Svijet upoznao Curryja i nezaustavljive Warriorse: Trenuci koji su obilježili NBA godinu

Foto: Getty Images / Guliver Images

2015. GODINA je na samom izmaku i vrijeme je da se podsjetimo što je obilježilo godinu u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, NBA-u. Od Bogdanovića koji je prebolio dječje rookie bolesti i Hezonje kojeg tek čekaju krv i suze u najjačoj ligi na svijetu, do najboljeg ulaska u sezonu jedne NBA momčadi ikada.  
 
Bogdanovićevih 28 poena protiv Orlanda u utakmici odluke za Netse
 
Bojan Bogdanović je cijelu rookie sezonu imao uspona i padova. Od mjesta u početnoj petorci, do desetak utakmica zaredom gdje nije dobio sekunde, Babo je doista vidio iz prve ruke kakav je život rookieja u NBA ligi.
 
Zato je bilo sjajno vidjeti Bogdanovićevu najbolju predstavu u zadnjoj utakmici regularne sezone i to baš kad ga je njegova momčad najviše trebala. Naime, Netsi su trebali pobjedu protiv Orlanda, ali i poraz Pacersa protiv Memphisa kako bi osigurali osmo mjesto na Istoku, posljednje koje je vodilo u doigravanje.
 
Pacersi su izgubili, ali Brooklynu nije bilo lako. Orlando je imao i dvoznamenkastu prednost u nekoliko navrata, ali je Bogdanovićeva sjajna večer izvukla Netse iz ponora. Zabio je 28 poena, a gađao je 12-17 iz igre.
 
Brooklyn je očekivano ispao u prvoj rundi doigravanja protiv Atlante, ali Bogdanović je svima (možda najvažnije i sebi) dokazao kako može igrati na visokoj razini u najboljoj ligi na svijetu.
 

 
Mario Hezonja peti izbor na draftu
 
Mario Hezonja je na prošlom draftu izabran kao peti od strane Orlando Magica i tako postao najviše izabrani Hrvat na NBA draftu ikada. 
 
Apsolutni trenutak godine za izmorenu hrvatsku košarku koja nema pravu zvijezdu već godinama. Hezonja ima talent da jednog dana to postane. Veliko samopouzdanje, dobar šut, fenomenalne fizikalije i atleticizam. Još kada popravi igru s loptom u rukama, mladi Dubrovčanin ima potencijal da vrati hrvatsku košarku gdje joj je i mjesto.
 
Iako poput Bogdanovićeve rookie sezone, dosta oscilira što se tiče kvalitete njegovih igara i minuta koje dobiva. Ipak, ne sumnjamo da je pitanje vremena kada će Hezonja krenuti igrati konstantnije, jer ne smijemo zaboraviti kako se radi o mladiću od 20 godina, ali koji ima blistavu budućnost.
 

 
Debi Hezonje za Orlando
 
Upravo zbog svega gore navedenog, službeni debi Marija Hezonje u regularnoj sezoni se jedva čekao.
 
A Hezonja je u debiju pokazao sav svoj talent. Ubacio je 11 poena, proveo 25 minuta na parketu, ali je Magic na kraju ipak izgubio od Wizardsa.
 
Posebno se pamti njegov prvi šut na utakmici kojeg je potegnuo otprilike 10 sekundi nakon ulaska u igru. Samouvjereno je pogodio tricu i najavio što može na najvećoj košarkaškoj sceni na svijetu.
 

 
Thompsonovih 37 poena u trećoj četvrtini
 
Ono što je Klay Thompson napravio prošlog siječnja u utakmici protiv Sacramento Kingsa vrlo vjerojatno se neće ponoviti u skoroj budućnosti. 
 
Sjajni bek Warriorsa utrpao je 37 poena, a iz igre je gađao 13-13. Samo što se radilo o jednoj četvrtini, a ne cijeloj utakmici.
 
Svaki šut je izgledao savršeno, a utakmica je izgledala kao na haklu. Igrači Warriorsa su doslovno davali loptu Thompsonu i micali se s puta, a šuter Golden Statea je nemilosrdno stavljao jednu za drugom. 
 
