u prijateljskoj utakmici uoči Eura, u Francuskoj prošlog ljeta, za momčad Joachima Lowa odigrao u nizu 21 utakmicu, a da nije propustio nijednu sekundu igre.
 
Tako je Kimmich izjednačio podvig koji je u vlasništvu držala ikona njemačkog i svjetskog nogometa – legendarni Franz Beckenbauer. Kaiser Franz je od 1973. do 1975. odigrao 21 utakmicu u punoj minutaži.
 
No 22-godišnji desni bek Bayerna daleko je još od rekorda koji u vlasništvu drži još jedan desni bek. Berti Vogts je za Elf u periodu od 1968. do 1971. odigrao čak 34 utakmice u dresu s njemačkim grbom.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.