Njegovih 37 poena naviše je zabijenih poena u jednoj četvrtini ikada. Do tada su rekord držali George Gervin i Carmelo Anthony koji su zabili 33 u četvrtini. 
 

 
Westbrookova "triple-double" eksplozija
 
Russell Westbrook odigrao je najbolju sezonu u svojoj karijeri, a njegov Thunder nije ušao u doigravanje u vjerojatno najtežoj zapadnoj konferenciji ikada. 
 
Zbog ozljede Kevina Duranta, Westbrook je morao vući Thunder kroz sezonu i dao je sve od sebe. U jednom trenutku je u veljači imao četiri "triple double" utakmice zaredom, odnosno gdje je u tri pozitivne statističke kategorije imao dvocifreni učinak. (Najčešće poeni, skokovi i asistencije)
 
Bilo je teško odabrati jedan "triple-double" Westbrooka s obzirom da ih je imao 11 u cijeloj sezoni. Thunder je završio sezonu s omjerom 45-37 s kojim bi u većinu sezona izborili doigravanje. Ipak, Oklahoma je završila deveta u konferenciji, iza Pelicansa koji su kao osmi izborili doigravanje.
 

Playoff serija Clippersa i Spursa
 
U prvoj rundi doigravanja dobili smo poslasticu prošle sezone gdje smo vidjeli susrete Los Angeles Clippersa i tada branitelje naslova, San Antonio Spursa. Kasnije se ispostavilo kako je ovo bila najbolja serija prošlosezonskih doigravanja.
 
Iako Clippersima skoro nitko nije davao šansu, na kraju se unatoč tome igrala majstorica, sedma utakmica u kojoj se odlučivalo tko će na Houston Rocketse u polufinalu. Sjajne partije Blakea Griffina i Chrisa Paula, Duncana i Leonarda su obilježili ove susrete, ali najviše će ostati u sjećanju floater Paula sekundu prije kraja u sedmoj utakmici kojom je donio Clippersima pobjedu u seriji.
 
Naime, Paul je rano u utakmici ozlijedio zadnju ložu, a na kraju je jedva mogao hodati, a kamoli trčati. Ipak, unatoč tome zaletio se na koš i doslovno na jednoj nozi odveo Clipperse u drugu rundu. Svi su mislili kako su Clippersi napokon spremni za neki veliki iskorak.
 
Kako smo i sami vidjeli kasnije, to ipak nije bilo točno.
 

 
Debakl Clippersa protiv Rocketsa
 
Clippersi su na valu te euforije sjajno krenuli u seriju protiv Rocketsa. Paul zbog spomenute ozljede zadnje lože nije igrao prve dvije utakmice, ali Clippersi su unatoč tome pregazili Houston u prvoj utakmici. Austin Rivers je odlično mijenjao Paula, a slično su krenuli i u drugoj utakmici gdje su imali dvoznamenkastu prednost u nekoliko navrata. Rocketsi su ponajviše zahvaljujući Jamesu Hardenu uspjeli izvući drugu utakmicu i poravnati seriju na 1:1.
 
Clippersi potom dobivaju sljedeće dvije utakmice kod kuće te su tako poveli 3:1 u seriji. Svi su mislili da je serija gotova jer su Rocketsi stvarno izgledali očajno. 
 
Houston je pobijedio petu utakmicu kod kuće, ali nitko im nije davao šansu u LA-u u šestoj. Tako je i bilo kroz tri četvrtine.
 
Clippersi su imali 19 razlike na dvije minute do kraja treće četvrtine i činilo se kako će Chris Paul prvi puta u karijeri ući u konferencijsko finale. Ipak, Corey Brewer i Josh Smith su imali drugi plan. 
 
Ulazilo im je sve što su bacili na koš u posljednjoj četvrtini i kombinirajući to s bezidejnošću Clippersa u napadu, Rocketsi su se vratili, pobijedili i odveli seriju natrag u Houston. Također treba spomenuti kako najbolji igrač momčadi James Harden nije ulazio uopće u posljednjoj četvrtini. Ekipa Houstona je tako postala tek deveta momčad u povijesti koja je uspješno okrenula 3:1 zaostatak u jednoj seriji doigravanja.
 
To je bio jedan od najvećih kolapsa u jednoj seriji doigravanja u NBA povijesti. Depresivni Clippersi, kada su shvatili kakvu su priliku popustili nisu imali šanse u Houstonu. Rocketsi su lagano pobijedili i otišli u konferencijsko finale, a Paul, DeAndre Jordan i Blake Griffin su još jednom ostali praznih ruku. 
 
Šesta utakmica u toj seriji zasigurno im se dugo neće izbrisati iz sjećanja.
 

 
James protiv Warriorsa
 
Finale NBA lige između Cleveland Cavaliersa i Golden State Warriorsa ispunilo je sva očekivanja, ali bi bilo možda još i bolje da je LeBron James imao priliku igrati s dva najbolja suigrača.
 
Naime, finale su zbog ozljeda propustili Kevin Love i Kyrie Irving, a zbog toga su svi govorili kako Cavsi mogu biti sretni ako pobijede i jednu utakmicu. Dobili su dvije utakmice, pošteno namučili Warriorse ponajviše zbog LeBrona Jamesa koji je doslovno sam vukao svoju momčad u finalu.
 
U tih šest utakmica, Kralj je u prosjeku upisivao 35.8 poena, 13.3 skokova i 8.8 asistencija. Za usporedbu sljedeći najbolji u ekipi Cavsa je bio Timofev Mozgov s 14 poena i 7.5 skokova u prosjeku.
 
Dovoljno za vidjeti gdje bi Cavsi bili danas da se James nije vratio kući.
 

 
Osvojeni naslov Golden State Warriorsa
 
Dominacija koju su Warriorsi pokazali u doigravanju prošle sezone bila je impresivna i apsolutno zasluženo su uzeli svoj prvi naslov u zadnjih 40 godina franšize.
 
4:0 protiv Pelicansa, 4:2 protiv Memphisa, 4:1 protiv Rocketsa i 4:2 protiv Cavsa. Nijedna seriju nisu igrali sedam utakmica. Najviše su ih namučili LeBronovi Cavaliersi, ali bilo bi zanimljivo vidjeti što bi se dogodilo da su Irving i Love bili zdravi. U finalu je iz sjajne momčadi iskočio Andre Igoudala, MVP finala.
 
Tko zna, možda vidimo reprizu finala u punim snagama u 2016. godini.
 

 
Čudesni Stephen Curry i najbolji početak sezone u povijesti NBA lige
 
Warriorsi su ove sezone još bolja momčad nego prošle. Teško je to reći za ekipu koja sezonu prije ostvari 67 pobjeda u regularnom dijelu, ali kada srušite rekord za najbolji početak sezone u povijesti NBA lige onda nešto drugo ne možemo ni reći.
 
Golden State je ove sezone pobijedio prve 24 utakmice i tako srušio rekord Houstona i Washingtona koji su pobijedili prvih 15 utakmica u svojim sezonama 1994. i 1948.. Trenutno su na omjeru 29-1, a jedini poraz su upisali od Bucksa. Ipak, taj poraz se dogodio ponajviše zbog umora. Dan prije su igrali dva produžetka protiv Celticsa, a Bucksi su im također bili sedmo gostovanje zaredom.
 
Lakoća košarke koju prezentiraju Warriorsi je fenomenalna kao što smo već jednom pisali. Posebno se tu ističe Stephen Curry koji je na jednoj većoj razini od bilo kojeg igrača na svijetu u ovom trenutku. U prosjeku ubacuje 30.5 poena po utakmici uz 5.7 skokova i 6.7 asistencija. 
 
Ono što je zastrašujuće je da trenutno ne vidimo ekipu koja može pobijediti Warriorse četiri puta u jednoj seriji doigravanja. Jednostavno se čine prejaki. Ipak, još nismo ni na polovici sezone, tako da se do kraja još puno toga može promijeniti.
 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.